Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Προς νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία

mariano-rahoy-630.jpg

AP Photo/Paul White
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που ζητούσε από το κοινοβούλιο, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα.  
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για την τρίτη βουλευτική εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο. 
Σήμερα, ο Ραχόι αναζητούσε 176 ψήφους από το 350μελές κοινοβούλιο, όμως σταμάτησε στις 170. Το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ένα μικρό τοπικό κόμμα των Καναρίων Νήσων του παρείχαν την ψήφο τους, όμως η αντιπολίτευση (οι Σοσιαλιστές PSOE, η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα τοπικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας) τον καταψήφισε.
Σαράντα οχτώ ώρες αργότερα, την Παρασκευή, θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία στην οποία αρκεί η απλή πλειοψηφία, όμως κι εκείνη αναμένεται να αποβεί άκαρπη. Συνεπώς, εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στους επόμενους δύο μήνες το κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτομάτως στις 31 Οκτωβρίου και θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου (ανήμερα τα Χριστούγεννα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιμένει ο Ε.Μακρόν: «Εάν ο Ζελένσκι μας το ζητήσει τότε στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη 02.05.2024 | 20:50

  Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  ρισκάροντας μια ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρω...