Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θέλει να τελειώσει η κρίση, προτρέποντας τους συμμάχους του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters και άλλες πηγές.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι συζήτησε το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν μιλάμε για το πάγωμα της σύγκρουσης, τότε ναι, το συζητήσαμε. Είπα ότι εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο, θέλουμε (αυτή η σύγκρουση) να τερματιστεί. (…) Μια διπλωματική επίλυση θα έσωζε αναμφίβολα πολλές ζωές», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι συνέβη στη συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θέλει να τελειώσει η κρίση, προτρέποντας τους συμμάχους του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Επιπλέον, η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να τερματιστεί η σύγκρουση. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η καλύτερη εγγύηση θα ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση Ζελένσκι, Μακρόν και Τραμπ στα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων

Ο Ζελένσκι, ο Μακρόν και ο Τραμπ συναντήθηκαν στο Παρίσι το Σάββατο. Την Τετάρτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να υπογράψει συνθήκη διευθέτησης με τη Ρωσία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, ο Ζελένσκι απέρριψε την έκκληση του Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι για να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία, ο Ζελένσκι πρέπει να ανακαλέσει τη δική του απαγόρευση συνομιλιών με τη ρωσική ηγεσία και να επαναλάβει το διάλογο με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες επί του εδάφους.

Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τις προϋποθέσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη Νοβοροσία, καθώς και την απόρριψη των φιλοδοξιών του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία πρέπει επίσης να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών. Η Ρωσία θεωρεί απαραίτητη την ακύρωση όλων των δυτικών αντιρωσικών κυρώσεων και την εδραίωση του αδέσμευτου και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να πάρει υποσχέσεις σε κάποιο από τα αιτήματά του.


Ο Ζελένσκι επέστρεψε επίσης σε μια ιδέα που έθεσε τον Φεβρουάριο ο Μακρόν, ο οποίος έθεσε το ενδεχόμενο να στείλουν τα ευρωπαϊκά κράτη στρατεύματα στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

«Μπορούμε να σκεφτούμε και να δουλέψουμε πάνω στη θέση του Εμανουέλ. Πρότεινε να υπάρχει κάποιο μέρος των στρατευμάτων μιας χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο θα μας εγγυάται την ασφάλεια, ενώ η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Αλλά πρέπει να έχουμε μια σαφή κατανόηση για το πότε η Ουκρανία θα είναι στην ΕΕ και πότε η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Το Κίεβο, το οποίο έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, επέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψει τη Ρωσία να εξαπολύσει νέα εισβολή μόλις σταματήσουν οι τρέχουσες εχθροπραξίες.

H μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί όρο της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός

«Αν υπάρξει μια παύση ενώ η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και ακόμη και αν είχαμε την πρόσκληση, και δεν θα ήμασταν στο ΝΑΤΟ, και θα υπάρξει μια παύση, τότε ποιος μας εγγυάται οποιοδήποτε είδος ασφάλειας;». ρώτησε ο Zelenskiy στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία έχει απαιτήσει από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και θεωρεί την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία ως απαράδεκτη απειλή για την ασφάλεια.

Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει να καλέσει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.«Σκοπεύω να καλέσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν το επόμενο διάστημα και να θέσω το ζήτημα της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Είναι ο σημερινός πρόεδρος και πολλά εξαρτώνται από τη γνώμη του. Και δεν έχει νόημα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Τραμπ κάτι που δεν εξαρτάται από τον ίδιο σήμερα – ενώ δεν βρίσκεται ακόμη στον Λευκό Οίκο». Οι ΗΠΑ το 2021 υποσχέθηκαν στην Ουκρανία ένταξη στο ΝΑΤΟ (με βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που πυροδότησε τις ετοιμασίες για τον πόλεμο με την Ρωσία.