Πάμε για τον επόμενο γύρο
Στην «Εφ.Συν.» και στους νηφάλιους αναλυτές των οικονομικών εξελίξεων κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε η είδηση πως η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το μέλλον της ενωσιακής ολοκλήρωσης, οι ανακατατάξεις σε παγκόσμια κλίμακα και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ανάγκασαν όλες τις πλευρές να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.Κάθε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές περιέχει προφανώς θετικά, αρνητικά και «σκοτεινά» σημεία. Η αναλογία δυνάμεων είναι συντριπτική και βαραίνει τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς το πλαίσιο λιτότητας, αλλά και οι επιταγές της Ε.Ε. για κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, βαραίνουν την πλάστιγγα υπέρ των ισχυρών δανειστών της χώρας μας. Είναι πάντως αξιοπερίεργο το ότι η αντιπολίτευση δεν τοποθετήθηκε επί της τεχνικής συμφωνίας, παρά προχώρησε σε γενικόλογες και αποσπασματικές αποτιμήσεις της συνολικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί κανείς παρά να πιστώσει στα θετικά αυτής της συμφωνίας την επιτυχία που αφορά τους εργαζομένους των οποίων οι εργοδότες θα κηρύσσουν πτώχευση. Ομοίως θετική είναι η διατήρηση του συνολικού προϋπολογισμού στο πεδίο των επιδομάτων, η αναμόρφωσή τους υπέρ των γονέων, αλλά και η θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης χηρείας.
Υπάρχουν όμως και αρνητικά και «θολά» σημεία, που θα αποκαλυφθούν πλήρως όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά κείμενα και νομοσχέδια. Η πώληση, για παράδειγμα, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μπορεί να προκαλέσει πλήγματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές δικλίδες ασφαλείας υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Αντίστοιχα, απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί με την παράταση ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, κυρίως εκείνα που έχουν αναλάβει την ανθρωπιστική υποχρέωση να φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ενδιαφέρον με αυτή την ταχεία συμφωνία έγκειται στην «επόμενη μέρα», στις συζητήσεις για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ, τους όρους της οριστικής εξόδου στις αγορές και την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Επίκεινται λοιπόν σφοδρές συγκρούσεις, και οι πρωταγωνιστές τους, οι δανειστές, θα ματώσουν στην ευρωπαϊκή αρένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου