Τσίπρας: Το σχέδιο της επόμενης μέρας προφανώς προβλέπει τα συμφωνημένα
«Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια» είπε, ενώ χαρακτήρισε κομβικές για την επόμενη μέρα της Ελλάδας τις εξελίξεις για την ελάφρυνση του χρέους
Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο παρουσίασε το «ολιστικό σχέδιο» για την επόμενη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο.
«Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια» είπε, ενώ χαρακτήρισε κομβικές για την επόμενη μέρα της Ελλάδας τις εξελίξεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας την επίθεση στον Μπουτάρη.
Προφανώς και θα τηρηθούν οι στόχοι
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πάντως ότι το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, «προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».
Όπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».
Επισήμανε ότι οι άνθρωποι, όλοι αυτοί που συγκροτούν την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας, είναι στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης στο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και παρατήρησε: «Για αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια. Για αυτούς να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Για αυτούς να σχεδιάσουμε με ευθύνη την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Για το χρέος
«Απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα στην τελική ευθεία που ήδη έχουμε μπει», είπε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για την οποία σημείωσε: «Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα, το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. Οι συζητήσεις αυτές όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο, όμως, και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας. Επομένως, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται».
Όμως, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κομβικότερο ζήτημα όλων είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, για τον οποίο υπογράμμισε: «Αν μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί στο γενικό περίγραμμα και τις αρχές του σχεδίου που οραματιζόμαστε για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, πλέον, έχει έρθει η ώρα αυτό να αποτυπωθεί συγκεκριμένα. Το σχέδιο αυτό θα συζητήσει και θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup».
«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο», εξήγησε, «το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Μιλάμε λοιπόν», συνέχισε, «για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα».
Και, «το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι του σχεδίου: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση σε αυτό που ονομάζουμε στρατηγικά & ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς με αναπτυξιακή προοπτική: μεταποίηση, βιομηχανία, αγροτοδιατροφικό τομέα, τουρισμό, φάρμακο, logistics, υποδομές, κα. Έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους μια αποτύπωση των ισχυρών «χαρτιών» του κράτους αλλά και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν. Λέξη κλειδί, «τα μέσα» που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε», είπε και συνέχισε:
«Για 3 συναπτά έτη η χώρα μας παραμένει πρώτη στην απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ» και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα έχει στη διάθεση της όχι μόνο τους πόρους από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων αλλά και το πακέτο Juncker ύψους 8 δισ. ευρώ. Έχουμε την Τράπεζα επενδύσεων, με επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ».
«Η βάρβαρη επίθεση στον Μπουτάρη παραπέμπει σε παλιότερες εποχές»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας το περιστατικό της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.
«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους», είπε ενώ παράλληλα εξαπέλυσε τα πυρά λέγοντας: «Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; (…) Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της».
Ενώ πρόσθεσε: «Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου