Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Αντιευρωπαϊκή συνάντηση 10 ακροδεξιών ηγετών στην Πράγα

Αντιευρωπαϊκή συνάντηση 10 ακροδεξιών ηγετών στην Πράγα

tsexia.jpg

Οκαμουρα, Λεπέν και Βιλντερς | Vit Simanek/CTK via AP
Με αντιευρωπαϊκή ατζέντα συναντήθηκαν χθες στην Πράγα ακροδεξιοί ηγέτες από 10 χώρες της Γηραιάς ηπείρου, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση με συνθήματα υπέρ της Ευρώπης και των μεταναστών.
Κρατώντας σημαίες της Ευρώπης και τραγουδώντας τον ευρωπαϊκό ύμνο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην Ακροδεξιά.
«Ο εθνικισμός δεν είναι μια επιλογή!», «Έξω οι Ναζί από την Πράγα!», «Ντροπή!» "Ταξινόμηση σκουπιδιών, όχι ανθρώπων!" ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Τομιο Οκαμουρα, Χαγιάτο.
Η συνάντηση με θέμα: «Μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την Ε.Ε.» έγινε με πρωτοβουλία του Ιαπωνο-τσέχου Τομιο Οκαμουρα, ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού SDP, νεοεισερχόμενου κόμματος στη Βουλή, στην οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση μετά τις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι δέκα πολιτικοί, που επιδιώκουν να οικοδομήσουν μία συνεργασία μεταξύ τους, χαιρέτησαν τη συμμετοχή του αντιμεταναστευτικού αυστριακού κόμματος στην κυβέρνηση της Αυστρίας.
«Στην Ευρώπη ή στη χώρα μας, οι άνθρωποι ή θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι ή θα  πρέπει να φύγουν», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος για να προσθέσει το εξής: «Θέλουμε μια Ευρώπη που να σέβεται την εθνική ατομικότητα, την εθνική ταυτότητα και την ελευθερία».
«Ευρώπη χωρίς μίσος» ζητά μία γυναίκα έξω από το ξενοδοχείο, όπου έγινε η συνάντηση | Vit Simanek/CTK via AP
Έπαινος στην αυστριακή ακροδεξιά
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Μαρίν Λεπέν και ο Γκέερτ Βιλντερς απέφυγαν να μιλήσουν για τις εκλογικές τους ήττες. Η Γαλλίδα απέδωσε την ήττα της στο εκλογικό σύστημα και ο Ολλανδός παραπονέθηκε ότι το κόμμα του αγνοήθηκε από τους άλλους στη χώρα του στη συγκρότηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ελπίζει ότι σύντομα «θα έρθει η μέρα μας».
Λεπέν και Βιλντερς επαίνεσαν το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα της Ελευθέριας, το FPÖ, το οποίο θα μετάσχει στην νέα κυβέρνηση της Αυστρίας. "«ο FPÖ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας», είπε ο δεύτερος. Η πρώτη χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση «πολύ καλά νέα για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τη δική της άποψη η Ε.Ε. είναι μια «καταστροφική οργάνωση» που αρνείται την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη. «Είμαστε πατριώτες , είμαστε υπέρ της κυριαρχίας», είπε η Λεπέν, η οποία ισχυρίστηκε πως κανέναν από τα κόμματα δεν είναι ξενοφοβικά.
Όπως και οι δυο καλεσμένοι του έτσι και ο Οκαμουρα έκανε λόγο για επικείμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης: «Το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τις αξίες της ηπείρου μας, την ταυτότητά μας, τις παραδόσεις μας. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να μας αναγκάσουν να το δεχτούμε. Αλλά δεν θέλουμε να μας υπαγορεύουν αυτές οι ελίτ, πώς και με ποιον θα πρέπει να ζήσουμε ...Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και, ως Τσέχοι, δεν θέλουμε να συνηθίσουμε την ανασφάλεια».
Το Οκαμουρα επαλήθευσε τους φόβους στην Τσεχία, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ, ενώ η χώρα δέχτηκε μόνο 12 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος.
Μαρίν ΛεπένΜαρίν Λεπέν | Vit Simanek/CTK via AP
Επιμένουν αντιπροσφυγικά
Οι ακροδεξιοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι Τσεχία, Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία  θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μεταναστευτική πολιτική. «Δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν από την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υποστήριξε ο Βιλντερς.
Ακόμη, ο Βίλντερς χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες ως «υπαρξιακή απειλή για τα έθνη», ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τα κράτη της ανατολική Ευρώπης, που έκλεισαν την πόρτα στους μετανάστες.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Κομισιόν δέησε να παραπέμψει τα τρία από τα τέσσερα κράτη του Βίζεγκραντ στο Δικαστήριο της Ε.Ε. «για μη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις τους για τη μετεγκατάσταση» αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των αντιδράσεων στην πρόταση του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει στους 27 να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την κατανομή στα κράτη-μέλη των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.
Στο μεταξύ «χάσιμο χρόνου» χαρακτήρισε  ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τη συζήτηση για την ανακατανομή προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα θέτει ορισμένα κριτήρια για το ποιος θα μπορεί να μεταναστεύει στην Ευρώπη. 
Ο ίδιος έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, που καταλαμβάνει αρκετές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο (Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών) και παρουσίασαν λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων τους. 
Στη συνάντηση του Σαββάτου δεν συμμετείχε το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα  AfD, αλλά το «παρών» έδωσε το πρώην μέλος του, Μάρκους Πρετζελ, ο οποίος πήγε στο «μπλε κόμμα», το που ίδρυσε η πρώην συμπρόεδρος του AfD και σύζυγός του, Φράουκε Πέτρι. 
Σύμφωνα με την Die Welt, η συνάντηση της Πράγας έγινε σε ένα μικρό ξενοδοχείο και δεν είχε τίποτα να θυμίσει την «εκθαμβωτική» συγκέντρωση που είχαν κάνει τα Ακροδεξιά κόμματα για το ίδιο θέμα τον περασμένο Ιανουάριο στο Κομπλεντς της Γερμανίας. 
«Τότε και ιδιαίτερα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά νόμιζε ότι θα ενισχυόταν στην Ευρώπη. Αλλά μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία καθώς και μετά από τις αναταράξεις στο AfD τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά τώρα» σχολίασε η γερμανική εφημερίδα.
Με πληροφορίες από DW, AFP, AP, dpa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη την ποινή 37 θανατοποινιτών

  Newsroom   Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024 15:50 23 SHARES Μετά τις εκκλήσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος των...