Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ελάφρυνση χρέους και αυστηρή εποπτεία, πάνε μαζί

Ελάφρυνση χρέους και αυστηρή εποπτεία, πάνε μαζί

tsakalotos-eurogroup1.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΤα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης | Oleg Popov/Bulgarian Presidency of the Council of EU via AP
Στην τελική ευθεία για το «κλείσιμο» του θέματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται θεσμοί και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να θέλουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να αντιμετωπίζεται «πακέτο» με μια πιο αυστηρή εποπτεία. Δεν τίθεται ζήτημα με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 (αντί για το 2020), σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Supplemental Memorandum of Understanding) που επικυρώθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπει μεταρρυθμίσεις διαρκείας για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι υψηλοί στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022.
Τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

«Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις»

Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα είναι «στενό», καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουνίου στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
Υπογράμμισε, επίσης ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 αντί για το 2020 «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι», καθώς όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ από το 2020 θα έχει αυξητική τροχιά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, είπε πως δεν αναμένεται να χρειαστεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο.

Πράσινο φως για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατο μισθό

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι θα επανεκκινήσουν από το 2019 και ότι αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανατροπή ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είχαν ανασταλεί μόνο για την περίοδο του μνημονίου.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα αφορά τον κατώτατο μισθό. Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα προανήγγειλε παρέμβαση για σταδιακή αύξησή του γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος του προγράμματος, κρίνοντας λογικό να έχει αυξητική πορεία.
Αναφορικά με το πλαίσιο επιτήρησης στη μεταμνημονιακή περίοδο, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» και εξήγησε ότι το πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα δεν θα είναι και δε θα μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία και πως η Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ευκλείδης ΤσακαλώτοςEUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Προαπαιτούμενα

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα προαπαιτούμενα που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είναι:
  • Απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.
  • Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.
  • Ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα προβλεπόμενα εισπρακτικά επίπεδα.
  • Επανεξέταση της πορείας υλοποίησης του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία 5 ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
  • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για την ναυτιλία.
  • Εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία.
  • Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στην εργασία.
  • Αναθεώρηση του κώδικα τελών χαρτοσήμου.
  • Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών).
  • Ξεκαθάρισμα του τοπίου και επίσπευση των έργων στο Ελληνικό.
  • Ολοκλήρωση Κτηματολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T666lG