Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Η Συρία θάβει τους νεκρούς της - «Δεν σταματάμε μέχρι να τους βρούμε όλους»

 Συρία

Από την κηδεία του Χαμάντα | AP Photo/Ghaith Alsayed


Κηδεύονται πολιτικοί κρατούμενοι, ενώ αναζητούνται περίπου 130.000 άνθρωποι. Χιλιάδες στην κηδεία του Χαμαντά, θύμα βασανιστηρίων το 2011, που σκοτώθηκε πρόσφατα, όπως πολλοί ακόμα κρατούμενοι, για να μην μιλήσει. ΟΗΕ: Πάνω από 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι μετά την επίθεση των ενόπλων

Πολιτικοί κρατούμενοι κηδεύονται στη Συρία τις τελευταίες μέρες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Δαμασκού για την εξόδιο ακολουθία του ακτιβιστή Μαζίν Αλ-Χαμάντα, θύμα βασανιστηρίων από το καθεστώς του Άσαντ. 

Ο Χαμαντά αποτέλεσε σύμβολο των εγκλημάτων του καθεστώτος κατά του λαού, καθώς είχε καταγγείλει δημοσίως τα βασανιστήρια που υπέστη στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Η τύχη του παρέμεινε άγνωστη μέχρι τη Δευτέρα, όταν το πτώμα του - που για άλλη μια φορά έφερε σημάδια βασανιστηρίων - ανακαλύφθηκε σε νεκροτομείο της Σεντνάγια, το διαβόητο «σφαγείο ανθρώπων». Σύμφωνα με γιατρούς, που εξέτασαν το πτώμα του, σκοτώθηκε πρόσφατα -όπως πολλοί κρατούμενοι- πριν οι απαγωγείς του διαφύγουν. «Ήξεραν ότι ο Μαζίν θα τους εξέθετε ξανά, γι' αυτό τον σκότωσαν», σχολίασε ο αδελφός του. Η πομπή οδήγησε τη σορό του Χαμαντά, που ήταν τυλιγμένη σε λευκό σάβανο, από ένα νοσοκομείο σε τέμενος, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. Αρκετοί κρατούσαν φωτογραφίες των δικών τους αγαπημένων προσώπων, που έχουν εξαφανιστεί. 

Η αναζήτηση για τους 130.000 ανθρώπους, που εκτιμάται πως αγνοούνται, συνεχίζεται εν μέσω φόβων ότι πολλοί ενδέχεται να μην έχουν επιζήσει. Πλήθος οικογενειών ψάχνουν σε φυλακές και νεκροτομεία, μετά την πτώση του καθεστώτος χωρίς να βρίσκουν τους δικούς τους.

Μια 18χρονη έκλαιγε γοερά κρατώντας φωτογραφία με του πατέρα της, παιδίατρου που απήχθη βίαια από στρατιώτες σε σημείο ελέγχου το 2012, όταν η καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων της αραβικής άνοιξης από το καθεστώς άρχισε να δίνει τη θέση στον εσωτερικό εμφύλιο. «Τον συνέλαβαν επειδή προσπαθούσε να βοηθήσει ανθρώπους στη γειτονιά μας- βρέθηκε να κάνει λαθρεμπόριο φαρμάκων. [Το καθεστώς] μας είπε ότι είχε πεθάνει, χρόνια αργότερα, αλλά δεν πήραμε τη σορό του... Ακόμα δεν ξέρουμε τι συνέβη. Είχε νεφροπάθεια... πιστεύουμε ότι τον άφησαν να πεθάνει αργά από αυτό» δήλωσε η ίδια.
 
Ένας 64χρονος έφτασε με το φτυάρι στο χέρι σε στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου, όπως αποκαλύφθηκε το 2022, είχαν ανοίξει ένα μεγάλο ομαδικό τάφο με χιλιάδες πτώματα δολοφονημένων κρατουμένων. Ο άνδρας δηλώνει πως είχε ψάξει σε όλη την πόλη για τα τέσσερα ξαδέλφια του, τα οποία εξαφανίστηκαν το 2012 και το 2013, και τώρα ήρθε η ώρα να ψάξει κάτω από τη γη. «Πιθανότατα υπάρχουν τάφοι σαν κι αυτόν σε όλη τη χώρα», είπε. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους βρούμε όλους» τόνισε.

Χιλιάδες Σύροι στα σύνορα - 1 εκατ. εκτοπισμένοι 

Στο μεταξύ η ανάγκη για επιστροφή στην πατρίδα οδηγούν χιλιάδες Σύρους να συνωστίζονται σε συνοριακά περάσματα στον Λίβανο και την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες πως υπολογίζει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία από αιφνιδιαστική επίθεση των ενόπλων, που ηγούνται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), και έφερε την ανατροπή του Άσαντ.

Μέχρι τις 12η Δεκεμβρίου «1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εκ νέου σ’ όλη τη χώρα από την έναρξη της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» την 27η Νοεμβρίου. «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά», τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πόσο κοστίζει το μπακαλορεά του Κυριάκου Πιερρακάκη

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ © Dreamstime.com  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   21.12.24 20:55 Αννα Ανδριτσάκη Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Η αναβάθμιση τ...