«Πυρετός» διαβουλεύσεων
Στο Μαξίμου για την ΠΓΔΜ οι πολιτικοί αρχηγοί
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Νταβός και την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα Σάββατο, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενόψει αυτών ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για «οικοδόμηση εθνικής γραμμής» κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας θα αντιμετωπίσουμε το θέμα» αφήνοντας στο περιθώριο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ωστόσο δεν απέφυγε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα του αλυτρωτισμού που περιέχονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. «Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Της επίσκεψης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγήθηκε η συνεδρίαση του «μίνι» υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις, λίγες ώρες πριν τα τετ-α-τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς, το Σάββατο.
Η πρόσκληση Τσίπρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει πως θα πάει στη συνάντηση παρ' όλο που πηγές της ΝΔ σημείωναν νωρίτερα ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς εμμένει στην άποψη της πως ο πρωθυπουργός ακολουθεί μυστική διπλωματία και διχάζει τους Έλληνες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε καταφατικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια επόμενη φάση να εξεταστεί το αίτημα.
Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης -με τη συμμετοχή εννέα μητροπολιτών της βορείου Ελλάδος- αλλά και της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Κληρικών Ελλάδος που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, την Παρασκευή συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνεται πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα αποδεχτεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή οποιουδήποτε παραγώγου, μένοντας σταθερή στη θέση της που είχε κάνει γνωστή κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το ίδιο ζήτημα. Αναφορικά δε με τα συλλαλητήρια και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσωθεν από μητροπολίτες, η Εκκλησία της Ελλάδος σημειώνει πως τα μέλη της μπορούν να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια «κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».
Πάντως, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκαλεί όλο και πιο έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετείται μια όλο και πιο «επιθετική» ρητορική έναντι των ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να προεξοφλείται ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, υψηλοί είναι και οι τόνοι που χρησιμοποιούν οι ΑΝΕΛ για να εκφράσουν τη διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει.
Κ.Χ.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου