Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαίωματα στο όνομα της πανδημίας

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαίωματα στο όνομα της πανδημίας



Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε σήμερα τις χώρες να σέβονται το κράτος δικαίου παρά πανδημία, περιορίζοντας τον χρόνο ισχύος των έκτακτων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί μια «καταστροφή» στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

  • Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντά του και κάλεσε τους Βρετανούς να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και τονίζοντας πως δεν θα ρισκάρει δεύτερη κορύφωση της επιδημίας στη χώρα του.
  • Αύριο, στις 6 το απόγευμα, το νέο διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη για χαλάρωση των μέτρων. Επίσης αύριο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο.
  • Παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια σύμφωνα και περισσότεροι από 206.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.
  • Στην Ελλάδα οι νεκροί ανέρχονται σε 136 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 2.517.
  • Σκληρό πλήγμα για την ευρωζώνη προβλέπει η Morgan Stanley
  • ΟΤραμπ αναμένεται να κάνει στροφή στο μέτωπο της οικονομίας, μετά την κατακραυγή για τις ενέσεις με απολυμαντικό.
  • Η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα σε κρούσματα

Έληξε ο περιορισμός κίνησης στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας

«Με βάση την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας έληξε σήμερα ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας», ανακοίνωσε ο Δήμος και όπως επισημαίνει, «άμεσα, συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών θ' αφαιρέσουν τα κάγκελα από το θεατράκι στο βόρειο λιμάνι, έως την οδό Κανελλοπούλου, στην πλαζ της Αγυιάς και στο νότιο πάρκο».

Πώς αντιδρούν οι αγορές στην άρση των περιοριστικών μέτρων

Ράλι έκαναν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην είδηση ότι περισσότερες χώρες προχωρούν σε χαλάρωση του lockdown.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε τις εικασίες της αγοράς, δεσμευόμενη σε απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων στην νεότερη μιας σειράς ανακοινώσεων για μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις, αν και η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,64% ακολουθώντας την ανοδική πορεία των ασιατικών αγορών. Ο γερμανικός DAX σημείωσε νωρίτερα άνοδο 2,49%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,88% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,45%.
Σε θετικό έδαφος αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,77%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ιταλία προσφεύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης


Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανέφερε πως η χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας θα ξεκινήσει τον άλλο μήνα.
Ο Αντόνιο Κόστα είπε ότι οι νέοι κανόνες αυτο-απομόνωσης  για την επιστροφή στη δουλειά και στα σχολεία θα ανακοινώνονται κάθε δύο εβδομάδες.
Το πλάνο σταδιακής εξόδου από το lockdown θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνουν επιστροφή στην κανονικότητα και ότι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον και όταν βρεθεί εμβόλιο.
Μέχρι τώρα η Πορτογαλία μετρά 903 θύματα και πάνω από 23.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πάνω από 200 Κουβανοί γιατροί στη Νότια Αφρική

AP Photo/Themba Hadebe
Περισσότεροι από 200 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφθασαν σήμερα στη Νότια Αφρική για να συνδράμουν στον αγώνα τους κατά του κορονοϊού τις υγειονομικές αρχές της χώρας, η οποία είναι μία από τις δεινότερα πληγείσες περιοχές στην αφρικανική ήπειρο, ανακοίνωσε η προεδρία της Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν καταγραφεί πάνω από 4.500 κρούσματα Covid-19 και 87 θάνατοι στη Νότια Αφρική.
Στην κουβανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επιδημιολόγοι, ειδικοί στη δημόσια υγεία, γενικοί ιατροί και τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων κι εξοπλισμού, οι οποίοι «θα στηρίξουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στη Νότια Αφρική κατά της εξάπλωσης της Covid-19», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Αυτόματοι πωλητές μασκών στο Βερολίνο

Αυτόματοι πωλητές υφασμάτινων μασκών έξω από σταθμό του μετρό στο Βερολίνο. Από σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γερμανική πρωτεύουσα.

AP Photo/Michael Sohn

Υποχρεωτική σε όλη τη Γερμανία γίνεται αυτή την εβδομάδα η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Οι Γερμανοί ωστόσο φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Με πρώτη την Σαξονία, που επέβαλε την υποχρέωση χρήσης μάσκας στις 20 Απριλίου, και τελευταίο το Σλέσβιγκ-Χολστάιν, που θα εφαρμόσει το μέτρο από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα τα κρατίδια της Γερμανίας υιοθετούν πλέον τη σύσταση της κεντρικής κυβέρνησης για τη χρήση προστασίας μύτης-στόματος.
Σε επτά κρατίδια προβλέπονται μάλιστα ήδη και πρόστιμα για τους παραβάτες, ενώ κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Πέμπτη αναμένεται τα πρόστιμα να εισαχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ενδεικτικά, στην Βαυαρία το πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στο λεωφορείο ή στο μετρό ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσει και τις 5.000 ευρώ, για τους καταστηματάρχες οι οποίοι δεν φροντίζουν ώστε το προσωπικό τους να φέρει την ενδεδειγμένη προστασία. Την ίδια ώρα το Βερολίνο επιβάλλει την χρήση μάσκας μόνο στα μέσα μεταφοράς και περιορίζεται ακόμη σε προειδοποιητικές παρατηρήσεις, χωρίς πρόστιμα.

Σκληρό πλήγμα για την ευρωζώνη προβλέπει η Morgan Stanley

AP Photo/Mark Lennihan
Οι οικονομίες θα συρρικνωθούν σχεδόν κατά 11% to 2020, αναφέρει η τελευταία πρόβλεψη της Morgan Stanley, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο από το 5% που ήταν η εκτίμηση μέχρι τώρα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα διαρκούν περισσότερο και έχουν επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά της αναμενόμενης.
Η δε ανάκαμψη θα είναι πιο σταδιακή από ό,τι αναμενόταν, με τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τα μέτρα σταδιακά και να εξακολουθούν να απαγορεύουν μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις και διοργανώσεις.
Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα αργήσουν να πάρουν μπροστά, «επιδεινώνοντας την αρχική πτώση». 
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη εξαρτάται από τα σημαντικά κρατικά πακέτα στήριξης», αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας γι' αυτό και πιστεύουν ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία μεταξύ των ηγε΄των για ένα ταμείο ανάκαμψης.

Έκκληση από ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την έντονη ανησυχία του ΟΗΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της πανδημίας εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Με δεδομένη την έκτακτη φύση της κρίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες έχουν ανάγκη επιπλέον εξουσίες για να την αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, αν δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου, η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κινδυνεύει να μετατραπεί σε καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιβλαβείς επιπτώσεις της οποίας θα ξεπεράσουν χρονικά κατά πολύ την ίδια την πανδημία», προειδοποίησε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.
«Το να πληγούν δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, ενδέχεται να προκαλέσει ανυπολόγιστες βλάβες στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 και τις επιβλαβείς, δευτερογενείς κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της», προσθέτει.
Ο ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα διότι τα μέτρα και οι νόμοι που υιοθετήθηκαν σε κάποιες χώρες αναφέρονται σε «παραβάσεις που δεν καθορίζονται με ακρίβεια, οι οποίες μερικές φορές επισείουν αυστηρές ποινές, προκαλώντας ανησυχία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης και τη σύλληψη επικριτών και αντιφρονούντων».
«Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις έκτακτες εξουσίες ως όπλο για να φιμώσουν την αντιπολίτευση, να ελέγξουν τους πολίτες ή ακόμη για να παραμείνουν στην εξουσία», τόνισε.
Εξάλλου επισήμανε ότι έχει λάβει «κάποιες πληροφορίες» από διάφορες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν υπερβολική χρήση βίας, συχνά θανάσιμης, για να αναγκάσουν τους πολίτες να τηρήσουν την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη γαλλική Βουλή το σχέδιο Μακρόν για έξοδο από το lockdown

AP Photo/Michel Euler
Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να παρουσιάσει η γαλλική κυβέρνηση το σχέδιο της για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή άρση των μέτρων.
Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρν Φιλίπ οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, που θα ανακοινωθεί στις 3 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Αντιδράσεις υπάρχουν στην αντιπολίτευση καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις λίγες ώρες για να μελετήσουν το σχέδιο και επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον ένα 24ωρο για να το σκεφτούν και να τοποθετηθούν.

