Τρίτη 21 Ιουνίου 2016


ΕΥΡΩΠΗ
Δημοσκοπική άνοδος του Brexit
brexit-630.jpg
Brexit AP Photo/Matt Dunham
21.06.2016, 17:06 | Ετικέτες: δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Brexit, Βρετανία, δημοσκόπηση
Συντάκτης:
efsyn.gr
Οριακό προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει νέα δημοσκόπηση, στην οποία φαίνεται πως ανακάμπτουν οι υποστηρικτές της βρετανικής εξόδου από την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Survation (που διεξάγεται για την εταιρεία IG), συρρικνώνεται το προβάδισμα των υποστηρικτών της παραμονής, λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της Πέμπτης, με συνέπεια οι επιθυμούντες την παραμονή να συγκεντρώνουν ποσοστό 45% έναντι 44% όσων υποστηρίζουν την έξοδο από την Ε.Ε.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο κατέγραφε ποσοστό 45% για το στρατόπεδο της παραμονής έναντι 42% για τους υποστηρικτές του Brexit.

Υπενθυμίζεται πως η παραμονή πήρε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μετά τη δολοφονία της βουλευτή Κοξ, την περασμένη εβδομάδα.

Δίωρο debate

Στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί το debate μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής και των φίλων της εξόδου από τη Βρετανία.

Το debate θα το μεταδώσει ζωντανά το BBC από το γήπεδο Γουέμπλεϊ, με περίπου 6.000 άτομα στο ακροατήριο και αναμένεται να έχει διάρκεια δύο ωρών.


Υποστηρικτές του Brexit θα είναι οι Boris Johnson, Gisela Stuart και Andrea Leadsom, ενώ υπέρ της παραμονής θα μιλήσουν οι Sadiq Khan, Ruth Davidson και Frances O'Grady.

Κάμερον: Ψήφος για χάρη των μελλοντικών γενιών

Έκκληση προς τους Βρετανούς (ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους) απεύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καλώντας τους να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές μια έξοδος της Βρετανίας από από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου... Μέσα στην Ε.Ε. έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας. Τυχόν Brexit θα ήταν τρομερός κίνδυνος για την οικονομία... Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε... Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σόιμπλε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει είτε ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. πρέπει αλλάξει.

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα των Βρετανών.

«Η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο Σόιμπλε, ωστόσο πήρε θέση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην Ε.Ε., τονίζοντας πως «η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιμένει ο Ε.Μακρόν: «Εάν ο Ζελένσκι μας το ζητήσει τότε στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη 02.05.2024 | 20:50

  Επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία  ρισκάροντας μια ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρω...