Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ολοταχώς προς 3ο γύρο εκλογών η Ισπανία

rajoy-sanchez.jpg

Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο ΣάντσεθΠαρά τα χαμόγελα, το «όχι» του ηγέτη των Σοσιαλιστών ήταν κατηγορηματικό | AP Photo/Francisco Seco
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) αρνείται να απόσχει από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Θιουδαδάνος, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τρίτο γύρο βουλευτικών εκλογών.
Άκαρπη ήταν η συνάντηση του Μαριάνο Ραχόι με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, καθώς δεν κατόρθωσε να τον πείσει και πλέον οι 85 βουλευτές του PSOE θα καταψηφίσουν τον Μαριάνο Ραχόι.
Μετά τη συνάντηση, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε:
«Η συμφωνία (PP και Θιουδαδάνος) είναι συντηρητική και συνέχεια της υπάρχουσας κατάστασης. Αν έως τώρα είχαμε λόγους να καταψηφίσουμε, τώρα, μετά τη συμφωνία με τον Αλμπέρτ Ριβέρα (επικεφαλής των Θιουδαδάνος) τα επιχειρήματά μας έγιναν περισσότερα».
Και κατέληξε:
«Η ευθύνη της αποτυχίας ανήκει αποκλειστικά στον κύριο Ραχόι».
Όπως εξήγησε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, που είχε δεχθεί τεράστιες πιέσεις τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος να απόσχει στην ψηφοφορία, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, η συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Θιουδαδάνος δεν μπορεί να διορθώσει τους υπάρχοντες νόμους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόι, ειδικά αυτούς για τις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση.
Όπως τόνισε, το Λαϊκό Κόμμα έχει μεγάλη εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν θα μπορούσε να ηγηθεί μιας διαδικασίας αναγέννησης της χώρας.
Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα πάει στην ψηφοφορία με τις 170 ψήφους.
«Χρειαζόμαστε είτε 6 ψήφους υπέρ είτε 11 αποχές», δήλωσε.
«Θα συνεχίσω την προσπάθεια με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κρατά το κλειδί. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου», είπε.
Το ισπανικό φιλελεύθερο κόμμα Θιουδαδάνος (Ciudadanos ή Πολίτες) έχει συμφωνήσει να στηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 
Ωστόσο η υποστήριξη αυτού του νέου κόμματος δεν είναι αρκετή προκειμένου να τερματιστεί το οκτάμηνο πολιτικό αδιέξοδο.
Ήδη από το περασμένο Σάββατο, ο Μαριάνο Ραχόι είχε παραδεχθεί ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι πιθανός.
«Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένει περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι σε συνεδρίαση με  στελέχη του κόμματός του στη Γαλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιμένει ο Ε.Μακρόν: «Εάν ο Ζελένσκι μας το ζητήσει τότε στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη 02.05.2024 | 20:50

  Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  ρισκάροντας μια ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρω...