Το πολυσυζητημένο ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη δεν έφερε –όπως άλλωστε αναμενόταν– κανένα απτό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ειρηνική επίλυση τού ήδη τρίχρονου πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ουσιαστικά δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, καθώς αμφότερες οι πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους, όπως καταγράφηκε και από τις δηλώσεις τους μετά το πέρας των συνομιλιών που διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα. Το μόνο θετικό των επαφών ήταν η συμφωνία για μαζική ανταλλαγή αιχμαλώτων: 1.000 από κάθε πλευρά. Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα
Οι ελπίδες παραμένουν...
Πάντως, αμφότερες οι πλευρές φαίνεται να επιθυμούν τη συνέχιση του διαλόγου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες, συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
Σημασία, βεβαίως, έχει τώρα στο πώς θα διεξαχθεί μια ενδεχόμενη νέα επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι επόμενες συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να οδηγήσουν σε πραγματικό διάλογο, στον οποίο οι δύο πλευρές θα είναι πρόθυμες να επιδιώξουν προσέγγιση που ίσως ανοίξει τον δρόμο της ειρήνης.
Όπως ανέφερε ο Φιντάν, οι δύο πλευρές θα θέσουν γραπτώς (η μία στην άλλη) τους όρους τους για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
... όπως τα προβλήματα και οι απειλές
Ωστόσο, η κάθε πλευρά βάζει τους δικούς της όρους. Χαρακτηριστική είναι η επιμονή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να έχει ο ίδιος άμεση επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι εμφανίστηκε... απρόσκλητος στην Πόλη και επιχείρησε να παρουσιάσει τον υποτιθέμενο διάλογο σαν κάποιου είδους ομηρική μονομαχία «ένας με έναν» ανάμεσα στον ίδιο και τον Πούτιν, ο οποίος πάντως από την αρχή δεν είχε σκοπό ούτε να πάει στην Κωνσταντινούπολη ούτε να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ουκρανό ηγέτη.
Μετά τις συνομιλίες, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε με σαφήνεια ότι το Κιέβο πιστεύει ότι το επόμενο βήμα μετά τις σημερινές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία για τον πόλεμο θα πρέπει να είναι η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.
Επίσης, η ρωσική αντιπροσωπεία –αν και δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές»– υπογράμμισε με νόημα πως κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ζελένσκι ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας, στην περίπτωση που οι Ρώσοι απορρίψουν την «κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών». Όπως είπε, «η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο».
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να υιοθετήσει τις απειλές Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να προετοιμάζουν τις κυρώσεις που θα επιβάλουν στη Ρωσία «σε συντονισμό» με τις ΗΠΑ, εφόσον η Μόσχα συνεχίσει να αρνείται μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, στάθηκαν για ακόμα μια φορά, στο πλευρό του Κιέβου, κατηγορώντας τη Μόσχα. Όπως ανέφερε ο Μακρόν, «ο πρόεδρος Πούτιν αρνείται να απαντήσει στην πρόταση της άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλαν οι Αμερικανοί και υποστήριξαν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι. Απορρίπτοντας την κατάπαυση του πυρός και τον διάλογο με την Ουκρανία, η Ρωσία δείχνει ότι δεν επιθυμεί ειρήνη και απλώς προσπαθεί να αγοράσει χρόνο συνεχίζοντας τον πόλεμο.
Τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Ζελένσκι στα Τίρανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου