Καταγγελίες για βασανιστήρια στην Τουρκία
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια κατά ανθρώπων που έχουν συλληφθεί μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχει σημαντικά στοιχεία.Τα βασανιστήρια περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς ακόμη και βιασμούς και έγιναν σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης, ότι ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης διαψεύδει τις καταγγελίες.
«Η ιδέα ότι η Τουρκία, μια χώρα που αναζητά την είσοδο στην ΕΕ δεν θα σεβόταν τον νόμο είναι ανόητη» σημειώνει ο αξιωματούχος και προσθέτει «διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις καταγγελίες και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρουσιάσουν μια αντικειμενική καταγραφή των νομικών κινήσεων που γίνονται κατά εκείνων που σκότωσαν εν ψυχρώ 250 πολίτες».
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει λάβει εκθέσεις πως η αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατούσε ανθρώπους υπό περίεργες συνθήκες για 48 ώρες.
Οι κρατούμενοι δεν λάμβαναν τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ κακοποιούνταν λεκτικά και δέχονταν απειλές.
Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.
Δύο δικηγόροι στην Άγκυρα, οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό ορισμένων από τους κρατούμενους, είπαν ότι είδαν (οι κρατούμενοι) ανώτερους αξιωματικούς να πέφτουν θύματα βιασμού.
Η ΔΑ επισημαίνει ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού είχαν πολύ χειρότερη μεταχείριση, ενώ οι αναφορές βασίζονται σε συνεντεύξεις που έγιναν με δικηγόρους κρατουμένων, γιατρούς και ένα άτομο που είχε βάρδια σε ένα κέντρο κράτησης.
Το σκεπτικό πίσω από τις κακοποιήσεις ήταν να χρησιμοποιηθούν τα βασανιστήρια για να «μιλήσουν» οι κρατούμενοι.
Ένας δικηγόρος σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης περιγράφει πως είδε έναν κρατούμενο να προσπαθεί να αποδράσει πηδώντας από τον έκτο όροφο κτιρίου.
«Είναι κατανοητό να ανησυχεί η Τουρκία για την δημόσια ασφάλεια, αλλά καμία κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογεί βασανιστήρια, κακομεταχείριση και υποχρεωτική κράτηση» δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τζον Νταλχούιζεν.
Ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις απεχθείς πρακτικές και να επιτρέψει διεθνή παρακολούθηση στα κέντρα κράτησης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, περισσότερα από 13.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτησιν μετά τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου και περισσότερα από 5.800 κρατούνται, ανάμεσά τους 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου