Η Ιταλία χαλάει το αφήγημα της λιτότητας
Ενα καυτό καλοκαίρι για την Ε.Ε. προμηνύει ο σχηματισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης από τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα 5 Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο, με (πιθανό) πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.
Η αρχή θα γίνει κατά την αυριανή σύνοδο της ευρωζώνης, στην οποία το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η δικέφαλη ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να κυριαρχήσει στο παρασκήνιο των εργασιών των υπουργών των 19. Και η συνέχεια θα δοθεί τον Ιούνιο, με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής που θα συνέλθει στις 28-29 Ιουνίου, της οποίας θα προηγηθεί η σύνοδος της ευρωζώνης στις 21 του μήνα.
Επίσημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε χθες να πάρει θέση, με το επιχείρημα ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στη Ρώμη. «Θα περιμένουμε το τέλος της θεσμικής διαδικασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός των Βρυξελλών για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση εκφράστηκαν προς το παρόν, όπως συνήθως, μέσω δηλώσεων-προειδοποιήσεων διαφόρων αξιωματούχων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ από τα κράτη-μέλη βγήκε μπροστά η Γαλλία, η οποία έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα τα σχέδια του προέδρου Μακρόν τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την πολιτική της κυβέρνησής του στο εσωτερικό της χώρας.
Η αντίδραση της Ρώμης ήταν έντονη...
Ετσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έσπευσε αμέσως μετά τη συμφωνία των Σαλβίνι και Ντι Μάιο για σχηματισμό κυβέρνησης να εκφράσει την ανησυχία του για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν κανόνες στην Ε.Ε.».
Μία φράση που άκουσε πολλές φορές η ελληνική κυβέρνηση όταν αναζήτησε ένα χέρι βοήθειας στη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. πριν από την πανωλεθρία του Ιουλίου 2015.
Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού και όλα δείχνουν ότι οι πρώτες γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες θα έχουν συνέχεια.
Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι ότι το πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια προβλέπει μέτρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του Παρισιού με ενσαρκωτή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Τα δύο ιταλικά κόμματα συμφώνησαν για μείωση της φορολογίας, βελτίωση των συντάξεων, καθιέρωση «κοινωνικού μισθού», μηδενισμό μέρους του χρέους (132% του ΑΕΠ) και αύξηση των επενδύσεων στον δημόσιο τομέα.
Ο πρόεδρος Μακρόν, όμως, έχει προετοιμάσει το έδαφος στη Γαλλία για περιορισμό του δημόσιου τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, μείωση των συντάξεων και των μισθών και αύξηση της φορολογίας στα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Στόχος, να βρεθεί το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για το οποίο έχει κλείσει τα μάτια τα τελευταία χρόνια η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν κανόνες στην Ε.Ε.» που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη...
Οπως δήλωσε στη Σόφια ο Εμ. Μακρόν, η Γαλλία τηρεί τις δεσμεύσεις της και τώρα «περιμένω μία απάντηση από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ» στη σύνοδο της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την εμβάθυνση της Ε.Ε.
Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα των δύο ιταλικών κομμάτων τα σχέδια του Παρισιού και φυσικά του Βερολίνου κινδυνεύουν να γίνουν παλάτια στην άμμο.
Από την πλευρά των «μαϊντανών», ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να ακολουθήσει «μια λογική δημοσιονομική πολιτική» στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης -ή λιτότητας, υπενθυμίζοντας ότι «η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα».
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση προς τη Ρώμη από τον Φινλανδό συνάδελφό του, Γέρκι Κατάινεν, ότι «οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη».
Η Γερμανία απέφυγε να προβεί επίσημα σε σχόλια για την κατάσταση στην Ιταλία. Η «κόρη του πάστορα» Μέρκελ δεν ανοίγεται προς το παρόν. Στη θέση της μίλησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο ιταλικά κόμματα ότι παίζουν με τη φωτιά και με τις «λαϊκίστικες και παράλογες ενέργειές τους θα προκαλέσουν μια νέα κρίση στην ευρωζώνη».
Η απάντηση του Ντι Μάιο στον Μ. Βέρνερ ήταν να ασχοληθεί με τη χώρα του, τη Γερμανία, και να αφήσει τα δύο κόμματα να ασχοληθούν με το καλό των Ιταλών.
Και η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Το θετικό είναι ότι οι εταίροι αναμένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πρόβλημα της Ιταλίας, χαλαρώνοντας έτσι κάπως την πίεση προς την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η Αθήνα, που δέχεται μοιρολατρικά τις εντολές των εταίρων-δανειστών, ενδέχεται να υποστεί «παράπλευρες απώλειες» στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Οι κινήσεις της, λοιπόν, πρέπει να είναι προσεκτικές και μελετημένες. πηγη
ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου