Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

''Kόλαση'' κορονοϊού στα τουρκικά παράλια: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ μεταναστών - Συναγερμός στο Αιγαίο


Ελληνοτουρκικά 
 Ενημερώθηκε στις: 

''Kόλαση'' κορονοϊού στα τουρκικά παράλια: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μεταξύ μεταναστών - Συναγερμός στο Αιγαίο



Σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα και καταγγελία που έκανε στις Αρχές ο δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης, αναφέρεται ότι τριάντα μετανάστες που διαμένουν στην δομή του Harmandalı έχουν κορονοϊό, ενώ τονίζεται ότι διαμένουν σε οικίες πολλοί μαζί, προκαλώντας άσχημους συνειρμούς για το μέλλον τους.   
Η αποκάλυψη αυτή, ταυτόχρονα πρέπει να σημάνει συναγερμό στις Ελληνικές Αρχές. Ή βασικά έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. 
Ενω στην αρχή υπήρχε πληροφορία από ανώνυμες πηγές της Κυβέρνησης για μεταναστές που είναι φορείς του ιού στα παράλια, εν συνεχεία βγήκαν βουλευτές και ισχυρίστηκαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 
Το σημερινό δημοσίευμα του Πενταπόσταγμα ''αδειάζει'' τα επίσημα κυβερνητικά χείλη.
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δυσκολίες με την υγιεινή ενώ δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και με  γιατρό.
Η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ασύλου του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης δημοσίευσε σχετική έκθεση σχετικά με το Κέντρο δομής Harmandalı (GGM). 

Επιπλέον, οι μετανάστες υπογράμμισαν ότι συνωστίζονται πολύ κοντά ο ένας από τον άλλο, ενώ σημείωσαν ότι μόνο εκείνοι που είχαν υψηλό πυρετό λάμβαναν φάρμακα.
Όλες οι αξιοσημείωτες δηλώσεις των μεταναστών συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση αυτή. Οι μετανάστες, οι οποίοι συναντήθηκαν με Τούρκους δικηγόρους που είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσαν ότι είχαν πολλά προβλήματα ειδικά σε θέματα υγιεινής.
Σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, μετά την εφαρμογή τεστ για το κορονοϊό στην δομή, περίπου 30 πρόσφυγες και ένας Τούρκος φύλακας βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Τα κυριότερα σημεία των καταγγελιών που έλαβαν δικηγόροι που είναι μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης και Ασύλου είναι τα εξής:
1. Όταν φορείς του ιού μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο GGM, αντί να τεθούν σε καραντίνα και σε ξεχωριστό μέρος, μεταφέρθηκαν σε κατοικίες. Το αμέσως επόμενο ήταν να κολλήσουν και άλλοι.
2. Μερικοί μετανάστες έμειναν στα δωμάτια μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
3. Δεν υπάρχει τακτικός καθαρισμός στους διαδρόμους των δαπέδων.
4. Από την είσοδο τους στο κέντρο, δεν τους δόθηκαν είδη υγιεινής εκτός από σαπούνι και απορρυπαντικό. Δεν υπάρχουν απολυμαντικά ή γάντια στα δωμάτια, και δεν απολυμαίνονται τα δάπεδα και οι διάδρομοι.
5. Τα σκουπίδια δεν συλλέγονται τακτικά αλλά στοιβάζονται στους κάδους.
6. Οι μετρήσεις του πυρετού σε ασθενείς γίνονται μόνο το πρωί. Το άτομα με υψηλό πυρετό λαμβάνουν  αντιπυρετικό φάρμακο, αλλά δεν απομονώνονται σε ξεχωριστό τμήμα ή δωμάτιο.
Στην αξιολόγηση που έγινε σχετικά με αυτές τις καταγγελίες στην έκθεση, αναφέρεται ότι "όλες αυτές οι καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στους δικηγόρους των μελών της Επιτροπής, δείχνουν ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα σχετικά με την πανδημία στο Κέντρο του Harmandalı και ότι δεν μπορούν να παρασχεθούν λόγω έλλειψης φυσικών εγκαταστάσεων, ειδικού εξοπλισμού και προσωπικού”.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για αυτές τις καταγγελίες παρατίθενται ως εξής:
1. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διαδικασίες απέλασης για αλλοδαπούς θα πρέπει να σταματήσουν από τις τουρκικές αρχές μετανάστευσης και πρέπει να ληφθεί απόφαση διοικητικής εποπτείας.
2. Τα άτομα που κρατούνται επί του παρόντος σε κέντρα αυτού του τύπου πρέπει να υφίστανται τη διαδικασία καραντίνας διάρκειας 14 ημερών με τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους.
3. Για αλλοδαπούς που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν  και να ζητήσουν διαμονή, το κέντρο πρέπει να διευθετηθεί σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων ανά δωμάτιο.
4. Τα άτομα με σημάδια καρδιακών συμπτωμάτων πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Ο εξοπλισμός καθαρισμού και υγιεινής πρέπει να παρέχεται όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο κέντρο αυτό.
Ο Özkan Yücel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης, μίλησε σε γνωστή εφημερίδα για την έκθεση.

Μιλάμε για υγειονομική-''βόμβα'' στην Σμύρνη και την συγκεκριμένη δομή στην Τουρκία στην οποία τα κρούσματα, εφόσον ισχύουν τα αναγραφόμενα, θα αυξηθούν με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάσταση αναφέρεται σαφώς στην έκθεση και ζητά αυξημένο έλεγχο. Ο Γιούσελ, ο οποίος είπε ότι ο ιός είναι επικίνδυνος για κάθε άτομο, ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα αμέσως. Η δομή πρέπει να επιθεωρείται συνεχώς και αυτό είναι ευθύνη αυτής της πολιτείας για αυτό και τα μέτρα πρέπει να αυξηθούν”.
Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι έχουν στο μυαλό τους οι τουρκικές αρχές για το επόμενο διάστημα και αν οι μετανάστες από την περιοχή της Σμύρνης προορίζονται πιθανότατα για τα ελληνικά νησιά με βάρκες, σύμφωνα και με δημοσίευμα και του βρετανικού τύπου, αλλά στο θέμα πρέπει να παρέμβει η διεθνής κοινότητα άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...