Συγκρούσεις και ένταση με «φόντο» τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Καζάνι που βράζει είναι για άλλη μια φορά η Λωρίδα της Γάζας, με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ενόψει της αυριανής ημέρας Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων αλλά και των σημερινών εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
To Reuters, που επικαλείται παλαιστινιακές πηγές, μεταδίδει ότι άλλοι 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν τον φράχτη ασφαλείας της κοινής συνοριακής γραμμής.
Την ίδια ώρα, τους ζητούν να μην «εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για τη ζωή τους» στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ωστόσο, εξέφρασαν και την αποφασιστικότητά τους για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ισραήλ.
Η ισραηλινή πλευρά έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης.
Και αυτό γιατί αύριο, 15 Μαΐου, αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων, καθώς πρόκειται για την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων -ενέργεια που προκλήθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκανσε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό.
Σήμερα η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας
Ανησυχία εμπνέει και το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, αλλάζει την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες.
Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.
Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη».
Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου