Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Μείωση της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα
Από
Klelia Avatagelou
ΟΗΕ: 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV
Κ
Πρόληψη είναι η κεντρική λέξη της εκστρατείας του ΟΗΕ για την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Και το φετινό σύνθημα: «Ας σταματήσουμε τις διακρίσεις, την απομόνωση και την εξάπλωση του ιού».
Με αφορμή την ημέρα αυτή, τα Ηνωμένη Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση που δείχνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να κάνουν τέστ για το ιό, λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Συνεπώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από AIDS σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV.
Ενώ 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού από το 1981.
Το 2016 ο ΟΗΕ εκτιμά ότι προσβλήθηκαν από τον HIV άλλοι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι.
Με άλλα λόγια, καταγράφηκαν 5 χιλιάδες νέες περιπτώσεις την ημέρα.
Στην Ελλάδα, εδώ και 5 χρόνια ολοένα και λιγότερα άτομα προσβάλλονται από τον HIV. Το 2016 καταγράφηκαν 639 νέες περιπτώσεις, ενώ το τρέχον έτος μειώθηκαν στις 492.
It’s #WorldAIDSDay. Half of people living with #HIV in the European Region are diagnosed late. To stop the HIV epidemic, we must test more and test earlier. http://bit.ly/2hXqKk0
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού λένε Ευρωπαίοι ειδικοί.
«Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το AIDS, από τη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι ασθενείς ζουν 40 με 50 χρόνια περισσότερο. Σήμερα οι εκστρατείες για την προστασία από τη νόσο έχουν ατονίσει. Δυστυχώς νέα στοιχεία φανερώνουν τις επιπτώσεις. Ο αριθμός των νέων φορέων του AIDS στην Ουγγαρία δεν μειώνεται, είναι 2 με 3 χιλιάδες το χρόνο», δήλωσε ο Ούγγρος ιατρός και λοιμωξιολόγος, Τζάνος Σλάβικ.
Ο ανταποκριτής του Euronews στη Βουδαπέστη, Ατς Γκαμπόρ, μεταδίδει:
«Αποτελεσματικά φάρμακα υπάρχουν, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τέστ για το AIDS. Ορισμένοι πάνε στο νοσοκομείο, όταν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο και είναι αδύνατο να τους βοηθήσεις. Ο μόνος τρόπος αποφυγής είναι ο συστηματικός έλεγχος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου