Μας αποχαιρετά το ΔΝΤ;
Ο γερμανικός Τύπος σχεδόν το προεξοφλεί υποστηρίζοντας μάλιστα πως η άλλοτε ένθερμη υποστήριξη και επιμονή της καγκελαρίου Μέρκελ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υφίσταται πια.
Ο χρόνος τελειώνει και το όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ στο τελεσίγραφό του προς το Βερολίνο εκπνέει σε λίγες ημέρες.
Όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, «αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν λοιπόν μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρξει συμβιβασμός και αν δεν δοθεί κάτι συγκεκριμένο και ποσοτικό, δυστυχώς θα έρθει στο συμβούλιο η πρόταση να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα».
Στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποπτεία. Το θέμα του χρέους δεν αναμένεται να τεθεί, όχι τουλάχιστον πριν αποφασίσει το Ταμείο τη στάση του.
Το μπρα ντε φερ Βερολίνου – ΔΝΤ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη με το Ταμείο να ζητά δραστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
Διαφαίνεται λοιπόν πως η συζήτηση για το χρέος θα γίνει χωρίς τις προϋποθέσεις του Ταμείου αλλά στη βάση που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι. Δηλαδή πάνω στη γαλλική πρόταση για αυτόματη απομείωση που θα σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή στο αν η ελάφρυνση θα γίνεται μέσω πολιτικής απόφασης της Μπούντεσνταγκ…
Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός πάντως, «έχουμε πει ότι συζητούμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, το κλίμα των συζητήσεων έχει βελτιωθεί ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα. Η Ευρώπη και πρέπει και μπορεί να δώσει από μόνη τις αναγκαίες τεχνικές και πολιτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους έχει δυο σκέλη: την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η οποία θα κυμαίνεται από 0-15 έτη, με την κυβέρνηση πάντως να εκτιμά ότι θα «κλείσει» στα 12. Το δεύτερο σκέλος, αφορά τον μηχανισμό αυτόματης ή ημιαυτόματης απομείωσης του χρέους. Όπως και να έχει, το πρώτο σκέλος έχει ήδη διασφαλιστεί.
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και εφαρμογής των προαπαιτούμενων, ζητώντας από τους υπουργούς που εμπλέκονται στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τις 5 Ιουνίου. Μέχρι τότε τα μέτρα θα πρέπει έχουν ψηφιστεί καθώς και να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το Μεσοπρόθεσμο 2019-22.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου