Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Σπριντ» για το χάσμα σε «κόκκινα» δάνεια και επικουρικέ

«Σπριντ» για το χάσμα σε «κόκκινα» δάνεια και επικουρικές

tsakalotos.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΝέος γύρος συναντήσεων με στόχο να κλείσει η κατ'αρχήν συμφωνία | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Παραμένει η μεγάλη απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των επικουρικών συντάξεων για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν σήμερα νέες συναντήσεις (το ραντεβού Τσακαλώτου, Σταθάκη, Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκίνησε μετά τις 9, το βράδυ της Κυριακής). 
Στην παρούσα φάση εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Για την κυβέρνηση η όποια συμφωνία θα αφορά όλα τα ανοιχτά θέματα: από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων τα ξημερώματα του Σαββάτου, υποστήριξε πως υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα» και ότι «όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα» για σήμερα «το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας».
Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε χθες πως «ένα μεγάλο θέμα μένει ανοικτό στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτά που μας ζητάνε».
Οι δανειστές δεν δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, ενώ θέλουν όλο το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης να κλείσει με μείωση συντάξεων.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», αφού η ελληνική πλευρά έχει πέσει στο 45% (αναφερόμαστε στον μέσο όρο) από 50% που προκύπτει από το προσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει ο Γ. Κατρούγκαλος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.
Γιώργος ΚατρούγκαλοςEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Συμβιβαστική πρόταση για «κόκκινα δάνεια»

Συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου κατέθεσε χθες η ελληνική πλευρά για τα «κόκκινα» δάνεια , αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Η συζήτηση αφορά στην προστασία από την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Ωστόσο, τα στελέχη της κυβέρνησης εξερχόμενα από τη συνάντηση δεν επιβεβαίωσαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τέλος, οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Μαρινέλλα κατέρρευσε στη σκηνή στο Ηρώδειο – Αναβλήθηκε η συναυλία

  Η Μαρινέλλα κατέρρευσε στη σκηνή στο Ηρώδειο – Αναβλήθηκε η συναυλία Ανησυχία για τη  Μαρινέλλα  που κατέρρευσε στη σκηνή στο  Ηρώδειο  κα...