Κι άλλα μέτρα περιμένουν οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες

Ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Zερόμ Πάουελ
AP Photo/Kiichiro Sato, File
Τρεις από τις βασικές κεντρικές τράπεζες- η αμερικανική Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας- θα έχουν συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα για να ορίσουν τη στρατηγική υποστήριξης των οικονομιών. 
Σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο αριθμό κρατικών ομολόγων και θα τετραπλασιάσει την αγορά εταιρικού χρέους, κλιμακώνοντας την απάντηση της στην κρίση. 
Η αμερικανική Fed πιθανότατα θα ανακοινώσει την Τετάρτη, μετά από διήμερη συνάντηση, τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, αφού είχε ανακοινώσει στην τελευταία της συνάντηση ότι θα διατηρηθούν κοντά στο 0% μέχρι να βεβαιωθεί «ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα». 
Υπάρχουν επενδυτές που περιμένουν πιο επιθετική στάση από την Fed στην αγορά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των πολιτειακών ομολόγων. 
Η ΕΚΤ συναντάται την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση επιπλέον αγοράς 750 δισ.ευρώ σε ομόλογα και έχοντας χαλαρώσει τους κανονισμούς βάση των οποίων γίνονταν αυτές οι αγορές μέχρι τώρα.
Παρόλα αυτά οι αναλυτές περιμένουν να αυξήσει κι άλλο το πρόγραμμα αυτό, αλλά και να επαναλάβει τις εκκλήσεις της προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ξοδέψουν περισσότερο για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων και στο Ιράν

AP Photo/Vahid Salemi
Άλλους 96 θανάτους από τον κορονοϊό ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές του Ιράν. 
Έτσι ο συνολικός απολογισμός στην πιο πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής αυξήθηκε σε 5.806.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 91.472 κρούσματα.

Η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα σε κρούσματα

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Ειδικότερα, η Ρωσία κατέγραψε 6.198 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 87.147. Έτσι, ξεπερνά την Κίνα με τα συνολικά 84.500 καταγεγραμμένα κρούσματα.
Επίσης, έγινε γνωστό πως υπέκυψαν άλλοι 50 ασθενείς με Covid-19 στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σε 794 τα συνολικά θύματα στη χώρα.

Σε δύο-τρία «κύματα» η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων

Σταδιακή επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε δύο ή τρεις φάσεις προκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ 1 ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πάνω από 300 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία

AP Photo / Olmo Calvo
Η Ισπανία κατέγραψε 331 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, σε μικρή αύξηση σε σχέση με τους 288 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το σύνολο των θανάτων από την επιδημία Covid-19 στην χώρα ανέρχεται σε 23.521.
Τα κρούσματα της επιδημίας ανήλθαν σε 209.465, έναντι 207.634 χθες.

Τζόνσον: Δεν θα ρισκάρω νέα κορύφωση κρουσμάτων

AP Photo/Matt Dunham
Στο πρώτο του μήνυμα, κατά την επιστροφή του στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την προσωπική του περιπέτεια με τον κορονοϊό, ο Μπόρις Τζόνσον  είπε πως δεν μπορεί να πει ακόμα ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στο καθεστώς lockdown.

«Απλά δεν μπορούμε να πούμε πόσο γρήγορα ή αργά, ακόμα πότε, αυτές οι αλλαγές θα γίνουν», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «θα πει πολλά περισσότερα τις επόμενες ημέρες».
«Θέλω να σας ενημερώσω από τώρα ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλες τις διεργασίες και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, με εσάς, τον βρετανικό λαό. Φυσικά θα βασιστούμε περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη για να μας ενημερώνει, όπως κάναμε εξ αρχής», είπε.
Όμως προειδοποίησε πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «ύψιστο κίνδυνο» αναφορικά με τον κορονοϊό και τόνισε πως «δεν θα χαραμίσε τις θυσίες του βρετανικού λαού» χαλαρώνοντας πολύ γρήγορα τα μέτρα περιορισμού.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολα. Θέλω να κινηθεί η οικονομία όσο γρηγότερα» είπε και τόνισε: «αλλά αρνούμαι να πετάξω στα σκουπίδια τη θυσία του βρετανικού λαού... και να ρισκάρω μια δεύτερη κορύφωση».

Κατέληξαν άλλοι δύο ασθενείς Covid-19 στην Ελλάδα

Στους 136 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας από τον κορονοϊό, καθώς έχασαν τη ζωή τους ακόμη δύο άνθρωποι.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για μία γυναίκα 59 ετών, η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και ένα άνδρα 80 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. 
Και τα δύο θύματα αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα.

Πότε θα βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς SMS

Στις 4 ή στις 5 Μαΐου αναμένεται να σταματήσει η αποστολή sms στο 13033 προκειμένου να μπορούμε να μετακινηθούμε προς διάφορους προορισμούς. Δεν θα απαιτείται και η επίδειξη σχετικής βεβαίωσης. Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παρατείνεται η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Την παράταση της χρονικής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης έως τις 15 Μαΐου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Χέρι βοηθείας από την S&P στα ιταλικά ομόλογα

AP Photo/Henny Ray Abrams
Μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παρά τις προβλέψεις για αύξηση του χρέους πάνω από το 150% του ΑΕΠ, τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων έπεσαν στο 1,75%, μετά την μεγάλη άνοδο που κατέγραφαν την περασμένη εβδομάδα. 
Ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι η S&P θα μειώσει τον βαθμό της στο BBB-, δηλαδή μια μόνο βαθμίδα πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια", πράγμα που θα ανάγκαζε πολλούς κατόχους ομολόγων να αδειάσουν το χαρτοφυλάκιό τους. 
Ο Οίκος δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η ανακοίνωση του ΕΚΤ για μαζική αγορά ομολόγων ήταν ο βασικός λόγος επανεκτίμησης της κατάστασης.

Η Κομισιόν διασφάλισε το μέλλον της γερμανικής Condor

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αεροπορική εταιρεία Condor εξασφάλισε δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Γερμανική κυβέρνηση. 
«Η εταιρεία ήταν υγιής και λειτουργούσε με κέρδος τους φυσιολογικούς καιρούς και έχει καλές προοπτικές για το μέλλον» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάϊερ. 
Η εταιρεία έλαβε 380 εκατομμύρια δάνειο-γέφυρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης πέρσι, μετά την χρεοκοπία της μητρικής της εταιρείας Thomas Cook. 
Η πανδημία τώρα ανάγκασε την Condor- που απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους- να καθηλώσει σχεδόν όλα τα αεροσκάφη της από τις 19 Μαρτίου.

Δεν ασκεί κριτική στον Τραμπ η Μπιρξ

AP Photo/Alex Brandon
Η υπεύθυνη συντονισμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, προειδοποιεί ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ότι χρειάζεται σημαντική πρόοδος στις δοκιμές προκειμένου να επισπευστεί η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ για επαναλειτουργήσει η οικονομία άμεσα.
Όμως, αρνήθηκε να ασκήσει κριτική, σε χθεσινές συνεντεύξεις της, στις πρόσφατες εξωφρενικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την υπεριώδη ακτινοβολία ή ενέσεις με απολυμαντικό πριν τις πάρει πίσω, αφού προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το CNN η Μπιρξ δήλωσε ότι την ενοχλεί πως το ζήτημα βρίσκεται ακόμα στις ειδήσεις, γιατί το θέμα τώρα είναι «να συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον.
Ως επιστήμονας, αξιωματούχος δημόσιας υγείας και ερευνητής, μερικές φορές ανησυχώ ότι δεν μεταφέρουμε στον αμερικανικό λαό που τις πληροφορίες χρειάζεται όταν συνεχίζουμε να αναφέρουμε κάτι από το βράδυ της Πέμπτη».

Πίσω στα θρανία οι μαθητές έως 10 ετών στη Νορβηγία

Στη Νορβηγία άνοιξαν σήμερα τα σχολεία για τους πιο μικρούς μαθητές, παρά τις ανησυχίες κάποιων γονέων, μία εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων.
Το μέτρο αφορά μαθητές ηλικίας 6 με 10 ετών, σε περιορισμένες τάξεις με 15 μαθητές.
Με αυτό τον τρόπο η Νορβηγία συνεχίζει να άρει σταδιακά τους περιορισμούς που είχε υιοθετήσει στις 12 Μαρτίου. Κομμωτήρια και δερματολόγοι μπορούν επίσης να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν από σήμερα.
Όμως πολλά μέτρα, όπως η απαγόρευση των αθλητικών συγκεντρώσεων, παραμένουν σε ισχύ, όπως και οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Μέχρι χθες Κυριακή είχαν καταγραφεί στη Νορβηγία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, 7.505 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 193 θάνατοι.

O Κόντε παρουσίασε τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα

Ιταλία / Ap photo
Σε συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε το επόμενο στάδιο της καραντίνας, με την μερική άρση μέτρων. «Η υπεύθυνη στάση όλων μας θα είναι ουσιαστική: δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον, η απόσταση ασφαλείας πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο». Αυτή η φάση της «συμβίωσης με τον κορονοϊό» θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου.

Γαλλία: Πολύ υψηλή η θνησιμότητα σε θαλάμους ανάνηψης

Julien Chatellier/Dicod via AP
Το ποσοστό κυμαίνεται από 30% έως 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνητής Αναπνοής (REVA) γράφει η γαλλική Le Monde, δηλαδή τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερο από το 10% που ανέφερε επίσημα το υπουργείο Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Ζερόμ Σαλομόν στην τακτική συνέντευξη Τύπου στις 17 Απριλίου.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε η REVA σε μια μελέτη που έχει δει η Monde. 
Εχοντας συγκροτηθεί το 2009 στη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης H1N1, η REVA είανι στην ουσία μια εθνική βάση δεδομένων σοβαρών περιστατικών στις εντατικές της Γαλλίας. Με την πανδημία του κορονοϊού, το δίκτυο αυξήθηκε από 70 σε περίπου 200 μονάδες εντατικής. 
Κάθε μέρα, κάθε μονάδα συμπληρώνει τη βάση δεδομένων με πληροφορίες για την πορεία των ασθενών με Covid στην ετνατική θεραπεία (θάνατοι, μεταφορές, αποθεραπεία κλπ). 
Από έναν αριθμό 4.000 ασθενών, η REVA παρακολούθησε την πορεία μιας ομάδας περίπου 1.000 ασθενών για ένα μήνα (28 ημέρες). 
Αυτοί οι ασθενείς μπήκαν στην εντατική πριν τις 28 Μαρτίου και ο πίνακάς τους καταγράφει την εξέλιξη της υγείας τους μέχρι τις 25 Απριλίου. Χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος και διάρκεια (οι
Κινέζοι γιατροί έκαναν κάτι αντίστοιχο με 100 ασθενείς) αυτή η μελέτη θα υποβληθεί σε μεγάλη ιατρική επιθεώρηση για δημοσίευση τις επόμενες ημέρες. 

Ιστορικό σοκ για την αμερικανική οικονομία

(AP Photo/Mary Altaffer)
Η αναστολή της λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας των ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας προκαλεί σοκ ιστορικών διαστάσεων, το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την ανεργία να φθάσει το 16% ή ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο εντός του μήνα, ενώ θα καταστήσει απαραίτητες ακόμη μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί σθεναρή ανάκαμψη, τόνισε χθες Κυριακή σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Πρόκειται για «μια αληθινά πολύ σοβαρή κατάσταση», διέγνωσε ο Κέβιν Χάσετ στο ABC.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί ποτέ η οικονομία μας, νομίζω. Θα δούμε ένα ποσοστό ανεργίας που θα πλησιάσει ύψη που είχαμε να δούμε από τη Μεγάλη Ύφεση», τη δεκαετία του 1930, πρόσθεσε ο Χάσετ.
26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί — αριθμός άνευ προηγουμένου — έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου, ενώ πριν το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν σε χαμηλό πεντηκονταετίας, περί το 3,5%.
Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο η ανεργία θα κορυφωθεί, φθάνοντας το 16%. Ακόμη και την επόμενη χρονιά, η CBO προειδοποιεί πως η ανεργία κατά μέσον όρο δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Βυθίστηκε πάλι το αμερικανικό αργό στην ασιατική αγορά

AP Photo/Paul Sancya
Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού έκανε νέα βουτιά, χάνοντας το 9% και πλέον της αξίας της στην ασιατική αγορά σήμερα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δυνατότητες να κρατηθεί στοκ.
Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude» (WTI), είδους αμερικανικού αργού, υποχωρούσε νωρίτερα 9,3%, στα 15,36 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στις διεθνείς αγορές, υποχωρούσε κατά 3,2%, στα 20,75 δολάρια.

Έκλεισαν τελικά κάποια μπαρ και εστιατόρια στη Σουηδία

AP Photo/Andres Kudacki, File
Πέντε μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν χθες Κυριακή κατ’ εντολή των αρχών της Στοκχόλμης, επειδή παραβίασαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Η Σουηδία, όπου οι αρχές επέτρεψαν — αντίθετα με ό,τι συνέβη σε πολυάριθμες άλλες χώρες — στα καταστήματα του είδους να μείνουν ανοικτά, επέβαλαν κανόνες, όπως να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού.
Η Σουηδία, χώρα με 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει επισήμως 2.194 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, έναντι 422 στη Δανία και 193 στη Νορβηγία, άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες ο πληθυσμός των οποίων είναι περίπου ο μισός σε μέγεθος.
 

Επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον

AP Photo / Matt Dunham
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέρχεται στην άσκηση των καθηκόντων του από σήμερα, αφού πέρασε μία εβδομάδα σε νοσοκομείο εξαιτίας της μόλυνσής του από τον νέο κορονοϊό και άλλες δύο εβδομάδες ανάρρωσης στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.
Ο Τζόνσον έχει συζητήσει με υπουργούς του την ιδέα της «τροποποίησης» των μέτρων αντί της πλήρους άρσης τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το μήνυμα πως θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί ακόμη και αφού ανοίξουν ξανά οι χώροι εργασίας και τα σχολεία, αναφέρει η Telegraph.

1.330 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ 

AP Photo
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλοι 1.330 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με  το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η χώρα θρηνεί πλέον 54.841 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 964.937 κρούσματα μόλυνσης.

Με «αντίποινα» προειδοποιεί η Κίνα την Αυστραλία


Με μποϊκοτάζ απειλεί η Κίνα την Αυστραλία με αφορμή την επιλογή της αυστραλιανής κυβέρνησης για έρευνα κατά του Πεκίνου αναφορικά με τους χειρισμούς του στην επιδημία του Sars-Cov 2που εξελίχθηκε σε πανδημία.
Ο πρεσβευτής της Κίνας, Cheng Jingye, φέρεται να δήλωσε στην Australian Financial Review, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ότι οι πιέσεις της Αυστραλίας για έρευνα είναι «επικίνδυνες» και προέβλεψε ότι θα αποτύχει.
Ο Κινέζος πρεσβευτής προειδοποιεί την αυστραλιανή κυβέρνηση πως μια τέτοια δίωξη θα μπορούσε να οδηγήσε σε μποϊκοτάζ των Κινέζων καταναλωτών, που ίσως να μην επιλέγουν πια την Αυστραλία για σπουδές ή ταξίδια, αλλά και να σταματήσουν να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα όπως μοσχάρι και κρασί.

Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα και 100 νεκροί στη Γερμανία

Αp photo
Άλλοι 110 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 5.750, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Επιπλέον, καταγράφηκαν ακόμη 1.018 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 155.193.

Μόλις 3 νέα κρούσματα στην Κίνα, τα 2 «εισαγόμενα»

Εξέταση με βρογχοσκόπιο σε ασθενή που πάσχει από κορονοϊό στην πόλη Γουχάν. Στην Κίνα αναπτύσσονται εννιά πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post
Wang Yuguo/Xinhua via AP
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα τρία νέα κρούσματα, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.
Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι.
Μέχρι τώρα, κατά τα επίσημα στοιχεία, από τον νέο κορονοϊό είχαν μολυνθεί 82.830 άνθρωποι και είχαν καταλήξει 4.633. 

Σε δεινή θέση η Airbus

© Robert Cumming | Dreamstime.com
Ο διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας αεροσκαφών Airbus διατύπωσε μια πολύ ψυχρή εκτίμηση για τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στην εταιρεία, προειδοποιώντας τους 135.000 εργαζομένους του ομίλου να προσδεθούν, ενόψει περισσότερων απολύσεων, κι εκτιμώντας ότι η ίδια επιβίωσή της θα τεθεί σε κίνδυνο αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα.
Σε επιστολή του προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιγιόμ Φορί σημείωσε πως η εταιρεία «χάνει χρήματα με ταχύτητα άνευ προηγουμένου» και ότι η μείωση της παραγωγής της κατά το ένα τρίτο και πλέον δεν αντανακλά καν το χειρότερο σενάριο και θα συνεχίσει να αξιολογείται.
Η Airbus έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα, όπως η μερική απασχόληση εργαζομένων ή η υπαγωγή τους στα ταμεία ανεργίας, ξεκινώντας με 3.000 υπαλλήλους της στη Γαλλία, αλλά «ενδέχεται να χρειαστεί πλέον να σχεδιάσουμε πολύ ευρύτερα μέτρα», προειδοποίησε ο Φορί στην επιστολή. Η ίδια «η επιβίωση της Airbus θα τεθεί εν αμφιβόλω εάν δεν δράσουμε τώρα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου