Άνοιξε η συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια, καθώς και να προσφέρει «εγγυήσεις ασφάλειας» στην Ουκρανία, υιοθετούν ορισμένοι ηγέτες χωρών της γηραιάς ηπείρου.
Μεταξύ αυτών είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ξεκαθάρισε άμεσα ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος της μεταπολεμικής ειρηνευτικής δύναμης που ενδέχεται να δημιουργηθεί. Όπως υποστήριξε ο Στάρμερ, σκοπός του δεν είναι να βάλει σε κίνδυνο τους Βρετανούς στρατιώτες, αλλά να διασφαλίσει στην Ουκρανία μια διαρκή ειρήνη, την οποία κρίνει ως απαραίτητη για να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα.«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση του έργου για να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία», κάτι που «σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε με δικά μας στρατεύματα στο πεδίο, αν είναι απαραίτητο», έγραψε ο Στάρμερ στην εφημερίδα Daily Telegraph.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός –που θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Τραμπ– δήλωσε σήμερα πως η εθνική ασφάλεια της χώρας του αντιμετωπίζει πρόκληση γενεών και πως είναι κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα.
«Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη συλλογική μας απάντηση στην Ευρώπη. Και με αυτό, εννοώ ικανότητα, με αυτό εννοώ να παίξουμε πλήρως τον ρόλο μας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία», πρόσθεσε ο Στάρμερ, ο οποίος μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες μετέβη σήμερα στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν την αντίδραση που θα έχει η Ευρώπη στην απόφαση του Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία..«Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο και όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να ανεβάσουν ταχύτητα, και το Ηνωμένο Βασίλειο να παίξει ηγετικό ρόλο σε αυτό», δήλωσε με σαφήνεια ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Το σκέφτεται η Σουηδία
Πάντως, η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Σήμερα, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της Σουηδίας Swedish Radio –επικαλούμενος σχόλια της υπουργού Εξωτερικών της χώρας– μετέδωσε ότι η Στοκχόλμη δεν αποκλείει την πιθανότητα να στείλει στρατό στο Κίεβο, στο πλαίσιο μιας μεταπολεμικής δύναμης για τη διατήρηση της ειρήνης.
«Θα πρέπει τώρα πρώτα να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που σέβεται το διεθνές δίκαιο, που σέβεται την Ουκρανία και που πάνω απ' όλα διασφαλίζει ότι η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω, θα ανασυνταχθεί και θα επιτεθεί στην Ουκρανία ή σε άλλη χώρα μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή της η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ. Και πρόσθεσε: «Όταν θα έχουμε εδραιώσει μια τέτοια ειρήνη, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί και τότε η κυβέρνησή μας δεν αποκλείει τίποτα».
Αρνητική η Πολωνία
Αντίθετα, η Πολωνία δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, κατά την αναχώρησή του για την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι.
«Η Πολωνία θα υποστηρίξει την Ουκρανία όπως έχει κάνει μέχρι τώρα: οργανωτικά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές μας, σε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Παρίσι. «Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Θα... δώσουμε επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη στις χώρες που θέλουν ενδεχομένως να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον, τέτοιες φυσικές εγγυήσεις».
«Είναι πρόωρο», λένε Γερμανία και Ισπανία
Από την πλευρά της, η Γερμανία έκρινε πως είναι «πρόωρες» τέτοιου είδους συζητήσεις. «Έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε αν και πώς η ειρήνη, όπως ελπίζουμε, θα εγκατασταθεί στην Ουκρανία», είπε η Κρίστιαν Χόφμαν, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Στη συνέχεια, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τους όρους και τον τρόπο που μπορεί αυτό να οργανωθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι συζητήσεις «σε αυτό το στάδιο είναι ακόμη πρόωρες».
Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη.
⇒ Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για το πώς κρίνει η κυβέρνηση τις συνεννοήσεις για κάποια διευθέτηση στο ουκρανικό, απάντησε πως «είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε και περιμένουμε την αντίδραση της Ευρώπης σε ανώτατο επίπεδο». Για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ διερευνούν τις προθέσεις της Ευρώπης για συμμετοχή της με ειρηνευτικές δυνάμεις σε μία λύση στην Ουκρανία και αν έχει γίνει σχετική κρούση στην Αθήνα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «έχουμε λάβει γνώση για το περιεχόμενο της επιστολής και θα υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση, αντιμετώπιση ή ενέργεια για την οποία όταν έχουμε κάτι παραπάνω θα ενημερωθείτε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου