Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Οργή και θρήνος για τους 103 νεκρούς

Οργή και θρήνος για τους 103 νεκρούς

kabul-630.jpg

AP Photo/Rahmat Gul
Τραγικός είναι ο απολογισμός της χθεσινής επίθεσης στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με παγιδευμένο ασθενοφόρο: τους 103 έφτασαν οι νεκροί και τους 235 οι τραυματίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Βαΐς Μπαρμάκ, «πολλοί τραυματίες υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο», ενώ ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.
Η επίθεση, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν, ήταν μία από τις σφοδρότερες που έχουν πλήξει την Καμπούλ τα τελευταία χρόνια και η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, μετά από εκείνες στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» και κατά της ΜΚΟ Save The children στην Τζαλαλαμπάντ.
Οι απανωτές επιθέσεις έχουν προκαλέσει την οργή των Αφγανών, οι οποίοι εκφράζονται με αναρτήσεις διαδικτυακά, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει ικανοποιητικά μέτρα ασφαλείας.
AP Photo/ Rahmat Gul
Η οδός στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη είναι μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες της Καμπούλ επειδή εκεί έχουν την έδρα τους πολυάριθμοι θεσμοί και ξένες αντιπροσωπείες, ενώ στεγάζονται επίσης γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και η αστυνομία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αεροφωτογραφίες δείχνουν πως εμφανίστηκαν δύο ασθενοφόρα, το πρώτο ελέγχθηκε από την αστυνομία στον πρώτο σημείο ελέγχου: βλέπουμε τον αστυνομικό να μιλάει στον οδηγό πριν τον αφήσει να περάσει, όπως και το δεύτερο ασθενοφόρο, για το οποίο νόμισε ότι συνόδευε το πρώτο».
«Τα δύο ασθενοφόρα πήγαν στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου, εξήλθαν 20 λεπτά αργότερα και κατευθύνθηκαν στο δεύτερο σημείο ελέγχου, όπου και τα σταμάτησαν. Εκεί είναι που σημειώθηκε η έκρηξη», αφηγήθηκε.
AP Photo/Rahmat Gul
Σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Αφγανιστάν καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Τη χθεσινή σφαγή κατήγγειλε και η διεθνής κοινότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» εναντίον των Ταλιμπάν καταδικάζοντας με τη σειρά του «την αξιοκαταφρόνητη επίθεση.
«Τώρα όλες οι χώρες οφείλουν να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον των Ταλιμπάν και των υποδομών που τους υποστηρίζουν», είπε Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις «υποδομές» στις οποίες αναφέρθηκε.
Η κυβέρνησή του, πάντως, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Πακιστάν ότι προσφέρει στα μέλη του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος ασφαλές καταφύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Βόμβα» από Ευρωκοινοβούλιο για τα Τέμπη: «Να γίνει αποτελεσματική έρευνα χωρίς παρεμβάσεις – Να προσαχθούν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι» Στηρίζει την ευρωπαία εισαγγελέα ενώ εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη 28.04.2024 | 10:39

  Την ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι που στοχοποιήθηκε από κυβερνητικά και δικαστικά στελέχη στην Ελλάδα μετά την έκκλησή της για πολιτικ...