Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Υπολογίσιμη δύναμη

 

tsipras
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Η πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην πρωθυπουργού για τον έναν χρόνο λειτουργίας του Ινστιτούτου και η αναφορά του στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έφταναν για να παραγάγουν πολιτικά αποτελέσματα.

Ενας χρόνος πέρασε από τη γενέθλια πράξη του Ινστιτούτου που φέρει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα και σίγουρα η λειτουργία του αλλά και η παράλληλη δράση του πρώην πρωθυπουργού δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Εμπρακτη απόδειξη αποτελεί και το γεγονός πως ακόμη και μόνο η πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην πρωθυπουργού για τον έναν χρόνο λειτουργίας του Ινστιτούτου και η αναφορά του στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έφταναν για να παραγάγουν πολιτικά αποτελέσματα.

Ως γνωστόν, λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το αίτημα του τελευταίου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2015, μετά το δημοψήφισμα. Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να «ξεπλυθεί» από τον ολέθριο ρόλο του στην κρίσιμη εκείνη περίοδο, αναφερόμενος σε «κάποια γνωστά κέντρα» που λειτουργούν ως «πρόθυμα πλυντήρια» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε μέσω ανάρτησης στο Facebook, όπου τόνισε δηκτικά ότι «μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις». Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος δεν είναι «λερωμένος» για να χρειάζεται να ξεπλυθεί, αντιστρέφοντας την κατηγορία που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Επίσης, σχολίασε με ειρωνεία το επιχείρημα του Μητσοτάκη ότι τον πολεμούν τα συμφέροντα, χαρακτηρίζοντάς το «το συντομότερο ανέκδοτο»

Η αντιπαράθεση αυτή αναβίωσε έντονα τη συζήτηση γύρω από τα γεγονότα του 2015, ενώ παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και τις πιθανές κινήσεις του Τσίπρα για επιστροφή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Βέβαια της επίθεσης του πρωθυπουργού ενάντια στον προκάτοχό του από το βήμα της Βουλής είχε προηγηθεί η συζήτηση για τα γεγονότα του δημοψηφίσματος του 2015 στη Βουλή, που απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα με ένταση και όπως είναι εύλογο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί ούτε από τη γενικότερη δράση του Αλέξη Τσίπρα ούτε από τα σενάρια που θέλουν την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δράση.

Εξάλλου, αυτή η συζήτηση έχει επανέλθει για τα καλά και με κυβερνητική «ευθύνη», καθώς οι ένοικοι του μεγάρου Μαξίμου δείχνουν να εκνευρίζονται πια με κάθε παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Δύο οι αναγνώσεις που εξηγούν το φαινόμενο: Η μια θέλει την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει διαλέξει για αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό και η άλλη που επιμένει πως ο εκνευρισμός της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός πως τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα από ό,τι φαίνεται έχουν βρει αποδέκτες στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από το δημοψήφισμα είχε ετοιμάσει μια μεγαλεπήβολη επικοινωνιακή καμπάνια που θα επανέφερε στο προσκήνιο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ωστόσο, για την Αμαλίας η συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα και την άρνηση δημοσιοποίησης των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την επίμαχη περίοδο είχε ένα θετικό αποτύπωμα, καθώς για πρώτη φορά όπως υποστηρίζουν η συζήτηση διεξήχθη και με όρους αλήθειας που ανέτρεψαν το κυρίαρχο μέχρι σήμερα αφήγημα του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο ένας χρόνος λειτουργίας του Ινστιτούτου υπήρξε για τους επιτελείς του αρκετά παραγωγικός, καθώς οι δύο διεθνείς διαλέξεις και οι τέσσερις εκδηλώσεις που διεξήγαγε υπήρξαν αρκετά επίκαιρες και συντονίστηκαν με τα επίδικα της περιόδου προκαλώντας μια σχετική αμηχανία στην κυβέρνηση.

Ενδεικτική περίπτωση η εκδήλωση για το κράτος δικαίου, που συνέπεσε με τον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η παρεμβατικότητα του Ινστιτούτου αλλά και η παράλληλη πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού, είτε μέσα από την αρθρογραφία είτε μέσα από τις διαλέξεις που έδωσε μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, με κορυφαία την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συνέβαλαν πιθανόν και στη μεταστροφή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν η κυβερνητική παράταξη και οι υποστηρικτές της μια πιθανή επιστροφή του. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στον φιλοκυβερνητικό Τύπο και θα καταλάβει πώς οδηγηθήκαμε από την αδιαφορία στην υπολογίσιμη δύναμη Τσίπρα που επιδέχεται αλλαγές οι οποίες θα συμβάλουν στην επιστροφή του.

Το βιβλίο

Αυτό το διάστημα ο ίδιος καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη συγγραφή ενός βιβλίου που θα αφορά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να του προσκομίσουν έγγραφα και σημειώσεις που αφορούν την περίοδο αυτή. Οπως λένε χαρακτηριστικά πρόσωπα με γνώση του εγχειρήματος, ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να κρατάει σημειώσεις οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση της συγγραφής του βιβλίου.

Το βασικό περιεχόμενο, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι σίγουρα όλα τα σημαντικά ζητήματα από το 2015 έως το 2019. Γνωρίζοντας όμως ότι στο βασικό πολιτικό DNA του πρώην πρωθυπουργού βρίσκεται και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στις σελίδες του βιβλίου θα υπάρχουν και εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Φλόγες πολύ κοντά σε σπίτια – Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη, είπε ο αντιδήμαρχος Αλιβερίου στο ΕΡΤΝews

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ 13/07/25 16:50 Ενημέρωση   2 ώρες πριν Σύνταξη Συντακτική ομάδα ertnews.gr «Δεν είναι μεγάλο το μέτωπο, αλλά η φωτιά είναι...