Τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί…
Η εικόνα που περνά στην κοινή γνώμη ακυρώνει τελείως τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού
Έντονος είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει το ζήτημα των πλειστηριασμών. Στην κυβέρνηση και ειδικότερα στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους βουλευτές υπάρχει έντονη δυσφορία για τις εικόνες με το άγριο ξύλο που έπεσε στα ειρηνοδικεία αλλά και με την ουσία των πλειστηριασμών που ακυρώνουν τον πολιτικό λόγο του πρωθυποθυργού. Γι αυτούς τους λόγους έγινε σήμερα παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα των πλειστηριασμών, μέσω του υπουργού Οικονομικών αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αμφότεροι τόνισαν ότι υπάρχει ήδη πλαίσιο προστασίας για τα αδύναμα νοικοκυριά.
«Πλειστηριασμοί δεν χρειάζονται μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή. «Αν οι τράπεζες δεν δώσουν νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα».
Αυτή η κυβέρνηση, είπε, έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια. «Εχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, νέο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε εντάξει τον κώδικα δεοντολογίας, τώρα περάσαμε και τη ρύθμιση για τα χρέη κάτω των 50.000 ευρώ».
«Η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018 με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που προστατεύεται η κατοικία αξίας μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά, είναι σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία», συμπλήρωσε.
«Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μία από αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και να στηρίζεται η κοινωνία».
«Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μία από αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και να στηρίζεται η κοινωνία».
Τζανακόπουλος: Θα προστατεύσουμε τη λαϊκή κατοικία
Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.
«Στην αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Αυτή για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ύπαρξη ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας και από την άλλη πλευρά, την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας».
Κατήγγειλε ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση για το θέμα. «Πρέπει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και προστατεύει την α’ κατοικία όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη και η προστασία ξεκινά από τις 180.000 ευρώ για άγαμο οφειλέτη και φτάνει στις 280.000 για τρία παιδιά».
Όπως είπε, για οφειλέτες που κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και δεν εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η κυβέρνηση έχει προωθήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να ρυθμίζονται χρέη επιχειρήσεων άνω των 20.000 ευρώ.
«Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι κατοικίες να βγουν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Δεν καταλαβαίνουμε όσους με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ στρατηγικών κακοπληρωτών».
Στ. Κοντονής: Ποιους προστατεύουν;
Διαπιστώσαμε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και δάνεια υψηλού κόστους, όπως ακίνητο για το οποίο υπήρχε δάνειο άνω του ενός εκατομμυρίου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Εκείνοι που διαμαρτύρονταν κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή.
«Ποιους προστατεύουν όταν κινούνται κατά της διαφανούς αυτής διαδικασίας;» αναρωτήθηκε.
Στους κανονικούς πλειστηριασμούς δεν υπήρχε ούτε μία κατοικία. Τα επεισόδια ήταν απαράδεκτα και οι διαμαρτυρίες δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που γίνονταν εκείνη την ώρα. Αυτοί αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας ή χρέη ιδιωτών πολιτών μεταξύ τους.
Μένω στη δήλωση του πρώην δημάρχου Καισαριανής, ότι η εκδήλωση αφορούσε έναν αδιόρατο φόβο. Πώς ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον; αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας ότι οι ρυθμίσεις υπάρχουν και προστατεύουν τις λαϊκές κατοικίες.
«Ας σταματήσουν να λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός αυτών που έχουν τις βίλες με τις πισίνες των πολλών εκατομμυρίων, που έχουν βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό και πληρώνουν οι απλοί πολίτες τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου