Πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στη βόρεια Κύπρο, «οι σειρήνες της τραγωδίας ηχούν ακόμη», τόνισε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν ξεχνούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να συναινέσει σε «λύση» που παγιώνει τη διχοτόμηση του νησιού.
Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Τατάρ, «απαντούν», βέβαια, με μία φιέστα ντροπής στα κατεχόμενα, επιδιώκοντας να εμπεδωθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η διχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού είναι «τετελεσμένο γεγονός».
Η Τουρκία εξακολουθεί όμως να κατέχει παράνομα το 37% της κυπριακής γης, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ και την ίδια την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καλώντας προφανώς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη χρησιμοποιεί άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στο διεθνές δίκαιο. «Η μη λύση δεν αποτελεί λύση και μοναδικός εθνικός στόχος παραμένει ο τερματισμός της παράνομης κατοχής, η επιστροφή των προσφύγων και η επανένωση της πατρίδας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο μιλιταρισμός του Ερντογάν
Η Τουρκία απαντά όμως με μια μιλιταριστική στρατηγική που στοχεύει στην επέκταση της νέο-Οθωμανικής πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας», παραβιάζοντας κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο.
Για την εφαρμογή του προκλητικού αυτού δόγματος, ο Ερντογάν στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο την τουρκική οικονομία, μέσω της παραγωγής πολεμικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και φρεγατών.
«Έχουμε πάει από το 20% στο 80%· είμαστε κοντά στον στόχο μας και κανείς δεν θα τολμήσει καν να σκεφτεί να μας επιτεθεί», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος έχει «εγγυηθεί» μια «σαφή επιτάχυνση» στην παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Η Άγκυρα προχωρά επίσης στην ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ, καθώς η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) ανακοίνωσε την παραγγελία του έκτου πρωτοτύπου.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Μέσο Ulusavunma.com, η νέα παραγγελία θα επιτρέψει στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) να διεξαγάγει παράλληλα κρίσιμες δοκιμές, όπως πειράματα σε αεροδυναμικές σήραγγες, δοκιμές αντοχής σε ακραίες συνθήκες, επαλήθευση αεροηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και δοκιμές ταχύτητας και κίνησης στον διάδρομο. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν βασικά βήματα για την προετοιμασία του ΚΑΑΝ για μαζική παραγωγή και την ένταξή του στην Τουρκική Πολεμική. «Δεν έχουμε στόχους πέρα από τα σύνορά μας, αλλά κανείς δεν τολμά να μας δοκιμάσει», δήλωσε ο Ερντογάν, ενδιαφερόμενος να διατηρήσει άθικτες τις περιφερειακές ισορροπίες, αλλά γνωρίζοντας την ανάγκη να προετοιμάσει τον στρατό του, τον δεύτερο μεγαλύτερο στο ΝΑΤΟ, για κάθε πιθανό σενάριο.
«Ναι» στα πυρηνικά όπλα
Η αυξανόμενη ατμόσφαιρα πολέμου φαίνεται να συμβάλλει στο γεγονός ότι το 71% των τούρκων πολιτών υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Research Istanbul.
Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι» στο ερώτημα «Πρέπει η Τουρκία να ξεκινήσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων;», ενώ μόνο το 18% απάντησε «Όχι».
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα της έρευνας, το 72% της κοινωνίας δεν πιστεύει επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία διαθέτει επαρκές σύστημα αεράμυνας παραμένει κάτω από το 50%, στο 48%.
Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων από το 1979 και, βάσει αυτής της συνθήκης, απαγορεύεται νομικά η παραγωγή, η απόκτηση ή η δοκιμή πυρηνικών όπλων. Ένα τέτοιο βήμα από την Τουρκία θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης. Επομένως, στο πλαίσιο της τρέχουσας διεθνούς τάξης, η κατοχή πυρηνικών όπλων από την Τουρκία φαίνεται νομικά αδύνατη.
«Ωστόσο, η τρέχουσα εποχή χαρακτηρίζεται από ολοένα και πιο σύνθετες απειλές και μη ρεαλιστικές δυναμικές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Research Istanbul, η τουρκική κοινωνία αναζητά ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο και ένα εντυπωσιακό 71% υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τουρκία», τονίζουν στη Ναυτεμπορική ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
«Διώξαμε τους Ρώσους»
Ο γνωστός αναλυτής Φατίχ Τσεκιργκέ, σε άρθρο του στη Hurriyet, επαίρεται επίσης ότι η Τουρκία κατόρθωσε να «διώξει» τους Ρώσους από τη Συρία. Και για τον λόγο αυτό η Τουρκία πρέπει να «ανταμειφθεί» από τη Δύση. «Ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη MIG-29 ήταν επίσης σταθμευμένα στη Λατάκια, τη ναυτική βάση της Συρίας που ανοίγει στη Μεσόγειο. Τώρα, κανένα από αυτά δεν έχει απομείνει», γράφει ο Φατίχ Τσεκιργκέ και καλεί τη Δύση να στηρίξει ακόμη πιο ενεργά την κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία.
«Ο Αλ-Σαράα, ο οποίος αποστασιοποιείται από τους υποστηρικτές του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, υπογράφει μια ακόμη από τις εξαιρετικά στρατηγικές συμφωνίες με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στη Συρία. Μεταφέρει επίσης τη λειτουργία του λιμανιού της Ταρτούς, ενός από τα πιο στρατηγικά λιμάνια της χώρας, στον παγκόσμιο γίγαντα logistics DP World, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επιπλέον, αυτή η κρίσιμη απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την οργάνωση του Αλ Σαράα από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό θέτει επίσης τέλος στην 49ετή συμφωνία με τη ρωσικά ελεγχόμενη εταιρεία Stroytransgaz για το λιμάνι της Ταρτούς. Η παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο κλονίζεται σοβαρά. Αυτός είναι ο “στρατηγικός στόχος” των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Η DP World θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια στο λιμάνι της Ταρτούς».
Για την ιστορία, η κυβέρνηση του αλ Σαράα υπέγραψε και 30ετές συμβόλαιο με τον γαλλικό ναυτιλιακό κολοσσό CMA CGM για την ανάπτυξη και λειτουργία της Λαττάκειας, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία Yıldırım Holding κατέχει μερίδιο 24% σε αυτή την εταιρεία. «Αυτό κλείνει μια άλλη πύλη προς την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία παρείχε στη Ρωσία με αντάλλαγμα την προστασία του Άσαντ», αναφέρει ο τούρκος σχολιαστής και προσθέτει: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον απλώς μια “γέφυρα”, αλλά αυξάνει και την επιρροή της στην περιοχή ως παράγοντας που διαδραματίζει ρόλο στη διαμόρφωση του παιχνιδιού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου