![«Προσγειώνει» την Ουκρανία υπουργός του Τραμπ πριν τη συνάντηση με τον Πούτιν – «Ξεχάστε εδάφη και ΝΑΤΟ»](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/02/435325-1200x800.jpg)
»
Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, διεθνή εποπτεία των συνόρων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων και όχι ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, φρόντισε να «προσγειώσει» το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας ως «μη ρεαλιστικό στόχο» την επιθυμία του να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από την Ρωσία από το 2014.
«Το κυνήγι αυτού του απατηλού στόχου θα παρατείνει τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χέγκσεθ.Από την εκλογή του Τραμπ, διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν σιωπηλά ότι η Ουκρανία θα πρέπει πιθανότατα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Αυτή η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είχε διατυπωθεί δημοσίως με τόσο σκληρούς όρους, πριν από την εμφάνιση του Χέγκσεθ στις ΒρυξέλλεςΟποιαδήποτε βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε, μάλιστα, πρέπει να συνοδεύεται από «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας», διεθνή εποπτεία των συνόρων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων και όχι ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – κάτι που θα απαιτούσε από άλλες χώρες να υπερασπιστούν το ουκρανικό έδαφος σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.
«Για να είμαστε σαφείς», τόνισε, επιπλέον, «ως μέρος οποιασδήποτε εγγύησης ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία».
«Άλλες οι προτεταιότητες των ΗΠΑ – Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν δράση»
Ο Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Άμυνας, έκανε τα σχόλια αυτά στην έδρα του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των συμμάχων που υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική υποστήριξη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στην εξασφάλιση των δικών τους συνόρων και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό τους με την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της δικής τους ασφάλειας».
«Καθώς οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα σε αυτές τις απειλές, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να ηγηθούν από το μέτωπο. Μαζί, μπορούμε να καθιερώσουμε έναν καταμερισμό εργασίας, που μεγιστοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό, αντίστοιχα», όπως είπε.Τα σχόλια αυτά, σημειώνει η Washington Post, είναι απίθανο να εκπλήξουν τους Ευρωπαίους συμμάχους, πολλοί από τους οποίους ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πήγαινε πιο μακριά και θα τερμάτιζε απότομα τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το μήνυμα του Χέγκσεθ – που περιβάλλεται από υπουργούς Άμυνας και στρατιωτικούς από δεκάδες άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – σηματοδοτεί μια σημαντική διαφοροποίηση από την στρατηγική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντερν, η οποία προσπάθησε να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο και να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία, μετά την έναρξη της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τρία χρόνια.
Η αλλαγή πλεύσης στο Ουκρανικό
Παράλληλα με την εμφάνιση του Αμερικού υπουργού Άμυνας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την Τετάρτη ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέτοντας προφανώς τις βάσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε το τηλεφώνημα με τον Πούτιν «μακρύ και εξαιρετικά παραγωγικό» και δήλωσε ότι συμφώνησαν να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου.
Η συγκέντρωση των συμμάχων την Τετάρτη, γνωστή ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ιδρύθηκε από τον Λόιντ Όστιν, τον προκάτοχο του Χέγκεθ στη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, μετά την εισβολή του Πούτιν. Ενώ όμως ο Όστιν και η ομάδα του διηύθυναν αυτές τις συναντήσεις όσο ήταν εν ενεργεία η κυβέρνηση Μπάιντεν, αυτή τη φορά, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, επέβλεψε τη συνάντηση, με τον Χέγκσεθ να κάθεται σε κοντινή απόσταση.
Το μήνυμα αλλαγής του Αμερικανού υπουργού αντανακλά τον αυξανόμενο σκεπτικισμό μεταξύ των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Ο Τραμπ, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποζημιωθούν για την εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια που έχουν παράσχει στην κυβέρνηση του Κιέβου, υπονοώντας ότι θέλει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά από το ουκρανικό έδαφος.
Για χρόνια, ο Ζελένσκι έλεγε ότι η Ουκρανία θα πολεμήσει για κάθε σπιθαμή γης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που προσάρτησαν μετά την εισβολή το 2022 και του 2014. Η προηγούμενη επίθεση οδήγησε την Ρωσία στην προσάρτηση της Κριμαίας, από την οποία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μέρος της εισβολής του 2022.
Η ανάρτηση Τραμπ για την συνομιλία του με τον Πούτιν
«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αναλογιστήκαμε και οι δύο τη μεγάλη ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τις δυνάμεις των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας».
«Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με την Ρωσία/Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει – με το σχετικό «καμάρι» – πως «ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ακόμη και το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, ‘Κοινή Λογική’. Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων ο ένας στο έθνος του άλλου».
«Αν ήμουν πρόεδρος…» – Τα βρήκαν σε όλα;
Παράλληλα, προσθέτει: «Συμφωνήσαμε επίσης να αρχίσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με ένα τηλεφώνημα στον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα».
«Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς», σημειώνει.
Για να καταλήξει πως «εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!».
Οι επιδιώξεις Ζελένσκι και η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επιδιώξει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, το οποίο λειτουργεί βάσει ενός πλαισίου, στο οποίο η επίθεση σε ένα κράτος μέλος θεωρείται επίθεση σε όλη την ομάδα.
Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές, οι οποίοι ελπίζουν η Διάσκεψη να αποτελέσει εφαλτήριο «για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη στην Ουκρανία».
Η 61η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2025, είναι η τρίτη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η συνάντηση υψηλόβαθμων πολιτικών, διπλωματών και εμπειρογνωμόνων της πολιτικής ασφάλειας πραγματοποιείται με το σύνθημα «Ειρήνη μέσω διαλόγου».
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, καθώς και ο Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, Άντριους Κουμπίλιους.
Τζέι Ντι Βανς, Μαρκ Ρούτε και Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου
Για πρώτη φορά, θα παραστεί ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Μαρκ Ρούτε στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα βρίσκονται στο Μόναχο για να εκπροσωπήσουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή, επανέλαβε την προθυμία του να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας – οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση – θα συμμετάσχουν.
«Εάν είχα την κατανόηση ότι η Αμερική και η Ευρώπη δεν θα μας εγκαταλείψουν και θα μας υποστηρίξουν και θα παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα ήμουν έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών», δήλωσε, θέλοντας ίσως να προκαταλάβει τα αμερικανικά σχέδια.
«Αποχαιρέτα το, το ΝΑΤΟ…»
Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θεωρείται μακρινό έως και απίθανο ενδεχόμενο, καθώς όλα τα κράτη μέλη έχουν λόγο επί του θέματος και αρκετά από αυτά εκφράζουν ανησυχίες για την ιδέα.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, εξάλλου, ξεκαθάρισε σήμερα ότι «οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας» στην ειρηνευτική συμφωνία «πρέπει να υποστηρίζεται από ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα». Εάν αναπτυχθούν ως ειρηνευτική δύναμη, υποστήριξε, τα στρατεύματα αυτά δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση στο έδαφος οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρείται επίθεση σε όλο το ΝΑΤΟ.
Και επιβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ θα «υπομείνει» πιθανότατα την προεδρία Τραμπ, ο οποίος έχει σκεφτεί την έξοδο από τη Συμμαχία, αλλά προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον θα επιμείνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα αναλάβουν την «συμβατική ασφάλεια» στην ήπειρο – μια δήλωση που φάνηκε να αφήνει άθικτες τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως το πυρηνικό τους οπλοστάσιο θα στηρίξει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Τα ορυκτά της Ουκρανίας και τα ανάμεικτα μηνύματα των υπουργών του Τραμπ
Από την εκλογή του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν σιωπηλά ότι η Ουκρανία θα πρέπει πιθανότατα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις σε μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις. Αυτή η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είχε διατυπωθεί δημοσίως με τόσο σκληρούς όρους, πριν από την εμφάνιση του Χέγκσεθ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, πάντως, πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οποιασδήποτε στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ εκεί.
«Είμαι διστακτικός ως προς το τι να σκεφτώ», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, σημειώνοντας πως «σχεδόν την ίδια στιγμή» ο υπουργός Οικονομικών του Τραμπ δήλωσε πως μια συμφωνία για τα ορυκτά θα μπορούσε να αφήσει την Ουκρανία με μια ασπίδα ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πώς θα τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο πράγματα;», αναρωτήθηκε για τα ανάμεικτα μηνύματα των δύο Αμερικανικών υπουργών. Ίσως πάρει απάντηση στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου