Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ποια ονόματα «παίζουν» για τα Σκόπια????

Ποια ονόματα «παίζουν» για τα Σκόπια

Πυρετός διαβουλεύσεων, πιέσεις από ΝΑΤΟ, εσωτερικές διαφωνίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης
Δημοσιεύθηκε: 06 Ιανουαρίου 2018, 09:30 , Τελευταία Ενημέρωση: 06/01/2018, 12:14


Ποια ονόματα «παίζουν» για τα Σκόπια
Σχετικά tags
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης για το σκοπιανό, ενώ στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει διπλωματικός  μαραθώνιος με στόχο την προσέγγιση απόψεων  των δύο πλευρών, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντείνουν τις πιέσεις, συνιστώντας «ρεαλισμό» για την εξεύρεση λύσης, που θα επιτρέψει να ενταχθούν  τα Σκόπια στην Ατλαντική Συμμαχία. Στο εσωτερικό, όλες οι κομματικές ηγεσίες συμφωνούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για να κλείσει  αυτό το χρονίζον ζήτημα που «δηλητηριάζει» την πολιτική ζωή της χώρας και αποτελεί αγκάθι στις διεθνείς σχέσεις. Όμως, οι προθέσεις και οι επιθυμίες για λύση σκοντάφτουν σε διαφοροποιήσεις και «αντιστάσεις» που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συναντίληψη και ομοφωνία για το ζήτημα της ονομασίας – σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό - υπάρχει μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. Στη ΝΔ είναι πλέον εμφανείς οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν μάλιστα σενάρια δημιουργίας «δεξιού πατριωτικού» κόμματος και αποχώρησης βορειοελλαδιτών βουλευτών. Διαφωνίες υποβόσκουν επίσης  στο Κίνημα Αλλαγής, όπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση εκπροσώπων των συνιστωσών του νέου φορέα. Στην Ενωση Κεντρώων οι διαφορές απόψεων εκδηλώθηκαν ανοιχτά,  με δηλώσεις βουλευτών που δεν συμφωνούν με την αδιάλλακτη στάση του Β. Λεβέντη.
Οι ζυμώσεις θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θ’ αρχίσουν να διαρρέουν  πληροφορίες για τα σενάρια ονοματοδοσίας που συζητούνται παρασκηνιακά και θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
Διαπραγμάτευση με dead line
Παράλληλα, διεργασίες που θα οδηγήσουν σε διαλλακτικότερη στάση των Σκοπίων αναμένονται με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΜΔ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση Νιμιτς-διαπραγματευτών στη Ν. Υόρκη.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι  τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και ότι αν δεν αξιοποιηθεί τώρα η συγκυρία ο χρόνος θ’ αρχίσει να τρέχει σε βάρος της χώρας μας, καθιστώντας δυσχερέστερη τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας.
«Το θέμα δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ καιρό και να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει «ημερομηνία λήξης» των διαπραγματεύσεων για το όνομα της γειτονικής χώρας.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα φέρει τη διακρατική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, αφού προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημερώσει, ζητώντας τη συναίνεσή τους.
Τα ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ  Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων, χωρίς να αποκλείεται την τελευταία στιγμή να αναφέρει μια νέα σύνθετη ονομασία.
Τα ονόματα αυτά φέρεται να έχει επιλέξει ο κ. Νίμιτς μεταξύ πολλών προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί ευκολότερα  και χωρίς μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις το «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια» (Μακεδονία του Βαρδάρη), στο οποίο συμφωνεί και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου των Σκοπίων. Αντίθετα, δεν γίνεται αποδεκτό το όνομα «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία), το οποίο απορρίπτουν οι Αλβανοί των Σκοπίων, θεωρώντας ότι δίνει εθνοτικό προοσδιοριμό που τους αποκλείει.

Οι τρεις επικρατέστερες ονομασίες στις οποίες θα επιμείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είναι οι εξής:
  •     «Βόρεια Μακεδονία»
  •     «Άνω Μακεδονία» και
  •     «Nova Macedonia»
Όπως αναφέρε σε σχετικό δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα εμπλεκόμενα μέρη στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

Η «παραλλαγή» που ταιριάζει στον Καμμένο

Ωστόσο μια παραλλαγή του «Nova Macedonia» φαίνεται ότι θα μπορούσε να επικρατήσει ως η καταλληλότερη «συμβιβαστική λύση», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για το «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόσκι), γραμμένο στα Κυριλλικά. Το όνομα θα προφέρεται έτσι και δεν θα μεταφράζεται.

Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι με τέτοια ονομασία δεν θα ακούγεται «ατόφιος» ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», τον οποίο ο Πάνος Καμμένος, μετά από την σύσκεψη στο Μαξίμου την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με ΜΜΕ, συνομιλητές του κ. Καμμένου επιβεβαίωσαν ότι το «Novamakedonski» είναι ένα όνομα που «θα κοίταζε» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης
 Στην Αθήνα πάντως συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση, μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται με τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, με τα κυβερνητικά στελέχη να «πληρώνουν» την αξιωματική αντιπολίτευση, με το ίδιο νόμισμα, ρωτώντας αν Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Σαμαράς έχουν την ίδια άποψη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε “χρήσιμο ηλίθιο” της κυβέρνησης» προσθέτει η Κουμουνδούρου.

Χωρίς απάντηση επί της ουσίας, η Νέα Δημοκρατία αντέτεινε ότι ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, εκτός από την κυβέρνηση πονοκέφαλο στην Πειραιώς προκαλούν οι εντεινόμενες φήμες περί πρόθεσης βορειοελλαδιτών βουλευτών της ΝΔ να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα, στα δεξιά της ΝΔ, αν η συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για το νέο όνομα των Σκοπίων. 
Προσεκτικοί χειρισμοί από τα Σκόπια
Κλειστά τα χαρτιά της για το ονοματολογικό κρατά η κυβέρνηση των Σκοπίων με τον εκπρόσωπό της, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, να αναφέρει, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι «από τη στιγμή που για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε δημοπράτηση περί πιθανών ονομάτων».

Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός -το οποίο φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 23ης και 26ης Ιανουαρίου, δηλαδή, λίγες ημέρες μετά μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ναουμόφσκι με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη- δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί».
Γεύμα εργασίας την Τρίτη

Γεύμα εργασίας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπουγιάρ Οσμάνι θα παραθέσει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. Και αν και η επίσημη ενημέρωση για τη θεματολογία του γεύματος εργασίας, αναφέρει πως στο επίκεντρο θα βρεθούν «ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είναι σαφές πως το όνομα της γείτονος, θα είναι για μια ακόμη φορά το βασικό θέμα συζήτησης. SofokleousIn.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σκέψεις για υποχρεωτικά καταφύγια στα κτήρια στη Νορβηγία λόγω της ρωσικής απειλής

  Newsroom   Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 20:40 Καταφύγιο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits Υποχρεωτική θέλει να ξανακάνει την κατασκευή...