Η συμμορία των Δυτικών Βαλκανίων
Αποφασίζοντας χωρίς τον... ξενοδόχο. Αυτός ήταν ουσιαστικά ο στόχος και εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα της χθεσινής διάσκεψης για την ανακοπή της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, που συγκάλεσαν εξωθεσμικά στη Βιέννη οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους από εννιά χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία).Ερήμην πρωτίστως της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας- η άτυπη σύνοδος κατέληξε στη σύναψη «στενής συμμαχίας» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών (μελών και μη της Ε.Ε.) προκειμένου όχι απλά να περιοριστεί, αλλά να σταματήσει ολοκληρωτικά η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, όπως τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.
Δεν παρέλειψε δε να αφήσει ξανά υπονοούμενα για την «αντιφατική» πολιτική της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση.
«Επιζητούμε μια αλυσιδωτή αντίδραση της λογικής. Χρειαζόμαστε μέτρα που οδηγούν σε φαινόμενο ντόμινο. Πρέπει να μειώσουμε τώρα την εισροή μεταναστών», δήλωσε κυνικά, αφού όντως η αυτόβουλη (και παράνομη με βάση το κοινοτικό δίκαιο) απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει ημερήσιο πλαφόν στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριό της προκάλεσε το φαινόμενο ντόμινο του αλυσιδωτού κλεισίματος των συνόρων όλων των ενδιάμεσων βαλκανικών κρατών διέλευσης, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.
Στην κοινή διακήρυξη 19 σημείων της διάσκεψης, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η περαιτέρω αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων (άλλοι 20 Αυστριακοί αστυνομικοί στέλνονται άμεσα στην ΠΓΔΜ) και η εναρμόνιση των κριτηρίων για την καταγραφή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο. Το ποιοι θα περνούν και ποιοι θα «κόβονται» θα το αποφασίζουν (αυθαίρετα) οι επιμέρους χώρες.
Ολα τα κράτη θα αρνούνται εφεξής την είσοδο σε όσους «μετακινούνται χωρίς ταξιδιωτικά ή με πλαστά έγγραφα καθώς και στους μετανάστες που δηλώνουν λανθασμένη εθνικότητα», με έκκληση στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης Σένγκεν να πράξουν το ίδιο. Το δικαίωμα στο άσυλο δεν αφορά την επιλογή «προτιμητέας χώρας» εκ μέρους των προσφύγων, αναφέρεται στη διακήρυξη.
Ο διακρατικός συντονισμός αυτών των ενεργειών στοχεύει σε κοινή στάση και κοινή άσκηση πίεσης για την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης και τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. κατά τη σημερινή σύνοδο των 28 υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ, καθώς «το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να γίνει ζήτημα επιβίωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αψηφώντας τις οξύτατες αντιδράσεις της Αθήνας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εξαπολύσει νωρίτερα νέες φραστικές επιθέσεις κατηγορώντας τη χώρα μας για «έλλειψη βούλησης και προθυμίας» να μειωθεί η προσφυγική ροή, ισχυριζόμενος πως «η ελληνική πλευρά ώς τώρα ενδιαφερόταν μόνο για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη». Με επίκληση δε της αναποφασιστικότητας της Ε.Ε. για συντονισμένη δράση, ξεκαθάρισε πως η Αυστρία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
«Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση», τόνισε σε σαφώς ηπιότερους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, υπογραμμίζοντας πως «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη διάσκεψη».
Σε ύψιστη ετοιμότητα
Προανήγγειλε μάλιστα νέα συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αύριο στο Βελιγράδι, στην οποία προσκαλούνται μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Ουγγαρία.Παράλληλα όμως η Σερβία ανακοίνωσε πως θέτει σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ασφάλεια της χώρας «από την αυξημένη εισροή οικονομικών μεταναστών».
Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε χθες από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, αρνούμενος ωστόσο πως ενορχηστρώνονται συντονισμένες ενέργειες εναντίον της, αφού αναγνωρίζονται οι μεγάλες προσπάθειές της για την υποδοχή πάνω από 90.000 αιτούντων άσυλο το 2015.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου. Εκεί «θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν», προειδοποίησε ο Τουσκ, εφιστώντας την προσοχή στη συνεργασία και τον σεβασμό των κανόνων «που έχουμε ψηφίσει από κοινού».
Πλήρη στήριξη στην πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό αλλά και έντονη κριτική για τις μονομερείς κινήσεις της Αυστρίας εξέφρασε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον, αναφέροντας μάλιστα -μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ- πως το Βερολίνο είναι έξαλλο με τη Βιέννη...
Ατεγκτος πάντως ο ακροδεξιός, εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε χθες πως προκηρύσσει δημοψήφισμα σχετικά με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., ζητώντας από τους πολίτες να τις καταψηφίσουν «προς όφελος της ουγγρικής ανεξαρτησίας».
Η κυβέρνησή του έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, αφού πιστεύει ακράδαντα πως οι ποσοστώσεις «θα αναδιαμορφώσουν την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου