Τη μη άσκηση ποινικής δίωξης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εξέτασε η προανακριτική επιτροπή, αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία η Βουλή, έπειτα από μυστική ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Χρυσής Αυγής και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία κορυφώνοντας την αντίδραση τους στις επιλογές της κυβέρνησης και για τη σημερινή διαδικασία που αφορούσε την έγκριση ή όχι του πορίσματος, αλλά και για ό,τι προηγήθηκε της έκδοσης αυτού του πορίσματος.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διαδικασίας, οι βουλευτές αποφάσισαν να αποσταλεί το πόρισμα της επιτροπής στη Δικαιοσύνη και να μην ασκηθεί καμία δίωξη, λόγω αναρμοδιότητας.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 1 για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 168 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 3 βουλευτές, «ΟΧΙ» 168, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 2 για τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 167 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 3 για τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια, (έγκυρα 171 και 1 άκυρο).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 163, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 4 για τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 171 και 1 άκυρο).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166 βουλευτές και ένα «ΠΑΡΩΝ», ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165, ένα «ΠΑΡΩΝ» και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 5 για τον πρώην υπουργό Ανδρέα  Λοβέρδο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 170 και 2 άκυρα).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 6 για τον πρώην υπουργό Ανδρέα  Λυκουρέντζο , βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 170 και 2 άκυρα).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 6 βουλευτές, «ΟΧΙ» 163 βουλευτές και ένα «ΠΑΡΩΝ», ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 6 βουλευτές, «ΟΧΙ» 162, ενώ βρέθηκαν ένα «ΠΑΡΩΝ» και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 7 για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια.
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 8 για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 168, άκυρα 4).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 163 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 162, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 171 και άκυρο 1).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 5 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 4 βουλευτές, «ΟΧΙ» 166.
  • Στην κάλπη υπ’ αριθμόν 10 για τον πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκαν 172 ψηφοδέλτια (έγκυρα 171 και άκυρο 1).
Για τα αδικήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας ψήφισαν: «ΝΑΙ» 7 βουλευτές, «ΟΧΙ» 164 βουλευτές, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ψήφισαν: «ΝΑΙ» 6 βουλευτές, «ΟΧΙ» 165 και βρέθηκε και ένα άκυρο.
Στη σημερινή συνεδρίαση που ήταν, όπως αναμενόταν, θυελλώδης η αντιπολίτευση στηλίτευσε την κυβέρνηση -η κάθε πλευρά βέβαια από τη δική της οπτική- για τους συνολικούς χειρισμούς της στο ζήτημα του σκανδάλου της Novartis και όχι μόνο.
Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων, η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από τα μνημόνια, ακόμη και οι αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο και το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών αποτέλεσαν κεφάλαια των έντονων ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός που μίλησε τελευταίος άσκησε δριμεία κριτική στην Αντιπολίτευση και στη στάση της να αποχωρήσει από τη διαδικασία, αντικρούωντας τα επιχειρήματα περί σκευωρίας και πολιτικών διώξεων.
«Ούτε εγώ, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύουμε να κουκουλώσουμε ή να συγκαλύψουμε οτιδήποτε, για αυτό και στέλνουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.
Κάνοντας αναφορά στο τέλος του μνημονίου και της «δυσκολότερης ίσως περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές διαφθοράς, και το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για να γίνει αυτό είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη».
Η διαδικασία που ακολούθησε η κυβερνητική πλειοψηφία στον έλεγχο της υπόθεσης Novartis «αφήνει πίσω της την οσμή ενός παρακράτους» είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ως ενορχηστρωτη της σκευωρίας και της προσπάθειας μετατροπής ενός υπαρκτού επιχειρηματικού και οικονομικού σκανδάλου σε πολιτικό.
«Είχα προβλέψει ότι αυτή η στημένη υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο. Σήμερα δικαιωνόμαστε πλήρως» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Προηγήθηκαν οι ομιλίες των 10 πολιτικών προσώπων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εξαπέλυσαν πυρά στην κυβέρνηση μιλώντας για σκευωρία που κατέρρευσε, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις για «πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές».
Εξέφρασαν δε, την ικανοποίηση τους που η υπόθεση οδηγείται στη Δικαιοσύνη ώστε να λάμψει η αλήθεια και να εξαλειφθεί κάθε σκιά για το όνομά τους.
Αναλυτικά το τι συνέβη στη συνεδρίαση: