Δύο είναι οι κυρίαρχες ομάδες που απαρτίζουν τον συνασπισμό των ενόπλων που μάχονται να ρίξουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ-Άσαντ, όπως εξηγεί το CNNi: η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και ο Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA).

Τι είναι και τι επιδιώκει η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Οργανισμός για την Απελευθέρωση του Λεβάντε); Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2012 με διαφορετικό όνομα, ως Μέτωπο Αλ-Νούσρα και ορκίστηκε πίστη στην Αλ Κάιντα το 2013.

Το Μέτωπο Αλ-Νούσρα θεωρήθηκε ως μια από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που ήταν το αντίπαλο δέος του Άσαντ. Αλλά η τζιχαντιστική ιδεολογία της φαινόταν να είναι η κινητήριος δύναμή της και όχι ο επαναστατικός της ζήλος. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο φαινόταν να μην συμπλέει με τον κύριο συνασπισμό των ανταρτών, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.Το 2016, η Αλ Νούσρα διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα και πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ όταν συγχωνεύθηκε με άλλες φατρίες το 2017. Ωστόσο, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες συνεχίζουν να θεωρούν ότι η HTS έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και συχνά την αναφέρουν ως Μέτωπο Αλ- Νούσρα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες την χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση το 2018.

Η οργάνωση εδραίωσε τη δύναμή της στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι συντρίβοντας τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των πυρήνων της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), και δημιούργησε τη λεγόμενη Κυβέρνηση της Συριακής Σωτηρίας για τη διαχείριση της επικράτειας.

Ο τελικός στόχος της είναι να ανατρέψει τον Άσαντ και να δημιουργήσει κάποια μορφή ισλαμικής διακυβέρνησης. Αλλά μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν ελάχιστα τα δείγματα που είχε δώσει για την πρόθεσή της να ξεσπάσει σύγκρουση σε μεγάλη κλίμακα.

  • Γιατί αναζωπυρώθηκε ο πόλεμος στην Συρία
  • O Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA) και οι δεσμοί με την Τουρκία

    Ο Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA) ενσωματώνει δεκάδες φατρίες με διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες που λαμβάνουν χρηματοδότηση και όπλα από την Τουρκία.

    Στον συνασπισμό αυτό δυνάμεων εντάσσεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που περιλαμβάνει φατρίες όπως η Ahrar al-Sham, με δεδηλωμένο στόχο να «ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ» και να «εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος που θα διέπεται από το νόμο της Σαρία».

    Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, ορισμένα μέλη του συνασπισμού των ανταρτών πολεμούν επίσης τις κουρδικές δυνάμεις.

    Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Ελεύθερος Συριακός Στρατός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβε τον έλεγχο της πόλης Ταλ Ριφάατ και άλλων πόλεων και χωριών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου.

    Αυτά τα εδάφη προηγουμένως δεν τα κατείχε η κυβέρνηση του Άσαντ αλλά μια άλλη φατρία που εμπλέκεται στον πολυμέτωπο εμφύλιο πόλεμο: τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

    Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

    Η θρησκευτική μειονότητα των Δρούζων

    Στον Νότο, αντικυβερνητικοί ένοπλοι της θρησκευτικής μειονότητας των Δρούζων συμμετέχουν επίσης στην προέλαση κατά των δυνάμεων του Άσαντ.

    Οι δυνάμεις των Δρούζων πολεμούν στην περιοχή Ας Σουγουαΰντα, η οποία γειτνιάζει με την Ντάραα, της οποία τον έλεγχο έχουν πάρει οι αντικυβερνητικοί ένοπλοι.