Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Νέα έρευνα: Στις 17 Απριλίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα - Επιστήμονες: ''Καραντίνα τέλος όταν βρεθεί το εμβόλιο'

Υγεία 
 Ενημερώθηκε στις: 

Νέα έρευνα: Στις 17 Απριλίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα - Επιστήμονες: ''Καραντίνα τέλος όταν βρεθεί το εμβόλιο''

Οι νεκροί αυξάνονται και ταυτόχρονα οικονομίες διαλύονται. Το χειρότερο; Όλο και περισσότεροι πολίτες, εμφανίζουν ψυχική και πνευματική κούραση, καθώς ο εγκλεισμός δημιουργεί ένα ψυχολογικό σοκ. 
Θα πρέπει άμεσα να παρθούν σωστές αποφάσεις, καθώς η όλη κατάσταση με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τον πλανήτη σε μία μόνιμη καραντίνα.   

Νέα έρευνα για την Ελλάδα  

 

Παρ΄όλο που ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετές χώρες μπορούν πλέον και μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης. Το ίδιο και η Ελλάδα.
Στις χώρες αυτές, η εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης δεν σημαίνει το άμεσο τέλος τους κορονοϊού, αλλά μια αργή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME), παρέχουν λεπτομερείς γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τις διαφορετικές καμπύλες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
 
Η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συμβάλλει με τη σειρά της στη μείωση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων, παρέχοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις δεν θα γεμίσουν ασφυκτικά με ασθενείς από κοροναϊό.

Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της έξαρσης του ιού – Το θετικό σενάριο 
Στα γραφήματα που παρήγαγε η IHME, η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη φθάσει στην κορύφωση του ιού, αλλά προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη των ιατρικών πόρων που απαιτούνται για τη θεραπεία μολυσμένων ασθενών.
Η κρίσιμη ημερομηνία 
Το ΙΗΜΕ τοποθετεί μάλιστα την κορύφωση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στις 17 Απριλίου. 
Επίσης εκτιμάται πως εκείνη την ημέρα -στην κορύφωση δηλαδή- ο αριθμός των νεκρών κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί στους 14 (εύρος 3 έως 37).
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη Μεγάλη Παρασκευή, και δύο ημέρες πριν από το Πάσχα με την όλη συζήτηση των τελευταίων ημερών να στρέφεται γύρω από το «μπλόκο» που πρέπει να μπει στις μετακινήσεις εκδρομέων στην επαρχία αλλά και των πιστών στις εκκλησίες.
Εχοντας αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση στα χέρια της παίρνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων εκείνων των ημερών επειδή ακριβώς φοβάται την κορύφωση της πανδημίας και του αριθμού των νεκρών.
 
 

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για το «lockdown»  

 

«Καμπανάκι» για τις χώρες που επιθυμούν να βάλουν τέλος στο «lockdown» και να επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους είναι μία νέα μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», καθώς, όπως επισημαίνει σε άρθρο της, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν θα πρέπει να αρθεί η «καραντίνα».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν επιτραπεί να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και η άρση των ελέγχων είναι πολύ εκτεταμένη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί και πάλι. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει, όπως αναφέρουν.
Και για να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, αυτό θα πρέπει να γίνει όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ένα Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ότι η σταδιακή -άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες. 

Στην Κίνα, όπως αναφέρουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ, οι δραστικοί έλεγχοι στην καθημερινή ζωή των πολιτών οδήγησαν να μπει τέλος στο πρώτο κύμα του της νόσου, αν και όπως επισημαίνουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος .
Η Νότιος Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα την μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες. Γι' αυτό, όπως είπε ο καθηγητής Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».
Το ποσοστό θνητότητας στην ηπειρωτική Κίνα ήταν πολύ χαμηλότερο, σε λιγότερο από 1%, από ότι στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία, η οποία είχε ποσοστό θνητότητας σχεδόν 6%. Διαφέρει επίσης ανάλογα με την οικονομική ευημερία κάθε επαρχίας, η οποία σχετίζεται με την διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη.
«Ακόμα και στις πιο ευημερούσες και εύπορες μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, οι πόροι της υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένοι και οι υπηρεσίες θα δώσουν αγώνα με μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Gabriel M Leung από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία να διασφαλιστεί ότι τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαθέτουν επαρκές προσωπικό και πόρους για την ελαχιστοποίηση των θανάτων που συνδέονται με τον Covid- 19», τόνισε.
Η ανάλυσή τους χρησιμοποιεί στοιχεία της τοπικής Επιτροπής Υγείας από επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου σε τέσσερις πόλεις - Πεκίνο, Σαγκάη, Σενζέν, Γουενζού και τις δέκα επαρχίες εκτός της Χουμπέι με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...