Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Στα Διαβατά έφτασαν πρόσφυγες από την Ειδομένη

Στα Διαβατά έφτασαν πρόσφυγες από την Ειδομένη

prosfiges.jpg

Πρόσφυγες Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ | AP Photo/Giannis Papanikos
Στα Διαβατά έφτασαν σήμερα τα πρώτα λεωφορεία, καθώς οι πρόσφυγες από την Ειδομένη οδηγούνται στο κέντρο μετεγκατάστασης του πρώην στρατόπεδου «Αναγνωστοπούλου».
Κλειστή είναι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Χθες στον συνοριακό σταθμό εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα δραματικές σκηνές, καθώς Αφγανοί πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Σήμερα πάνω από 3.500 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και ακόμη 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Ορισμένα λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό από Αθήνα ή σταθμευμένα λόγω των αγροτικών μπλόκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα αποτελεί «μονομερή απόφαση» των Σκοπίων.
Σε συνέντευξή του στην κίτρινη Bild δήλωσε: «Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Ξεκίνησαν από τη Λαμία με τα πόδια

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Πρόκειται για Σύρους και Αφγανούς, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Πρόσφυγες AP Photo/Petros Giannakouris

Πάνω 2500 πρόσφυγες αναχωρούν από τη Λέσβο

Έτοιμοι να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά από τη Λέσβο είναι 2513 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα.
Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Στον Πειραιά έφτασαν 1700 άτομα

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας πρόσφυγες από Μυτιλήνη, Κω και Χίο.
Οι περισσότεροι φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Πρόσφυγες AP Photo/Petros Giannakouris

Στα Γρεβενά 131 πρόσφυγες

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αργά χθες βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.
Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.
Κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.
Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Α. Γεωργιάδης: Συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου για το καλό των Ελλήνων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, 17:51:42 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:45   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ «Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμ...