Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Welt: Τούρκοι πολίτες στη Γερμανία δέχονται απειλές

erdogan-recep-tayyip.jpg

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνουν απλά πληροφορίες, αλλά προχωρούν σε «καταστολή μέσω των πληροφοριών αυτών» | Presidential Press Service via AP
Έντονη ανησυχία προκαλούν στη Γερμανία οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο έδαφός της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, η Αγκυρα έχει 6.000 πληροφοριοδότες στη Γερμανία, ένα δίκτυο πρακτόρων μεγαλύτερο από εκείνον που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία.
Πλέον, Γερμανοί βουλευτές ζητούν τώρα να επανεξεταστεί η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, έπειτα και από τις πρόσφατες καταγγελίες για ύπαρξη τρομοκρατικού δικτύου στην Τουρκία.

Στη Βουλή

Η επιτροπή ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησε μάλιστα ενημέρωση για το θέμα αυτό από την Άγκυρα, ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων, Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, δήλωσε στην Welt ότι θα θέσει το θέμα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής.
Ο βουλευτής καταγγέλλει «απίστευτες μυστικές δραστηριότητες» της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και τονίζει ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η Αστυνομία της Γερμανίας θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν συνένοχες σε αξιόποινες πράξεις».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Κλέμενς Μπίνιγκερ, προτίθεται να βάλει σύντομα το θέμα στην ατζέντα του: 
«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην ασφάλεια, αλλά πιθανόν, επίσης, και στη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε.

Ένας για κάθε 500 πολίτες

Όπως αποκαλύπτεται, οι δραστηριότητες της ΜΙΤ στη Γερμανία είναι ευρύτερες από όσο ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. 
Πολιτικός, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, υποστηρίζει ότι η ΜΙΤ, παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων ως πρακτόρων, έχει στη Γερμανία ένα δίκτυο 6.000 πληροφοριοδοτών. 
Αυτό σημαίνει ότι αναλογεί ένας πληροφοριοδότης σε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής.
«Δεν πρόκειται, πλέον, για απλή συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά ολοένα και περισσότερο για καταστολή μέσω πληροφοριών», είπε στη Welt o Έριχ Σμιτ-Εενμπόομ, εμπειρογνώμονας για θέματα μυστικών υπηρεσιών.
Όπως εξηγεί, η πυκνότητα του δικτύου παρακολούθησης είναι τεράστια: 
«Ούτε η Στάζι δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στην τότε Δυτική Γερμανία ένα τέτοιο στρατό πρακτόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητάει την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο

  Δεν υπάρχει λόγος κατάργησης των επιδομάτων από τη στιγμή που η χώρα έχει περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή. Αίτημα-βόμβα από την Έν...