Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Καταγγελίες για θανάτους διαδηλωτών υπό κράτηση στο Ιράν

Καταγγελίες για θανάτους διαδηλωτών υπό κράτηση στο Ιράν

iran.jpg

AP Photo
Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν στο Ιράν, ενώ κρατούνταν μετά τη βίαιη καταστολή των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στη χώρα εδώ και δέκα χρόνια, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες του χρόνου και άφησαν πίσω τους 22 νεκρούς.
Ακτιβιστές ότι καταγγέλουν τους θανάτους των τριών σε φυλακή στην Τεχεράνη και τις μαζικές συλλήψεις κατά τις κινητοποιήσεις διάρκειας περίπου μιας εβδομάδας. Δύο μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι ο κρατούμενος Sina Ghanbari πέθανε στη φυλακή.
Οι περισσότεροι από τους 22 νεκρούς ήταν διαδηλωτές και μερικοί ήταν φύλακες ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Περισσότερα από 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 90 φοιτητών, συνελήφθησαν.
Επίσης, η δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, Νασρίν Σοτουντέ, αμφισβήτησε ισχυρισμούς αξιωματούχων ότι ο Ghanbari αυτοκτόνησε και δήλωσε στον Guardian ότι ακόμη δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη φυλακή. Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. 
«Μίλησα με έναν φυλακισμένο στη φυλακή Έβιν και μου είπαν ότι τρεις κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε η Σοτουντέ. «Όταν οι αρχές καταφεύγουν σε μαζικές συλλήψεις, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι προστατεύουν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατό σε μια τέτοια κατάσταση, η δικαστική διαδικασία να λάβει τη σωστή πορεία της» τόνισε.
Η νομικός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη χρήση ανεπίσημων κέντρων κράτησης υπενθυμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο στο Kahrizak κατά τις διαδηλώσεις του 2009 αρκετοί διαδηλωτές είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση, είχαν βασανιστεί και σκοτωθεί.
Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις | AP Photo

Φόβοι για επανάληψη βασανιστηρίων

Ορισμένοι πολιτικοί προειδοποίησαν για μια επανάληψη του σκανδάλου. Η Σοτουντέ μίλησε γιαα τη δυσκολία της νομικής εκπροσώπηση των κρατουμένων σε μια περιόδο που πολλοί δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στη φυλακή, εξορίστηκαν ή κακοποιήθηκαν.
Ο Guardian αναφέρει την περίπτωση του Κάσρα Νούρι, που κρατείται σε μια μη ανακοινωθείσα τοποθεσία. Ο 26χρονος φοιτητής είναι μέλος μιας μουσουλμανικής αίρεσης που δεν αναγνωρίζεται από τις ιρανικές αρχές. «Έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 4 Ιανουαρίου. Είμαστε στο σκοτάδι για την κατάστασή του στη φυλακή και οι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν», δήλωσε μέλος της οικογένειας του.
Η ανησυχία για την τύχη χιλιάδων κρατουμένων είχε αυξηθεί, σύμφωνα με τον Χάντι Γκάεμι, επικεφαλής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν. «Οι αρχές ισχυρίζονται ότι [αυτοκτόνησε], αλλά δεν υπάρχει αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους» αφού δεν έχει γίνει ανεξάρτητη και δίκαι έρευνα.
«Ο λαός του Ιράν έχει φρέσκες αναμνήσεις από κρατουμένους του 2009, που βιάστηκαν και βασανίστηκαν συστηματικά σε κέντρα κράτησης όπως τα Kahrizak και Evin» πρόσθεσε απευθύνοντας κάλεσμα για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων θηριωδιών.
Ο Νασσίμ Παπαγιάννι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ιράν, επικαλέστηκε έρευνες του που δείχνουν «ξανά και ξανά πόσο απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης βρίσκονται στο Ιράν, με υπερπληθυσμό, ανεπαρκή αερισμό και την απειλή των βασανιστηρίων.
«Ανησυχούμε επίσης ότι οι ιρανικές αρχές αρνούνται σε συγγενείς των συλληφθέντων πληροφορίες σχετικά με την τύχη και τον τόπο των αγαπημένων τους. Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν αυτό το τείχος της σιωπής και να παράσχουν στα μέλη των οικογενειών πληροφορίες σχετικά με τους κρατουμένους».
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου)

  Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Ιανουαρίου) Newsroom   Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025 06:30 14 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ...