*Του Κώστα Σαρικά
Η απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS (Precise & Universal Launching System) με μέγιστο βεληνεκές που φτάνει τα 300 χλμ βρίσκεται μια «ανάσα» πριν από την υλοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnΑlert.gr, περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για τον Στρατό Ξηράς, όπως αναφέρονται στον ΜΠΑΕ (Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών), ο οποίος θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό στη βουλή.
Οι διαπραγματεύσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος μεταξύ των αρμόδιων Στελεχών του Στρατού Ξηράς και των εκπροσώπων της ισραηλινής κατασκευάστριας εταιρείας ELBIT έχουν πλέον ολοκληρωθεί και απομένει να περάσει το πρόγραμμα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προκειμένου να εγκριθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κόστος, το οποίο πάντως ακόμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αγγίζει τα 700 εκ. ευρώ και αφορά συνολικά 36 συστήματα με πλήρη φόρτο πυρομαχικών και όλους τους εκτοξευτές να έχουν τη δυνατότητα χρήσης των πυραύλων Predator Hawk με εμβέλεια 300 χλμ.
Στους φόρτους πυρομαχικών περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός των κορυφαίων πυραύλων που θα διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους τα συστήματα PULS. Το εύρος των πυρομαχικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους PULS, πέρα από τους Predator Hawk, η συνεχής και σε μεγάλο βάθος χρόνου υποστήριξη αλλά και η δυνατότητα εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των «made in Israel» συστημάτων.
Το στίγμα έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ο οποίος συναντήθηκε με Στελέχη της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Διεύθυνσης του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας SIBAT, όπου συζητήθηκαν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα απόκτησης των ΠΕΠ PULS.
Το «πράσινο φως» για την απόκτηση των PULS έχει ήδη ανάψει το Στρατιωτικό Επιτελείο, το οποίο ήδη εξέτασε όλες τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί μεταξύ των οποίων και την πρόταση για αναβάθμιση των αμερικανικής κατασκευής MLRS M270A0, σε συνδυασμό με αγορά καινούργιων συστημάτων.
Η τελική απόφαση ελήφθη τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια, καθώς κρίθηκε ότι οι ΠΕΠ PULS διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες, με κρίσιμη παράμετρο το βεληνεκές των 300 χλμ ενώ και το τελικό τους κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο. Η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπως ήδη έχουν δεσμευτεί οι Ισραηλινοί, αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που έγειρε την πλάστιγγα στους PULS.
Εκτός από το «μακρύ χέρι» των Predator Hawk, τα πυρομαχικά που επιπλέον περιέχονται στους φόρτους μάχης περιλαμβάνουν πυραύλους Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα Accular 122 και 160mm με βεληνεκές 35 και 40 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Οι ΠΕΠ PULS μπορούν να ανατροφοδοτούνται και να εκτελούν βολή κάθε ένα λεπτό και θα είναι αυτοκινούμενοι επί οχημάτων IVECO. Επιπλέον, στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται η απόκτηση των Περιφερόμενων Πυρομαχικών drone-kamikaze «Sky Striker», με εμβέλεια που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, αυτονομία μία ώρα και δυνατότητα επιστροφής στη βάση αν δεν εντοπίσει και πλήξει στόχο είτε στο έδαφος είτε στην επιφάνεια της θάλασσας.
Τα συστήματα PULS αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά σε δύο δόσεις των 18 στον Στρατό Ξηράς και πρόκειται να αναπτυχθούν σε Μονάδες του Πυροβολικού Μάχης πρώτης γραμμής στον Έβρο και σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η συμφωνία για τους ΠΕΠ PULS περιλαμβάνει εκτός από τους εκτοξευτές και τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση, συντήρηση-υποστήριξη των συστημάτων με Follow On Support για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου