Σε αναζήτηση κοινής γραμμής απέναντι σε Τραμπ και Ισραήλ
Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρεται το θέμα της Ιερουσαλήμ και της απόφασης Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εκεί συναντώνται οι ηγέτες 57 μουσουλμανικών χωρών για να οργανώσουν την αντίδρασή τους στην απόφαση που έφερε έκρηξη οργής στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) συνεδριάζει εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των μουσουλμανικών αξιών, αλλά και να κρατήσει υψηλά τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αναγνωρίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους, δηλώνοντας ότι «Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος υπό την βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του».
Το αίτημα αυτό επανέλαβε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας την έναρξη των συνομιλιών.
«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», στη διάρκεια της ομιλίας του λέγοντας «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.
«Δεν έχουν κανένα ρόλο οι ΗΠΑ»
Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΟΙΣ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ «το μεγαλύτερο έγκλημα» επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί από εδώ και στο εξής τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητές για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.Ο Μαχμούντ Αμπάς είπε «Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα σαν να ήταν αμερικανική πόλη» και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.
Οι ελπίδες και οι διχασμοί
Μπορεί επισήμως ο Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει (και για τους δικούς του σκοπούς) να συσπειρώσει τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όμως η προσπάθειά του αυτή μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι.Παρά τις εκδηλώσεις οργής σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, δεν έχουν όλα τα κράτη την ίδια αντίληψη για τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Ουάσινγκτον.
Ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, η Σαουδική Αραβία, επιθυμεί να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, καθώς αναγνωρίζει ως βασικό εχθρό της στην περιοχή το Ιράν.
Αν και οι περισσότεροι ηγέτες της περιοχής έχουν καταδικάσει την κίνηση Τραμπ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσουν σκληρά μέτρα ή κυρώσεις μετά τη σημερινή τους σύνοδο.
«Πολλές μεγάλες χώρες του “μουσουλμανικού κόσμου” δε θέλουν να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ούτε καν με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των αυξανόμενων διαδογματικών εντάσεων με το Ιράν», εξήγησε ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy (Edam) με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Μία γενικόλογη ανακοίνωση;
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταλήξει σε μία «ανακοίνωση για όλες τις περιστάσεις», ενώ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, την προηγούμενη εβδομάδα, περιορίστηκε στο να εκδώσει μία προφορική καταδίκη χωρίς να ανεβάσει τους τόνους.Μεταξύ των είκοσι ηγετών που απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν είναι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν. Παρών θα είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Ερντογάν.
Η Αίγυπτος, που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, έστειλε στη σύνοδο τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών από τον υπουργό αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Νιζάρ Μαντάνι, όμως δεν είναι γνωστό το επίπεδο της εκπροσώπησης του Ριάντ στη σύνοδο κορυφής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου