«Η Ελλάδα δεν μπορεί να νομοθετήσει υπό αίρεση μέτρα»
Την δική του πρώτη απάντηση στις απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Άμστερνταμ τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά».
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν ή να μη χρειαστούν (contingency measures) προσθέτοντας ότι ούτε στη Γαλλία δεν μπορεί νομικά να συμβεί αυτό και ότι συμφώνησε μαζί του ο Μισέν Σαπεν.
O κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα και ότι «ουσιαστικά συμφωνήσαμε στο πακέτο, το οποίο είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι».
«Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν στις δύο επόμενες ημέρες, αλλά δεν υπήρχε κανείς στην αίθουσα που να αμφισβήτησε την υλοποίηση του πακέτου», ανέφερε.
Ωστόσο, αντί για ψήφιση μέτρων δεσμεύτηκε να βρει έναν μηχανισμό δέσμευσης, ώστε να επιτευχθεί η εμπιστοσύνη, και σημείωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της γι αυτό.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση που να διασφαλίζει την αξιοπιστία δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. «είναι γεμάτη ιδέες για κάθε είδους ζήτημα».
Συγκεκριμένα, ανέφερε στα δύο κριτήρια που πρέπει να τηρούνται:
Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι «ψ» το 2018 ή το 2019.
Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι οποιαδήποτε λύση βρούμε μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στις διαφορές εκτιμήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ σχετικά με το πλεόνασμα του 2018, αλλά συμπλήρωσε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου