Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Δυο «χρήσιμες» επισκέψεις - προάγγελοι της νέας χρονιάς 13/01/2018 11:26 EET | Updated 11 ώρες πριν

Δυο «χρήσιμες» επισκέψεις - προάγγελοι της νέας χρονιάς

13/01/2018 11:26 EET | Updated 
BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES
Η νέα χρονιά έρχεται με την ελπίδα να φέρει κάτι καλύτερο, σε σχέση με το 2017. Το κατά πόσο αυτό είναι βάσιμο και ρεαλιστικό, θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, θα μπορούσε ενδεχομένως να βασιστεί στα όσα διαδραματίστηκαν στην διάρκεια δύο σημαντικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τα φαινόμενα επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας που είχε συντάξει ο δραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι περιλαμβάνονταν:
  • Η αγορά αμερικανικών όπλων, που τελικά οδήγησε στην συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό ελληνικών αεροσκαφών από αμερικανικές Εταιρίες.
  • Οικονομικά θέματα, όπως η ανταπόκριση αμερικανικών εταιριών και Ελλήνων ομογενών σε «επενδυτικές ευκαιρίες» για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ανάπτυξη, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του Ελληνικού χρέους, κλπ.
  • Θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η «ομαλοποίηση» των σχέσεων με τα Σκόπια και την Τουρκία, η «επίλυση» του Κυπριακού, κλπ.
  • Άλλα θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως η βάση της Σούδας, η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, κλπ.
Για ορισμένα από τα πιο πάνω θέματα, όπως η κυοφορούμενη δήθεν «λύση» του Κυπριακού, έχουμε εκφράσει αναλυτικά την άποψή μας, ενώ πολλές μνημονιακές προβλέψεις φαίνεται να σκοπεύουν αποκλειστικά στην βραχυπρόθεσμη άντληση κερδών στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης «ελεύθερης οικονομίας» και όχι στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδος. Για τους εξοπλισμούς, σημειώνουμε την διαφορετική στρατηγική της Τουρκίας, η οποία παράγει ήδη τα περισσότερα από τα οπλικά της συστήματα, προσβλέπει δε στην δυνατότητα πλήρους κάλυψης των εξοπλιστικών της αναγκών, με δικά της μέσα, στα επόμενα λίγα χρόνια.
Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, σημειώνουμε ότι, παρά τις επανειλημμένες κινήσεις καλής θέλησης της Ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, καθώς και τις Ελληνικές ελπίδες για «θετική ατζέντα», η μόνη συγκεκριμένη πιθανή «παραχώρηση» στην οποία έχει αναφερθεί μέχρι τώρα η νέα κυβέρνηση της FYROM αφορά την μη διεκδίκηση της αποκλειστικότητας (!) του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, διαφαίνεται η έλλειψη μιας συνολικής στρατηγικής για την καλύτερη αξιοποίηση των σχέσεων με παραδοσιακούς μας συμμάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ. Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές στα ελληνοτουρκικά, όπου εκτιμούμε ότι η Ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να αναδείξει τον αρνητικό ρόλο της Τουρκικής κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Μαξίμου ο Κακλαμάνης – «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής Newsroom Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025 12:33

  Στο Μαξίμου μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Νικήτας Κακλαμάνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασ...