Σε ιογενή αιτιολογία συγκλίνουν οι πρώτες ενδείξεις για τα δεκάδες περιστατικά γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κέα και ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης που πραγματοποιεί το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί.

Οι γιατροί του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας χρειάστηκε να αντιμετωπίζουν έως και 80 περιστατικά ημερησίως με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφουν κορύφωση με περίπου 30 περιστατικά σε μία ημέρα και έκτοτε ύφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι ειδικοί του Οργανισμού, που έσπευσαν στο νησί μετά την ξαφνική έξαρση, καταλήγουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για τυπική περίπτωση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, με τον νοροϊό να θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κοινή πηγή μετάδοσης που να συνδέει όλα τα περιστατικά.

Ο νοροϊός είναι, πάντως, ένας από τους πιο μεταδοτικούς παθογόνους παράγοντες, ενώ αρκεί ελάχιστη ποσότητα ιικού φορτίου για να προκαλέσει λοίμωξη.  Μεταδίδεται εύκολα μέσω του νερού, των τροφίμων, αλλά και με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να προκαλεί μαζικές εξάρσεις σε κλειστές κοινότητες: σχολεία, γηροκομεία, ξενοδοχεία και —όπως φαίνεται από την περίπτωση της Κέας— σε ένα μικρό νησί.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε την ιογενή γαστρεντερίτιδα «συνήθη ύποπτο» σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ δεν είναι απαραίτητο, όπως είπε να είναι τροφιμογενής. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «αυτού του είδους οι λοιμώξεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνουν μικρές επιδημίες που οφείλονται συνήθως σε ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται στο πλαίσιο του συγχρωτισμού. Δεν είναι απαραίτητο να συνδεθούν με κατανάλωση κάποιου φαγητού ή νερού».