Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Στον κατήφορο του αυταρχισμού 

proedriko-megaro-630.jpg

Άγκυρα: Σε αστυνομικό κλοιό το Προεδρικό Μέγαρο | AP Photo/Burhan Ozbilici
Απίστευτο πογκρόμ στην τουρκική επικράτεια. Ξεπέρασαν τις 50.000 οι εκκαθαρίσεις σε Δημόσιο και στράτευμα.
Έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου.
Στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πιέζει για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν η Άγκυρα.
Wikileaks: Στη δημοσιότητα 294.548 emails από το κόμμα του Ερντογάν, AKP.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 47 δικαστικούς στην Κωνσταντινούπολη (16:00)

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την προσωρινή κράτηση 47 υπόπτων, μεταξύ των οποίων δικαστές και εισαγγελείς, από 134 που δικάστηκαν, για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με δικαστή, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι ήταν μέλη «της τρομοκρατικής ομάδας του FETO», η οποία αποδίδεται ότι έχει επικεφαλής των Φετουλάχ Γκιουλέν.
Συνολικά 816 ύποπτοι, στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και δημόσιο υπάλληλοι κρατούνται έπειτα από αποφάσεις δικαστηρίων της Κωνσταντινούπολης, ενώ άλλοι 1.500 ανακρίνονται.




Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει διώξεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους (15:49)

Την ανησυχία της και τον φόβο ότι οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία έχουν επεκταθεί και στα ΜΜΕ, με λογοκρισία μέσων και δημοσιογράφων, ιδίως εκείνων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.
Διεθνής Αμνηστία
Η οργάνωση μιλά για «εξαιρετικά ευρεία καταστολή  στην Τουρκία» και ενώ όπως σημειώνει «είναι κατανοητό και θεμιτό  η κυβέρνηση να επιθυμεί τη διερεύνηση και την τιμωρία των υπεύθυνων για αυτό το αιματηρό πραξικόπημα, θα πρέπει να συμμορφώνεται με το κράτος δικαίου και το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης».
Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι οι τουρκικές αρχές έχουν μπλοκάρει αυθαίρετα την πρόσβαση σε περισσότερες από 20 ενημερωτικές ιστοσελίδες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες των 25  μέσων ενημέρωσης στη χώρα. 
Επίσης έχουν ακυρωθεί οι άδειες 34 δημοσιογράφων ακυρώθηκαν, ενώ υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον μιας δημοσιογράφου για την κάλυψη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ερωτήματα με βάση τις λεπτομέρειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος (15:31)

VIDEO από την αεροπορική επιδρομή στην Άγκυρα (15:11)

Βερολίνο: Οι διώξεις στην Τουρκία είναι εμπαιγμός του κράτους δικαίου (15:09)

Περίληψη των σημερινών εξελίξεων (14:51)

 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξετάζει έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία του κράτους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
♦ Θα ακολουθήσει, στις 15:00, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης υπό την προεδρία του Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.
 Ξεπέρασαν τις 50.000 οι εκκαθαρίσεις σε Δημόσιο και στράτευμα. Μπαράζ συλλήψεων και απομακρύνσεων σε όλη την τουρκική επικράτεια.
♦ Απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό. Παράλληλα, ζητείται η άμεση επιστροφή όσων βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες, αφού αξιολογηθεί επιστημονικά η περίπτωσή τους.
♦ Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά τη δημοσίευση 300.000 email του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τέσσερις κοσμήτορες πανεπιστημίων παύθηκαν από τα καθήκοντά τους (14:50)

Το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έπαυσε τέσσερις πανεπιστημιακούς κοσμήτορες, μετέδωσε σήμερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Παράλληλα, αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε πως 900 αστυνομικοί παύθηκαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο της διευρυνόμενης δίωξης προσώπων που θεωρούνται ύποπτα.

Δύο πραξικοπηματίες διέφυγαν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν (14:44)

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο πραξικοπηματίες που νοσηλεύονταν υπό κράτηση εγκατέλειψαν το νοσοκομείο.
Πρόκειται για έναν αρχηγό του πεζικού και έναν υπολοχαγό που φέρονται να ανήκουν στους λεγόμενους Γκιουλενιστές.
Η αστυνομία προειδοποιεί ότι πιθανόν να είναι οπλισμένοι και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους με την ελπίδα να συλληφθούν.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Daily Sabah» (13:55)

«Ο λαός πιστεύει ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκονται οι ΗΠΑ», ο τίτλος της εφημερίδας.

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι εκκαθαρίσεις (13:33)

Ανάμεσά τους 247 εργαζόμενοι στο υπουργείο Αθλητισμού.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 99 ανώτατους αξιωματικούς (13:29)

AP Photo/Burhan Ozbilici
Οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τον φερόμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα.

FT: Τα... περίεργα του πραξικοπήματος (13:14)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Νετανιάχου: «Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα ήταν σημαντική για την εξάλειψη της Χαμάς – Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη» «Αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς με ισραηλινές σημαίες» 07.05.2024 | 19:00

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα ήταν ένα «σημαντικό β...