Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Εκατομμύρια στους δρόμους «υπέρ της Δημοκρατίας» του Ερντογάν UPD

turkey-simaies-diadilosi.jpg

Τουρκία, συγκέντρωσηΕπίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν | ΑP Photo
Ακόμη μία επίδειξη ισχύος από τον Ταγίπ Ερντογάν, με εκατομμύρια Τούρκους να πλημμυρίζουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τημεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου, η οποία γίνεται στον χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, ωστόσο δεν παρέλειψε να μιλήσει -εκ νέου- για την επαναφορά της θανατικής ποινής: 
«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του... Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Απέναντί του, το πλήθος φώναζε: «ποινή θανάτου».
Ο Ταγίπ ΕρντογάνΑP Photo
Ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα. «Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», πρόσθεσε. 
Από την πλευρά του, ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελίδήλωσε «ευτυχής, γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», συμπληρώνοντας πως η 15η Ιουλίου «αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία». Επαίνεσε τη σθεναρή στάση των Τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.
Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην Πενσιλβάνια προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να στείλει μήνυμα στον μισητό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Το μήνυμα μεταδίδεται σε τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, γερμανικά και αραβικά.
Το Σάββατο, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεδρίασε εκτάκτως υπό τονπρωθυπουργό Γιλντιρίμ για τα μέτρα ασφαλείας της συγκέντρωσης και οι αριθμοί της εκδήλωσης μιλούν από μόνοι τους: θα διανεμηθούν 1,5 εκατ. καπέλα και 2,5 εκατ. σημαίες, θα μοιραστούν 5 εκατ. μπουκάλια νερό, στον χώρο θα βρίσκονται 65 ειδικές πόρτες με ανιχνευτές μετάλλων και θα συμμετέχουν -εκτός από τους αστυνομικούς- 13.000 άνθρωποι.
AP Photo/Emrah Gurel

Με βέτο απειλεί η Αυστρία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι η Βιέννη θα αντιταχθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε.με την Τουρκία εξαιτίας των διαστάσεων της καταστολής που εφαρμόζεται στη χώρα.
«Έχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Kurier».
Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Αγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο.
Επιφυλακτική τους τελευταίους μήνες η Αυστρία απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τους τόνουςεξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το πογκρόμ που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...