Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Ο Τραμπ αμφισβητεί ανοικτά τον Ζελένσκι και ζητά εκλογές - «Βλέπει» άμεσα συνάντηση με τον Πούτιν

 



Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το αίτημα για προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία πριν από την επίτευξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας «προήλθε από εμένα».Η δήλωσή του έγινε μετά την αποκάλυψη ότι ΗΠΑ και Ρωσία κατά τη συνάντηση που έγινε στο Ριάντ την Τρίτη (18/2) συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν από την οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.«Ναι, θα έλεγα ότι, ξέρετε, όταν θέλετε μια θέση στο τραπέζι... Δεν θα έπρεπε ο λαός της Ουκρανίας να πει κάτι σαν: «Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε εκλογές;»» είπε ο Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά τη Ρωσία, αυτό είναι κάτι που προέρχεται από εμένα και προέρχεται και από πολλές άλλες χώρες επίσης».

«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία, όπου υπάρχει στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης της Ουκρανίας — δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει μόλις 4% αποδοχή — και η χώρα έχει διαλυθεί», είπε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, επιπλέον, ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι μάχονται για την επιβίωση της χώρας τους, «είναι κουρασμένοι» από τον θάνατο και την καταστροφή και επιθυμούν να δουν τον πόλεμο να τελειώνει.

«Ο κόσμος θέλει να δει κάτι να συμβαίνει», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ανησυχεί πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις κάλπες για να εκδιώξει από το αξίωμα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου και να εγκαταστήσει έναν φιλο-Ρώσο υποψήφιο που θα συμφωνήσει σε ειρηνευτικούς όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.

«Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο»

Η κριτική του συνεχίστηκε με τον Τραμπ να δηλώνει ότι είναι «απογοητευμένος» από την αντίδραση του Κιέβου, ενώ φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι η χώρα «θα μπορούσε να έχει κάνει μια συμφωνία».

Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι ήταν «έκπληξη» που η χώρα του δεν είχε προσκληθεί σε συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

«Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι επειδή δεν έχουν μια θέση, λοιπόν, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και για πολύ καιρό πριν από αυτό. Αυτό θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί πολύ εύκολα», είπε.

«Δεν έπρεπε ποτέ να το είχατε ξεκινήσει. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», πρόσθεσε αργότερα.

«Θα μπορούσα να είχα κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία», είπε.

«Αυτό θα τους είχε δώσει σχεδόν όλη τη γη, τα πάντα, σχεδόν όλη τη γη - και κανένας άνθρωπος δεν θα είχε σκοτωθεί και καμία πόλη δεν θα είχε κατεδαφιστεί», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν «πολύ πιο σίγουρος».

Θετικός στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Αναφερόμενος σχετικά με την προοπτική να στείλουν ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε: «Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, αυτό είναι υπέροχο, είμαι υπέρ. Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, νομίζω ότι θα ήταν μια χαρά. Θέλω να πω, ξέρω ότι η Γαλλία το ανέφερε, άλλοι το ανέφεραν, το Ηνωμένο Βασίλειο το ανέφερε».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε κανένα εκεί πέρα γιατί, ξέρετε, είμαστε πολύ μακριά».

Ο Λαβρόφ ξακαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν ειρηνευτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση που τέθηκε σε συνάντηση των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειχνε εμφανώς κουρασμένος και αναστατωμένος όταν έδωσε την αντίδρασή του στη συνάντηση του Ροϊάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουρκία.

«Θέλουμε όλα να είναι δίκαια και να μην αποφασίζει κανείς τίποτα πίσω από την πλάτη μας», δήλωσε.

«Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Τι συμφωνήθηκε στο Ριάντ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο Ριάντ για τις πρώτες υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες που θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται το τέλος του πολέμου.

Οι τέσσερις αρχές στις οποίες συμφώνησαν Αμερικανοί και Ρώσοι

Σύμφωνα με τον Ρούμπιο Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε τέσσερις αρχές κατά τη σύνοδο του Ριάντ

Αυτές είναι:

  • «Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αντίστοιχων αποστολών μας στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να έχουμε διπλωματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν και λειτουργούν κανονικά».

  • «Θα διορίσουμε μια ομάδα υψηλού επιπέδου από την πλευρά μας για να βοηθήσουμε στη διαπραγμάτευση και στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
  • «Να αρχίσουμε να συζητάμε και να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε τόσο τη γεωπολιτική όσο και την οικονομική συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
  • «Οι πέντε από εμάς που ήμασταν εδώ σήμερα... θα παραμείνουμε εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει με παραγωγικό τρόπο».

Οι πέντε άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκε ο Ρούμπιο ήταν ο ίδιος, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο προεδρικός σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι 4 περιοχές της Αττικής που θα χιονίσει - Κορυφώνεται το τσουχτερό κρύο, πόσο θα κρατήσει η βαρυχειμωνιά Στην κατάψυξη η Ελλάδα - Πώς θα κινηθεί η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες - Στα βόρεια της χώρας το θερμόμετρο θα δείξει ακόμη και -10 βαθμούς Κελσίου

  Η   κακοκαιρία  έχει ξεκινήσει την επέλασή της, στην Ελλάδα με τη   θερμοκρασία  να σημειώνει κατακόρυφη πτώση και χιόνια να κάνουν την εμ...