Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αντίο στην Ε.Ε. είπαν οι Βρετανοί 

brexit-combo.jpg

Φωτογραφίες ηγετών μετά το BrexitAP Photo
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το ιστορικό δημοψήφισμα που οδηγεί σε έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τελικό αποτέλεσμα: Brexit 51,9% και Bremain: 48,1%.
Κατακρημνίζεται η λίρα, εντελώς έξω έπεσαν ξανά οι δημοσκοπήσεις.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο... ρυθμό του Brexit (16:06)

Τα σημεία - κλειδιά στις σημερινές εξελίξεις
Προβλήματα και για τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.Εάν ο πρόεδρος της Κ.Ο. κάνει αποδεκτό το αίτημα και ακολουθήσει συζήτηση, τότε μπορεί να ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία των βουλευτών την Τρίτη 28 Ιουνίου.
Η νίκη του Brexit έφερε χάος στις αγορές. Οι μετοχές καταβαραθρώθηκαν και η στερλίνα κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 31 ετών. 

Και το ΔΝΤ μίλησε... (15:45)

Και παροτρύνει να γίνει «ομαλά  η μετάβαση» σε μια νέα οικονομική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις χώρες μέλη εάν χρειαστεί», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς καλεί για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ (15:42)

Γκάμπι ΤσίμερΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ, τόνισε μεταξύ άλλων:
Δυστυχώς, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια εκστρατεία που βασίζεται στην καπηλεία του φόβου, την παραπληροφόρηση και μισές αλήθειες και από τις δύο πλευρές, δόθηκε στους Βρετανούς ψηφοφόρους μια δυαδική επιλογή ανάμεσα σε μια ολοένα και πιο αντιδημοκρατική, ασύδοτη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ένα όραμα νοσταλγικό, ξενοφοβικό και αντι-μεταναστευτικό για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Βρετανία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την απόφαση αυτή αμέσως. Δεν δεχόμαστε την πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για ένα νέο Πρωθυπουργό να αποφασίσει πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την απόσυρση. Σήμερα είναι η μέρα που ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να φύγει. Δεν θα δεχτούμε ο Κάμερον να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι τώρα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να βρει τρόπους για να μην εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
«Κοιτάζοντας προς τους Ιρλανδούς φίλους και συναδέλφους μας ελπίζουμε ότι η ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί και ότι η βρετανική έξοδος από την ΕΕ δεν θα κάνει τη διαδικασία να σταματήσει ή να αλλοιωθεί.
Υποστηρίζουμε τους Ιρλανδούς συναδέλφους μας που καλούν για μια ψηφοφορία για την ιρλανδική ενοποίηση μετά από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προβληματιστεί σχετικά με το Brexit και να ρίξει μια σκληρή ματιά στον εαυτό της ως προς το γιατί η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων επέλεξε να φύγει μετά από 43 χρόνια και γιατί αυξάνεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών της ΕΕ προς την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει απόλυτη ανάγκη προοδευτικής μεταρρύθμισης, και η νεοφιλελεύθερη και με γνώμονα τη λιτότητα ημερήσια διάταξή της δεν έχει μόνο βλάψει τα -σύντομα- 27 κράτη-μέλη, αλλά  ακόμα αιμορραγεί την υποστήριξη από εκείνους που αγωνίζονται για μια κοινωνική ΕΕ που βασίζεται στην αλληλεγγύη.

Η παγκόσμια οικονομία δεν λειτουργεί για όλους (15:39)

Αγρίεψε ο Γιούνκερ (15:37)

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα συνεχίσει να ισχύει στη Βρετανία μέχρι η χώρα να πάψει να είναι μέλος. Δεν πρόκειται να γίνει καμία επαναδιαπραγμάτευση. 

Διάγγελμα Ρέντσι: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας που χρειάζεται ανακαίνιση» (15:10)

Angelo Carconi/Ansa via AP
«Πρέπει να υπερισχύσουν όσα μας ενώνουν, είναι η στιγμή της διαύγειας, της ισορροπίας και της ήρεμης δύναμης », τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Η χώρα μας έχει το χρέος να προσφέρει την σταθερότητά της και στους υπόλοιπους εταίρους, αύριο θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δευτέρα, στο Βερολίνο, θα συναντηθώ με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.
«Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο συναισθημάτων, ένας χώρος ασφάλειας και δύναμης. Η Ευρώπη είναι το δικό μας σπίτι, των παιδιών και των εγγόνων μας. Το καθιστούμε σαφές, όντας πεπεισμένοι ότι χρειάζεται μια ανακαίνιση, ένα φρεσκάρισμα, αλλά ότι παραμένει το σπίτι για το δικό μας αύριο, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιμένει ο Ε.Μακρόν: «Εάν ο Ζελένσκι μας το ζητήσει τότε στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη 02.05.2024 | 20:50

  Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  ρισκάροντας μια ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρω...