Τσίπρας για Σκοπιανό: Έντιμος πολιτικός και πατριώτης ο Καμμένος – Δεν θα γίνει Σαμαράς | Newsit.gr
Αλέξης Τσίπρας on fire όχι μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την έξοδο από τα Μνημόνια. Στο στόχαστρό του ο προκάτοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς.
Χαρακτηρίζει ατυχία το γεγονός πως το 1992, όταν ξέσπασε η κρίση με το όνομα της ΠΓΔΜ, η χώρα είχε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλά για «πατριδοκάπηλους εθνικιστές», ομοϊδεάτες του πρώην πρωθυπουργού που εμπόδισαν τη λύση.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θεωρεί παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων. Μιλά με τα πιο θερμά λόγια για τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτηρίζει έντιμο πολιτικό που δεν θα γίνει Σαμαράς. Δηλαδή, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
«Είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση και έχουμε δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μας φοβίζουν»
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια συνέντευξη ποταμό τεσσάρων σελίδων στο Έθνος της Κυριακής δεν στέλνει μηνύματα μόνο για το Σκοπιανό και τα συλλαλητήρια. Στέλνει και για την οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια. Ερωτηθείς για την πιστοληπτική γραμμή που ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιτίθεται στον κεντρικό τραπεζίτη, όπως στελέχη της κυβέρνησής του. «Η κυβέρνηση ακούει με πολλή προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου». Σημειώνει ότι η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού» αρκετών δισ. ώστε να μη χρειαστεί μετά το τέλος του Μνημονίου πιστοληπτική γραμμή.
Όσον αφορά στο χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup.

Ο Σαμαράς και οι πατριδοκάπηλοι ομοϊδεάτες του

Η πρώτη ερώτηση είναι, φυσικά, για το Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και με το καλημέρα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει τα βέλη του. Όχι προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας για το γεγονός πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξέρει το θέμα καθώς ασχολείται με αυτό 26 χρόνια, ο πρωθυπουργός λέει: «ξεκίνησε το 1992, τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίοςπροτίμησε να οικοδομήσει την πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Και φόρτωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας με ένα αχρείαστο βάρος. Αργότερα, ομοϊδεάτες του, πατριδοκάπηλοι εθνικιστές, ανέλαβαν την εξουσία στην ΠΓΔΜ μια άρα οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έπεφτε στο κενό».

Ο πατριώτης Πάνος Καμμένος που δεν θα γίνει Σαμαράς

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Πάνο Καμμένο. Ο κυβερνητικός εταίρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί πως μπορεί ο Πάνος Καμμένος να «ρίξει» την κυβέρνηση. Τον χαρακτηρίζει έντιμο πατριώτη πολιτικό, με επίγνωση του προβλήματος.
«Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες τουυπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.
(…) οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν είναι Σαμαράς».
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα την ψηφίσουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και σημειώνει πως «όσοι παίζουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Ανιστόρητος όποιος ζητά αποκλειστικότητα στη Μακεδονία

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Και αφού κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας που επί Μεγάλου Αλεξάνδρου «επεκτάθηκε πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας», χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους επιμένουν στην… αποκλειστικότητα της Μακεδονίας.
«Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικόπροσδιορισμόέναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Και επαναλαμβάνει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Η μητέρα Μακεδόνισσα και η ανοησία να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία

Σε ερώτηση αν ταυτίζει όσους διαφωνούν με λύση στο «Μακεδονικό» με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά αρνητικά και σημειώνει πως «αν υπάρχει ευκαιρία, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Σημειώνει πως σέβεται τις ανησυχίες και «ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα». Άλλωστε, σημειώνει «κι εγώείμαι μισός Μακεδόνας. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία από πρόσφυγες γονείς από την ανατολική Θράκη».
Καλεί όμως όσους αντιδρούν στη λύση «να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει.Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

«Μακριά από αλυτρωτισμούς»

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το θέμα των Σκοπίων, μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε, λέει, μια λύση βιώσιμη. Και αυτή πρέπει να αναζητηθεί «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτικών ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, οι δυο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με ρεαλισμό και σοφία. Και σημειώνει πως τους δυο λαούς, τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Η Αριστερά δεν παίζει παιχνίδια»

