Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί
Αλληλοπλεκόμενα εθνικά συμφέροντα και στη μέση οι πρόσφυγες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αν η Ιστορία ύστερα από χρόνια αποφάσιζε να περιγράψει αυτό που συμβαίνει σήμερα με το εκτυλισσόμενο προσφυγικό και ανθρωπιστικό δράμα από τη μία πλευρά και τα ετερόκλητα συμφέροντα χωρών που ανακόπτουν -αν όχι εμποδίζουν- τις περισσότερες φορές τη διαμόρφωση μιας κοινής, συλλογικής και ευαισθητοποιημένης στάσης του δυτικού κόσμου από την άλλη.Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί δεν είναι μόνον η πραγματοποιηθείσα διάσκεψη της Βιέννης.
Αλλά είναι και η πλήρως αναξιόπιστη στάση της Τουρκίας, στην οποία οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά για την αναχαίτιση των προσφυγικών ρευμάτων.
Και φυσικά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό μόνο στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά και στην αμερικανική πολιτική ηγεσία, με τον Λευκό Οίκο να ανησυχεί για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Τουρκία απέναντι στις συναφθείσες αποφάσεις για τη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο, όπως και για τα περιθώρια που αφήνονται ειδικά από την τουρκική στάση για μια ουσιώδη και δίκαιη («fair») συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.
Δηλωτική αυτού ήταν η τηλεδιάσκεψη Ομπάμα-Μέρκελ-Ολάντ-Κάμερον κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε την αναντίρρητη σημασία που έχουν οι αποφάσεις για τον ρόλο των ΝΑΤΟϊκών περιπολιών στο Αιγαίο και τις εκατέρωθεν προσπάθειες των δύο γειτονικών χωρών να δουλέψουν από κοινού για τη σωτηρία πρωτίστως των προσφύγων που πνίγονται καθημερινά σε αναζήτηση ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου, και δευτερευόντως για τη διαχείριση του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί και τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Τα προσχήματα
Παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να κρατήσει για ακόμα μία φορά τα προσχήματα σε σχέση με τον ρόλο που παίζει η Τουρκία είναι δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος δεν βλέπει με καλό μάτι την οποιαδήποτε κίνηση που εκδηλώνεται εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που εκτιμάται ότι έχει στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας και του ρόλου που η Τουρκία προσβλέπει να διαδραματίσει γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.
Και ενώ ουσιαστική λύση στο προσφυγικό δεν έχει ακόμα βρεθεί, οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία δεν έχουν αποδώσει απτά και άμεσα αποτελέσματα.
Ετσι οι ΗΠΑ, η διαιρεμένη Ευρώπη και η Τουρκία πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για το ποιος και πώς θα επωμιστεί μια ευθύνη καθ’ όλα ανθρωπιστική, ενώ χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές βλέπουν τις ζωές τους να χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της ξενοφοβίας και της δουλεμπορικής τους εκμετάλλευσης εν έτει 2016.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου