Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Πάνω από 200 σεισμοί εντός 48 ωρών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

 Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη

Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 UPD

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 19:00 • ΕΜΑΚ και κλειστά σχολεία στην Σαντορίνη • Ο μεγαλύτερος σεισμός στα 4,6 Ρίχτερ • Καθησυχάζει ο δήμαρχος.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Σαντορίνη και η Αμοργός, καθώς εντός δύο ημερών έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο μεγαλύτερος σεισμός έγινε σήμερα Κυριακή στις 14:55 θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.

Ομάδες ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ στη Σαντορίνη

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
  • Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
  • Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Κλείνουν προληπτικά τα σχολεία

Συνεδρίασαν εκ νέου πριν λίγη ώρα η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
  2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).
  3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
  4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
  • Οι πολίτες θα πρέπει: - να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. - να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. - να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. - να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες). - να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. - να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι την κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών συγκάλεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίκειται σήμερα 2/2 στις 19:00 να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Καθησυχάζει και τα βάζει με την Πολιτική Προστασία ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του νησιού Volcano TV, εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς επικαλούμενος συνομιλίες με ειδικούς ανέφερε πως δε θα υπάρχει κάποιος τεράστιος σεισμός και προέτρεψε τους πολίτες να λαμβάνουν υπόψη μόνο τις έγκυρες ενημερώσεις των επιστημόνων.

Παράλληλα, ανέφερε πως αν υπάρξει και μια ενδεχόμενη εκτόνωση και συμβεί κάποιος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ οι «ζημιές που θα πάθουμε δεν θα είναι μεγάλες».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος τα έβαλε και με την Πολιτική Προστασία, χαρακτηρίζοντας περιττή την εντολή για αποστολή της ΕΜΑΚ στο νησί.

«Πιθανώς είναι υπερβολή (τα μέτρα που ελήφθησαν χθες, όπως για παράδειγμα τα κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 03/02/2025, που δεν ήταν απόφαση του δήμου). Μετά τα γεγονότα στο Μάτι ή τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και για αυτό λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα λαμβάναμε πριν […] Το ότι βγήκαν χθες οχήματα της Πυροσβεστικής ή ότι η ΕΜΑΚ έφτασε στο νησί, θεωρώ ότι ήταν εκ του περισσού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για όλα τα νησιά ή ότι κινδυνεύουν το ίδιο όλα τα νησιά».

Μίλησε, επίσης, και για τις κατολισθήσεις που σημειώνονται στην Καλδέρα, αναφέροντας πως τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε περιόδους χωρίς σεισμική δραστηριότητα και κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις εργασίες στην περιοχή «για παν ενδεχόμενο», όπως επίσης και οι πισίνες να είναι άδειες, γιατί όπως εξήγησε «δημιουργούν 170 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θα έχει χωρίς πισίνα».

Ο κ. Ζώρζος επανέλαβε πως δεν πρέπει «να μην δημιουργούνται μύθοι» για τον σεισμό, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι δεν υπάρχει φόβος από τα ηφαίστεια, τα οποία «έχουν σταθερό χαρακτήρα και είναι προβλέψιμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης του νησιού, ο δήμαρχος της Θήρας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, αν και υπάρχουν τα αντίστοιχα σχέδια, όμως «πού έχουν εγκαταλείψει έναν τόπο; Πουθενά! Δεν πρόκειται να γίνει εκκένωση του νησιού, ακόμα και σε έναν ισχυρό σεισμό, εκκένωση δεν θα γίνει».

Περισσότεροι από 380 σεισμοί μετά την 24η Ιανουαρίου

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά από την 24η Ιανουαρίου κι έπειτα, στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

«Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

«Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός.

«Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τάκερ Κάρλσον για Β.Ζελένσκι: «Είναι ένας νάνος δικτάτορας» (βίντεο) «Ας κάνουν εκλογές στην Ουκρανία» 02.02.2025 | 18:07

  Νάνο δικτάτορα αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Καρλσον κατά την διάκρεια συζήτηση...