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ ή Συνασπισμός παλιότερα και ΚΚΕ) δεν παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. «Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν κατά καιρούς τους υπερπατριώτες ή τους εθνικόφρονες, αλλά την κρίσιμη στιγμή ξεπούλησαν το εθνικό συμφέρον», σημειώνει.
«Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη σύγχρονη εθνική συμφορά, η εισβολή και η κατοχή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ήρθε μετά την προδοσία των «εθνικοφρόνων» συνταγματαρχών. Σήμερα, οι απόγονοι ή υπερασπιστές τους είναι αυτοί που φωνάζουν περισσότερο παριστάνοντας δήθεν τους υπερπατριώτες. Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια. Προασπίζονται με διαπραγματευτική ικανότητα και σταθερότητα, με διεθνείς συμμαχίες, με ιεράρχηση των στόχων και νηφαλιότητα».

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. «Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση και σε στελέχη της ΝΔ, φωτογραφίζοντας τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Για τις αιχμές πως τα έδωσε όλα στους δανειστές για την καρέκλα, κάνει λόγο για χυδαιότητες και από κάποια στελέχη της ΝΔ που «για να πάρουν καρέκλες απαρνήθηκαν ένα ακροδεξιό, λεπενικό, χουντικό, ημιφασιστικό παρελθόν, τα τσεκούρια τους, κάτι βιβλία για σαπούνια κλπ. (…) Το άκουσα επίσης από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, διότι ο ίδιος είχε πάντα στη ζωή του μια καρέκλα εξασφαλισμένη και τώρα την έχει χάσει».

Οι εκλογές και ο ανασχηματισμός

Και στη συνέχεια επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Το ποιος κυβερνά το αποφασίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Τι αποφάσισε ο λαός τον Σεπτέμβριο του 2015; Λοιπόν, εδώ θα είμαστε για να δούμε τι θα αποφασίσει και τον Σεπτέμβριο του 2019. (…) δεν μας έχει απασχολήσει οποιοδήποτε είδος εκλογικού σχεδιασμού και δεν πρόκειται να μας απασχολήσει ούτε στο άμεσο μέλλον».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός αστειεύεται αλλά δεν κρύβει πως προβλήματα υπάρχουν. «Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα γίνονται πάντοτε εάν και όποτε κριθεί ότι χρειάζεται», λέει. Και απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν υπάρχουν… «αδύναμοι κρίκοι» στην κυβέρνηση. Υπάρχουν, όμως, «αδυναμίες όπως σε κάθε κυβέρνηση».

Ο… μεταρρυθμιστής Αλέξης Τσίπρας

Στην ερώτηση αν θεωρεί εαυτόν μεταρρυθμιστή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Δεν ξέρω αν έχει αξία αυτό να το πω εγώ, αλλά επί των ημερών μας έγιναν τόσο σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε ποτέ(…) Οι προηγούμενες κυβέρνησεις από τα προγράμματα κρατούσαν μόνο τη λιτότητα και καθυστερούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. (…) Όταν λοιπόν λες «είμαι αριστερός» ή «είμαι νεοφιλελεύθερος», αυτό περικλείει μέσα του το είδος των μεταρρυθμίσεων στις οποίες πιστεύεις».
Απαντώντας δε και στην κριτική από την αντιπολίτευση πως η κυβέρνησή του έχει εφαρμόσει με τέτοια ευλάβια τις μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να λέγεται αριστερή, ο πρωθυπουργός λέει: «(…) δεν θα κρίνουν αυτοί το πόσο αριστεροί είμαστε εμείς. Δώσαμε μια μάχη, καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν αυτό που θέλαμε, τα πήγαμε στον ελληνικό λαό και μας έδωσε την εμπιστοσύνη του (…) αυτός θα κρίνει αν κάναμε καλά που επιλέξαμε να είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και όχι της απόδρασης».
Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός λέει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απόλυτα από τους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη. Τονίζει όμως πως αν χρειαστεί οτιδήποτε περισσότερο «θα το υιοθετήσουμε χωρίς δισταγμό». Μιλά επίσης για τις κατασχέσεις: «Τον αδύναμο δανειολήπτη είμαστε αποφασισμένοι να τον προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και αυτό κάνουμε, με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με μια σειρά από άλλα μέτρα που πήραμε».NEWSIT