Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανατράπηκε, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο υποστήριξαν ψήφο δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος χρησιμοποίησε ειδικές εξουσίες για να καταθέσει τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης τη Δευτέρα (2/12).

Το ότι η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή -πολιτική και οικονομική- δεν ανησυχεί μόνο σοβαρά τους Γάλλους πολίτες. Είναι περίοδος βαθιάς παγκόσμιας αστάθειας

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που διχάζεται και μπαίνει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Η Γερμανία θα διεξαγάγει πρόωρες γενικές εκλογές τον Φεβρουάριο μετά την πρόσφατη κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά ακόμη και τότε το κοινοβούλιο θα παραμείνει διχασμένο μεταξύ τριών πολιτικών μπλοκ που αλληλοαπεχθάνονται, ικανά να κρατούν το ένα το άλλο όμηρο για τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έναν νέο προϋπολογισμό.

Και εδώ είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία έχει σημασία πέρα ​​από τα σύνορά της: είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη.

Το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Το χρέος της γαλλικής κυβέρνησης είναι εξίσου ανησυχητικό.

Αβεβαιότητα στον οικονομικό πυρήνα της Ε.Ε.

Ο δεύτερος πόλος της ευρωπαϊκής οικονομίας, μαζί με την Γερμανία, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που πλέον έχουν να κάνουν με την δομή της γαλλικής οικονομίας.

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη εδώ και δύο χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί πάνω από 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το 112% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους New York Times «το έλλειμμα έχει αυξηθεί στο 6,1%, ξεπερνώντας την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η απουσία προϋπολογισμού δημιουργεί ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες παγώνουν επενδύσεις και προσλήψεις. Μεγάλες εταιρείες όπως η Michelin, η Vencorex και η Nexity έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν για περισσότερες οικονομικές αναταράξεις».

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία βασίστηκε υπερβολικά στις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει κρίσεις, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα, την πανδημία COVID-19 και την ενεργειακή κρίση. Αυτή η στρατηγική έχει αφήσει τη χώρα με μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ματιέ Σαβαρί, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BCA research, δήλωσε ότι η άποψή του είναι ότι:

«Η παράλυση θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί ριζικά. Έτσι θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας γύρω από τα γαλλικά ομόλογα».

«Οι πιθανότητες υποβάθμισης της Γαλλίας (από έναν οίκο αξιολόγησης) αυξάνονται» πρόσθεσε.

Ο Τζέιμς Άθει, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στην Marlborough στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ζυγίζει επίσης την αβεβαιότητα. «Αυτό δεν ήταν ένα απροσδόκητο γεγονός. Αλλά θα γκρινιάζει στους επενδυτές μέχρι να έχουμε σαφήνεια. Και δεν μπορούμε να έχουμε σαφήνεια μέχρι τον Ιούλιο».

Ο Νικ Ρις, ανώτερος αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe, δήλωσε έκπληκτος που το ευρώ δεν μετακινήθηκε πολύ. «Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα». «Υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, και οι δύο από τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε δύσκολη θέση».

Εσωστρέφεια αντί της επίδειξης δύναμης

Ξαφνικά, η εσωστρέφεια και η αντιπαράθεση, έρχεται να αντικαταστήσει την ενότητα και την αποφασιστική επίδειξη δύναμης που είχε αρχίσει να επιδεικνύει η Ε.Ε. απέναντι στην Ρωσία.

Δεδομένου του στρατιωτικού αποτυπώματός της, η Γαλλία είναι βασικός παίχτης στην υπόθεση στήριξης της Ουκρανίας, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας.

Οι εξελίξεις αυτές, έρχονται να προστεθούν στην συνολικότερη αβεβαιότητα μπροστά στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και πώς θα εκπληρώσει η Ευρώπη την υπόσχεσή της να παραμείνει σταθερή στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν ο μελλοντικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μειώσει ή ακόμα και σταματήσει τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο;

Χωρίς πηδάλιο η ΕΕ;

Η αβεβαιότητα και η εσωστρέφεια, που πλέον κυριαρχούν και στην Γαλλία, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, για την συνολική πορεία της Ε.Ε., η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα που αγγίζει και την οικονομία, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις.

Η παγιωμένη δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη και για τις ανεπαρκείς ευρωπαϊκές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά.

Η άνοδος ηγετών που συμπαθούν τη Ρωσία στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, δημιουργούν συνθήκες που απαιτεί μια στιβαρή και καλολαδωμένη ατμομηχανή που θα οδηγήσει το μπλοκ.

Κάτι που από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της Γαλλικής κυβέρνησης, αρχίζει πλέον και χάνεται.