Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Κληρώνει» σήμερα για τις Ενοπλες Δυνάμεις

erdogan.jpg

Ταγίπ ΕρντογάνΣυνεδρίαση-εξπρές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Άγκυρα | Presidential Press Service, Pool via AP
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την επισπευσθείσα για σήμερα συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ), εν μέσω μαζικών διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και εν αναμονή νέων «καρατομήσεων» στα ανώτερα κλιμάκια και των τριών όπλων.
Η συνεδρίαση γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Αγκυρα και -σε αντίθεση με την παράδοση των τριήμερων συνεδριάσεων- αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, εντός της ημέρας, προφανώς βάσει λίστας προγραφών, την ύπαρξη των οποίων παραδέχθηκε χθες ανοιχτά (!) ο Τούρκος υπ. Ενέργειας και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.
Οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από «συμπαθούντες» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και «εγκεφάλου» -κατά την Αγκυρα- της «νύχτας των στρατηγών», πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Αλμπαϊράκ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ορισμένα στοιχεία εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα, αφότου πληροφορήθηκαν ότι ήταν στη λίστα των εκκαθαρίσεων, οι οποίες -διευκρίνισε- αφορούν όλους τους θεσμούς.
«Οι άνθρωποι αυτοί [που συμμετείχαν στο δίκτυο Γκιουλέν] είχαν εντοπιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, «και λίστες είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία»...
Μόλις χθες το βράδυ μάλιστα ανακοινώθηκε ότι αποτάσσονται 1.684 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 87 στρατηγοί, 32 ναύαρχοι και 30 πτέραρχοι. Με το ίδιο διάταγμα, δε, διετάχθη το κλείσιμο πάνω από 130 ΜΜΕ, μεταξύ αυτών τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 23 Ρ/Σ και 45 εφημερίδες!
Βάσει προφανώς προγραφών είχαν εν τω μεταξύ εκδοθεί εντάλματα σύλληψης κατά 47 πρώην δημοσιογράφων κι επιτελικών στελεχών τής (πάλαι ποτέ αντιπολιτευόμενης) εφημερίδας «Zaman», η οποία έχει τεθεί υπό κυβερνητική εποπτεία από τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά του «παρακρατικού» γκιουλενικού δικτύου.
Πρακτικά αυτοί προστίθενται στους πάνω από 8.000 συλληφθέντες -σε σύνολο 16.000 προσαχθέντων- για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση FETÖ» του Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, σε συνέντευξη στο δίκτυο «A Haber», όπου με την... ευκαιρία του «μπαμπούλα» ιεροκήρυκα επιχείρησε να «θάψει» 5-6 άλλες, εξίσου «σκοτεινές» για το τουρκικό κράτος, υποθέσεις.
«Η FETÖ είναι η Μπόκο Χαράμ της Τουρκίας», διακήρυξε. «Πιστεύω ότι το δίκτυο [Γκιουλέν] σχετίζεται με τη δολοφονία του [Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου] Χραντ Ντινκ, με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού» τον περασμένο Νοέμβριο στην τουρκοσυριακή μεθόριο (κάτι που πρακτικά διέψευσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου, παραμονές της συνάντησης Ερντογάν και Πούτιν!) «ή τη σφαγή στο Ουλούντερε» στην επαρχία Σιρνάκ, προσέθεσε ο Εφκάν Αλά, αναφερόμενος στο μακελειό στα τέλη του 2011, όταν η τουρκική αεροπορία σκότωσε σε επιδρομή 35 Τούρκους λαθρέμπορους καυσίμων και τσιγάρων, ηλικίας 16-20 ετών, έπειτα από λανθασμένες πληροφορίες πως επρόκειτο για μαχητές του PKK.
Εν μέσω νέων, εύλογων ερωτημάτων για το αξιόμαχο των καταρρακωμένων πια τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η ηγεσία τους έσπευσε χθες να εκδώσει ανακοίνωση για να διαβεβαιώσει πως έχει «τη δύναμη να καταστείλει άλλες απειλές», με το επιχείρημα ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος έλαβε μέρος μόλις το 1,5% των δυνάμεών τους.
Επί το ακριβέστερο 8.651 στρατιώτες, 7% των μαχητικών αεροσκαφών, 8% των στρατιωτικών ελικοπτέρων, 2,7% των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, 1% των πολεμικών πλοίων και 0,7% του ελαφρού οπλισμού. 
πηγη εφ. Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Γάζα: Πράξη «θανατικής καταδίκης» η κατάληψη της Ράφα από τον Ισραηλινό στρατό – Απαγόρευσαν την πρόσβαση στον ΟΗΕ

  Ο στρατός του  Ισραήλ  πήρε τον έλεγχο του περάσματος στη Ράφα, νότια της  Λωρίδας της Γάζας  μια κίνηση που κόβει την διανομή ανθρωπιστικ...