Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Πάσχα: Γιατί οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα κατά του κορονοϊού

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1140)
 0  0  0
Βρείτε μας
Τους λόγους για τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα του Πάσχα εξήγησε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη.
Οι περισσότεροι Έλληνες τήρησαν τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που έλαβε η κυβέρνηση, για την μείωση διασποράς του κορονοϊού.
Το «μυστικό» για τη συμμόρφωση και πειθαρχία των Ελλήνων είναι η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη.
Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική κοινωνία, που πιστεύει στην ιεραρχία και στο σεβασμό προς τον «μεγαλύτερο», αναφέρει η κ. Βεργούλη.
Η ίδια θεωρεί πως είναι μεγάλη η επιρροή που δεχόμαστε από άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν είναι παρόντες, μέσω των νοητικών μας αναπαραστάσεων γι' αυτούς ή των σχέσεων μας μαζί τους, φαινόμενο γνωστό και ως συμβολική κοινωνική επιρροή.
«Για να δούμε την επίδραση της συλλογικής εγγραφής, ας φέρουμε στο νου μας πως λειτουργούμε εμείς απέναντι στους ηλικιωμένους και πως λειτούργησαν οι γείτονες Γάλλοι πριν μερικά χρόνια (Αύγουστος 2003 απώλεια 15.000 ηλικιωμένων από καύσωνα)».
Ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή αν είναι ατομοκεντρική ή συλλογική κοινωνία, παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η συμμόρφωση είναι μικρότερη σε κουλτούρες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα παρά σε εκείνες που δίνουν έμφαση στο σύνολο.
Στην Ελλάδα από τη γέννηση μας, σύμφωνα με την ψυχολόγο εντασσόμαστε σε ισχυρές οικογενειακές ομάδες, τα γνωστά «σόγια», πολυάριθμες οικογένειες από θείες, θείους, ξαδέλφια, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.
«Το ποσοστό κοινωνικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό επιδοκιμασίας που δόθηκε στην κυβέρνηση, ότι πήρε τα απαιτούμενα μέτρα την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να ληφθεί και ως βελτίωση της εικόνας του κράτους απέναντι στον πολίτη που την τοποθετεί ξανά στον ρόλο του "καλοήθη γονιού", που έλεγε και ο John Bowlby και ως μια ακόμη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αρχετυπικές φιγούρες και εξουσία. Το Κράτος γονιός με τους πολίτες παιδιά», τονίζει.
Η κ. Βεργούλη, σημειώνει ότι από το κράτος αποφασίσθηκε να υιοθετηθεί, προστακτική νόρμα, για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και όχι περιγραφική νόρμα που υποδεικνύει τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια δεδομένη κατάσταση.
Ακόμη μια τεχνική ενίσχυσης στο να συμμορφωθούν στα μέτρα, που φαίνεται ότι εφαρμόστηκε, «είναι εκείνη «του ποδιού στην πόρτα», όπου αρχικά οι περιορισμοί είναι μικροί και στη συνέχεια αυξάνονται, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν σωτήριο, όπως λέει.
«H Ελλάδα ως έθνος, εμφανίζει αυξημένο άγχος απέναντι σε κάτι διφορούμενο και ως λαός πιο συναισθηματικός, έχουμε ανάγκη κανόνων και νόμων, που δύσκολα αποχωριζόμαστε έστω και αν είναι αναχρονιστικοί, γιατί δημιουργούν ασφάλεια. Έχοντας πολλές φορές ως λαός ξεγελαστεί από ψιλά γράμματα συμφωνιών, είμαστε συλλογικά επιφυλακτικοί, απέναντι σε κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε.
Η ψυχολόγος Αρετή Βεργούλη καταλήγει πως η συμμόρφωση συνδέεται άρρηκτα με τις «βαθιές συλλογικές εγγραφές» που έχουμε ως λαός και που ανάλογα με τη «τύχη» άλλοτε μας οδηγούν μπροστά και άλλοτε είμαστε δέσμιοι αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επίθεση Κασσελάκη με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλου και «καρφιά» σε Τσίπρα

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 23:02 Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Για το ιδεολογικό στίγμα του «Κινήματος Δημο...