Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Σύγκρουση ΗΠΑ-Βρετανίας-Ισραήλ με Ρωσία-ΕΕ για τα «μάτια» του Ιράν: Όλοι έχουν πολλά να χάσουν.

Σύγκρουση ΗΠΑ-Βρετανίας-Ισραήλ με Ρωσία-ΕΕ για τα «μάτια» του Ιράν: Όλοι έχουν πολλά να χάσουν...
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Όπως φαίνεται στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν στην «ουδετεροποίηση» του Ιράν με όποιο τρόπο θεωρούν απαραίτητο και αυτό εν μέρη εξηγεί και την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Οι Αμερικανοί δεν θέλανε ένα μέτωπο ακόμα μπροστά τους, θέλουν να επικεντρωθούν στο Ιράν το οποίο είναι εκ των βασικότερων συμμάχων της Ρωσίας με πολύ αυξημένες δυνατότητες όπως αποδείχτηκε στην συριακή κρίση.
Φυσικά ήδη η Μόσχα προειδοποίησε Ισραήλ και ΗΠΑ ότι θα πρέπει «να τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία με το Ιράν».
Στην Μόσχα θεωρούν ότι αναζητούνται δικαιολογίες για να ακυρωθεί η συμφωνία και επιδιώκεται η εν αρχή εκ νέου απομόνωση του Ιράν και εν συνεχεία η με κάθε τρόπο αποσταθεροποίησή του.
Το Ιράν αποδείχθηκε για την Μόσχα (αλλά και για την Άγκυρα) ο πιο σημαντικός σύμμαχος στην Μέση Ανατολή με πλεονεκτική θέση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.
Λόγω του Ιράν, οι ΗΠΑ αδυνατούν να περικυκλώσουν ολοκληρωτικά την Ρωσία (αλλά και την Κίνα).
To Iράν είναι στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία. Μέσω αυτού αποφεύγει την περικύκλωση, επικρατεί στην Μέση Ανατολή σώζοντας την Συρία και έχει πρόσβαση σε μια «θερμή» θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό.
Συν τοις άλλοις τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες τους διαχειρίζεται η Μόσχα και συγκεκριμένα η Rosneft.
Το ζήτημα είναι ότι ΗΠΑ και Ισραήλ σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ιράν δεν θα έχουν μαζί τους ούτε την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από τα οικονομικά «ανοίγματα» του Ιράν.
Θυμίζουμε ότι το Ιράν έχει συμφωνήσει την αγορά 100 αεροσκαφών Airbus. Εάν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να ξεκινήσουν πάλι τις κυρώσεις κατά όλων όσων συνεργάζονται με το Ιράν, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα έναντι της ΕΕ η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε αντίποινα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Στην ΕΕ προσδοκούν σε συνεχόμενες πολύ μεγάλες συμφωνίες με το Ιράν το οποίο λόγω του 40χρονου σχεδον εμπάργκο θέλει να κάνει γενικό «λίφτινγκ» σε υποδομές και... gadgets.
Είναι δεδομένο ότι τα χρήματά του θα τα δαπανήσει κυρίως στις φιλικότερες ευρωπαϊκές αγορές και όχι στις αμερικανικές ή βρετανικές.
Αρκεί κάποιος να δει την απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι οι καταγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά το πρόγραμμα του Ιράν για την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα μπορέσουν να αποτιμηθούν μόνο έπειτα από διεξοδική ανάλυση.
«Χρειάζεται να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της ομιλίας που έκανε ο πρωθυπουργός (σ.σ. του Ισραήλ, Βενιαμίν) Νετανιάχου, να δούμε τα έγγραφα, και πρώτα και πάνω απ’ όλα να λάβουμε τη γνωμοδότηση του ΔΟΑΕ (του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ), διότι ο ΔΟΑΕ είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός που έχει αναλάβει την επιτήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα», σημείωσε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Αυτό που είδα στα πρώτα δημοσιεύματα είναι ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν αμφισβήτησε τη συμμόρφωση του Ιράν προς τις δεσμεύσεις του βάσει του ΚΟΣΔ (σ.σ. του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, κατά την επίσημη ονομασία της διεθνούς συμφωνίας), δηλαδή τις δεσμεύσεις του για την περίοδο μετά το 2015», πρόσθεσε πάντως η Μογκερίνι.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχει βάση ουδεμία «υπόθεση πως υπάρχει καλή πίστη ή εμπιστοσύνη», απεναντίας βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μηχανισμούς επαλήθευσης και αυστηρό έλεγχο των γεγονότων, τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.
«Ο ΔΟΑΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα 10 αναφορές, με τις οποίες επαλήθευσε ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις δεσμεύσεις του» βάσει της συμφωνίας, υπενθύμισε η Μογκερίνι.
Τι προκύπτει από αυτά; Ότι οι ΗΠΑ θα έχουν σοβαρά προβλήματα στα σχέδια τους όχι μόνο από την Ρωσία αλλά και από την ΕΕ, δηλαδή από τις Γαλλία και Γερμανία.
Ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε ότι πρόκειται για «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων».
«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει έως τη 12η Μαΐου εάν θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά το μυστικό ιρανικό πρόγραμμα με σκοπό την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου είναι αυθεντικές και κάποιες από αυτές παρέμεναν άγνωστες μέχρι χθες», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ως την περασμένη εβδομάδα διευθυντής της CIA.
Ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ συναντήθηκε την Κυριακή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και ενημερώθηκε για τα στοιχεία αυτά, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Νετανιάχου ενώ ο Πομπέο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον.
«Γνωρίζω πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι λένε ότι αυτά τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτά τα έγγραφα είναι αληθινά, είναι αυθεντικά», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον το αν γίνεται πιστευτός βέβαια είναι καθαρά μια άλλη υπόθεση.
«Ήμουν ενήμερος για αυτό το υλικό εδώ και κάποιον καιρό και πράγματι συζητήσαμε για αυτά χθες, όταν συναντηθήκαμε», εξήγησε ο ίδιος.
Όπως είπε ο Νετανιάχου οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν στην κατοχή τους και μπορούν να αποκαλύψουν «νέες και καθοριστικές αποδείξεις» ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν μετέφερε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία και η αποθήκη όπου βρίσκονται τα απόρρητα αρχεία για τα ατομικά όπλα του Ιράν έχει εγκατασταθεί εντός τεράστιων μεταλλικών καταφυγίων.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του έχει στην κατοχή της «ακριβή αντίγραφα» των αρχείων με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ παρουσίασε βίντεο το οποίο, όπως υποστήριξε, δείχνει τις ιρανικές εγκαταστάσεις.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες εδώ και χρόνια για την ύπαρξη του προγράμματος, που φέρεται να ονομάζεται «Άμαντ», ο Πομπέο απάντησε: «Αυτό είναι εν μέρει αληθές. Η ύπαρξη του προγράμματος Άμαντ τερματίστηκε περί τον Δεκέμβριο του 2003, τον Ιανουάριο του 2004» και θα ήταν «ακριβές εάν λέγαμε ότι ήμασταν ενήμεροι εδώ και κάποιο καιρό».
«Αλλά υπάρχουν χιλιάδες νέα έγγραφα και νέες πληροφορίες. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της ανάλυσής τους, υπάρχει ακόμη πολύ έργο να γίνει για να αποτιμηθεί η εμβέλεια και το μέγεθος» του ιρανικού προγράμματος, πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε νωρίτερα ότι τα «γεγονότα» που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ «συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από τους γερουσιαστές, αναγνωρίζουν συχνά ότι το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα, από τεχνική άποψη, τους όρους της συμφωνίας που συνήψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις με σκοπό να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Αλλά τη Δευτέρα, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε να επαναλάβει τη θέση ότι η Τεχεράνη δεν παραβιάζει τη συμφωνία. «Θα το αφήσω στους νομικούς αυτό», ανέφερε, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο όταν δημοσιογράφος του επισήμανε πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει επαληθεύσει επανειλημμένα την τήρηση των όρων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης από ιρανικής πλευράς.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτηρίζει «φρικτή» κι υπερβολικά χαλαρή τη συμφωνία, απειλεί να αποσύρει τη χώρα του από το ΚΟΣΔ τη 12η Μαΐου αν οι ευρωπαϊκές χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) δεν βρουν λύσεις προκειμένου να γίνει αυστηρότερη.
Ο Πομπέο διαβεβαίωσε πως αγνοεί εάν οι ανακοινώσεις του Νετανιάχου, δύο εβδομάδες πριν από την παρέλευση του τελεσιγράφου του Τραμπ, αποτελούσε ένα μέσο για να κλιμακωθεί η πίεση στους Ευρωπαίους, εξηγώντας πως οι διαπραγματεύσεις με αυτούς τους τελευταίους παραμένουν σε εξέλιξη.
«Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας ακόμη κι αν ο πρόεδρος επιλέξει να αποσύρει» τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, σημείωσε αλλά μάλλον μας φαίνεται πολύ υπεραισιόδοξος.
Οι Ευρωπαίοι θα σκεφτούν πρώτα απ' όλα ότι οι Αμερικανοί δρουν για τα δικά τους συμφέροντα «ποδοπατώντας» τα δικά τους.
Φυσικά σύμμαχος των Αμερικανών και των Ισραηλινών θα είναι η Βρετανία η οποία αφού θα τίθεται και εκτός ΕΕ δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τα «ανοίγματα» των Ευρωπαίων προς το Ιράν.
Αντίθετα είναι πιστά «δεμένη» στο «άρμα» των ΗΠΑ καθότι πρόκειται για δύο αγγλοσαξωνικά κράτη (μαζί με αυτά του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας αποτελούν ένα ενιαίο μπλοκ)
«Ουδέποτε υπήρξαμε αφελείς όσον αφορά το Ιράν και τις προθέσεις του όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γι’ αυτό το καθεστώς επιθεωρήσεων από τον ΔΟΑΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι το πιο εκτενές και σθεναρό στην ιστορία των διεθνών συμφωνιών για τα πυρηνικά προγράμματα», σημείωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.
Αυτή «παραμένει καίριας σημασίας μέθοδος για να επαληθεύεται με ανεξάρτητο τρόπο ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη στάση της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συζήτησαν την κατάσταση αναφορικά με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχοντας υπόψη τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για το θέμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναδιατύπωσε τη θέση της Ρωσίας ότι η συμφωνία JCPOA, που είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά αυστηρά από όλες τις πλευρές», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου τόνισε από την πλευρά του ότι στη τηλεφωνική τους συνομιλία οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη συριακή κρίση και συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.
Έρχεται πολύ μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή. Μια κρίση που εμπλέκει πολλούς ενδιαφερόμενους.
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...