Κατά πάσα πιθανότατα πληρώνετε περισσότερους φόρους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη. Γιατί; Γιατί, σε αντίθεση με εσάς, οι υπερπλούσιοι μπορούν να αποφεύγουν να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους.
Λόγω των άδικων παγκόσμιων φορολογικών κανόνων, οι πολύ πλούσιοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους, οι οποίοι είναι πλήρως δυσανάλογοι με τον τεράστιο πλούτο τους, τον αντίκτυπό τους στο κλίμα και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η Greenpeace σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ζητούν εγχώριες και διεθνείς μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας για τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Φορολογική Συνεργασία, που θα επιτρέψουν την ανακατανομή της εξουσίας και του πλούτου, ώστε να απελευθερωθούν οι πόροι που απαιτούνται για κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική δράση.
Το 2023, 54 αφρικανικές χώρες ξεκίνησαν μια διαδικασία στον ΟΗΕ για την αλλαγή των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων ώστε να μεταφερθεί η εξουσία λήψης αποφάσεων από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στον ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο. Η πλειονότητα των χωρών ψήφισε υπέρ του πρώτου σχεδίου το 2024. Περισσότερες από 220 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικάτα συμμετέχουν στη διαδικασία μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Φορολογικής δικαιοσύνης (Tax Justice Network). Το Δίκτυο εκτιμά ότι χάνονται 492 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο λόγω φορολογικής κατάχρησης από πολυεθνικές εταιρείες και από τους υπερπλούσιους.
Δίκαιη φορολόγηση
Υπάρχουν αρκετά χρήματα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Σύμφωνα με μια νέα, πρόσφατη μελέτη της διεθνούς Greenpeace για τη φορολογία, μόνο από τη φορολόγηση του πλούτου των υπερπλουσίων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 185 δισ. ευρώ. Η μελέτη υπογραμμίζει πως η δίκαιη φορολογία, σε συνδυασμό με κυρώσεις για μη βιώσιμες επενδύσεις, όπως τα ορυκτά καύσιμα ή τα αδιαφανή περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να δημιουργήσει πόρους για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και της κοινωνικής ανισότητας. Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προσιτή πράσινη κατοικία, τις δημόσιες μεταφορές και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν, όπως παρουσιάστηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 τον Ιούλιο του 2024, οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν φόρους που ισοδυναμούν με το 0,3% των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων και οι εκατομμυριούχοι, που είναι συνήθως CEOs μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ή κληρονόμοι τεράστιων οικογενειακών περιουσιών, το 1,2%.
![](https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/greenpeace-kinitopoiiseis_0.jpg.webp?itok=aBSPEYhx)
Εξάλλου, σύμφωνα με τη λίστα Forbes 2024, υπάρχουν 562 δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη (Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και μικροκράτη, εξαιρουμένων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Τουρκίας). Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυτών των δισεκατομμυριούχων ανέρχονται σε 2.954 δισ. δολάρια, όσο το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γαλλίας το 2023. Αυτά τα 2,9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 21% του παγκόσμιου πλούτου των δισεκατομμυριούχων. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους δισεκατομμυριούχους με υψηλότερο συνολικό πλούτο. Η Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, έχει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από την Ευρώπη, αλλά το σύνολο του πλούτου τους είναι λίγο περισσότερο από τον μισό από αυτόν των Ευρωπαίων.
«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι πολιτικοί, διευθύνοντες σύμβουλοι και η ισχυρή ελίτ συγκεντρώνονται στο Νταβός και συζητούν ατελείωτα για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όσο ο κόσμος καίγεται και οι άνθρωποι αγωνίζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών και την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ανισότητα και η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση συνδέονται στενά μεταξύ τους. Υπάρχει διέξοδος: οι υπερπλούσιοι πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, απλώς βρίσκονται σε λάθος τσέπες: είναι καιρός να πληρώσουν οι πλούσιες ρυπογόνες ελίτ. Το να έχουμε δισεκατομμυριούχους σε ηγετικές θέσεις, οι οποίοι κυβερνούν ατιμώρητοι, είναι μια έντονη υπενθύμιση του επικίνδυνου συνδυασμού ακραίου πλούτου και πολιτικής, και του αντίκτυπου που έχει στη δημοκρατία, στους ανθρώπους και στον πλανήτη», αναφέρει η Κλάρα Τόμσον, εκπρόσωπος της Greenpeace στο Νταβός.
Κινητοποιήσεις
Ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, οι εργασίες του οποίου έληξαν στις 19 Ιανουαρίου. Ανοιξαν πανό στην αίθουσα του συνεδρίου με το μήνυμα «Φορολογήστε τους υπερπλούσιους! Χρηματοδοτήστε ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον», ενώ παράλληλα ακούστηκε το ηχητικό μήνυμα «Ηρθε η ώρα να φορολογήσουμε τους υπερπλούσιους για να χρηματοδοτήσουμε ένα δίκαιο και πράσινο μέλλον». Την προηγούμενη ημέρα, ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησαν δυναμική, ειρηνική δράση στο ελικοδρόμιο του Νταβός, καθώς έφταναν οι αντιπρόσωποι της συνόδου.
Οι δράσεις αυτές έρχονται λίγες εβδομάδες αφού επιβεβαιώθηκε ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Λος Αντζελες, και με την ανισότητα να αυξάνεται. Εν τω μεταξύ, οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν πλουσιότεροι, ενώ πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται φτωχότεροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου